Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Discursul Preşedintelui Parlamentului Igor Corman în şedinţa plenară de ratificare a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană

|versiune pentru tipar||
PDM / 2 iulie 2014
Partidul Democrat din Moldova

Stimate domnule Preşedinte al Republicii Moldova,
Stimate domnule Prim-ministru,
Onoraţi invitaţi,
Dragi colegi,

În primul rând, vreau să felicit cetaţenii Moldovei pentru această mare reuşită — semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care deschide un nou capitol în istoria ţării noastre. În al doilea rând, adresez mulţumiri tuturor colegilor din instituţiile implicate în negocierea acestui Acord important. De asemenea, aduc mulţumiri corpului diplomatic acreditat în ţara noastră, în special Delegaţiei Uniunii Europene şi ambasadelor ţărilor UE, care au fost alături de noi în acest proces. Nu în ultimul rând, vreau să vă felicit pe dumneavoastră, stimaţi colegi deputaţi, pentru această realizare frumoasă, care este şi rezultatul muncii Parlamentului nostru atât în cadrul activităţii legislative, cât şi pe dimensiunea externă.

Despre partea tehnică a Acordului s-au spus deja multe şi se vor spune în continuare, astfel încât fiecare cetăţean să înţeleagă beneficiile pe care le aduce acest parteneriat cu Uniunea Europeană. Eu aş vrea însă acum să vorbesc despre însemnătatea politică a acestui pas pe care l-a făcut Republica Moldova, cu atât mai mult că astăzi urmează să dăm un vot politic, de o mare responsabilitate.

Partidele Coaliţiei Pro-Europene au mers în 2009 în faţa alegătorilor cu un proiect foarte clar, pentru care am cerut votul lor. Acest proiect a vizat în primul rând scoaterea Moldovei din izolarea în care se afla, după ce abandonase calea europeană pe care pornise. Noi le-am spus atunci cetăţenilor că drumul Moldovei spre Europa trebuie să continue, fiindcă această cale nu are alternativă. Cetăţenii ne-au votat pe noi şi i-au sancţionat pe cei care au dat dovadă de inconsecvenţă, pe cei care nu aveau un proiect pentru Moldova.

Astăzi oamenii pot constata că ne-am ţinut de cuvânt. Moldovenii circulă liber în Europa. Datorită sprijinului financiar al partenerilor noştri europeni tot mai multe proiecte sunt implementate până şi în cele mai îndepărtate sate, un număr mare de drumuri sunt în proces de reabilitare. După semnarea Acordului de Asociere suntem parte a economiilor puternice europene, producătorii noştri îşi vor vinde produsele într-o piaţă competitivă, unde corectitudinea şi respectul sunt noţiuni de bază, iar câştigurile sunt pe măsura performanţelor reale, unde afacerea lor nu depinde de influenţe politice. De toate aceste beneficii au parte toţi cetăţenii, indiferent ce partide simpatizează.

Stimaţi colegi,

Uneori suntem excesiv de modeşti şi ne ferim parcă să ne asumăm reuşitele pe care le avem. Dar, astăzi, avem tot dreptul să spunem lucrurilor pe nume. Oamenii trebuie să ştie că noi ne-am respectat principalul angajament pentru care ne-au votat, acela de a de a deschide oportunităţi sigure de modernizare, care să ducă la creşterea nivelului de bunăstare în ţara noastră. Acum ei au posibilitatea să facă diferenţa între un angajament realizat şi o demagogie ieftină.

În acelaşi timp, este important să fim corecţi faţă de cetăţenii noştri. Nici un partid nu trebuie să-şi permită să le confişte electoral oamenilor acest proiect şi să încerce să profite de aşteptările lor. Oamenii au votat pentru ca mai multe partide să realizeze acest obiectiv naţional şi acest lucru nu este întâmplător. Proiectul european nu aparţine unui partid sau unui politician, el aparţine moldovenilor, inclusiv celor care votează partidele din opoziţie, dar care se bucură împreună cu noi de beneficiile pe care le obţinem din parteneriatul cu UE. Chiar dacă suntem într-un an electoral, trebuie să dăm dovadă de maturitate şi să le arătăm oamenilor că ştim să ţinem un proiect naţional departe de politizări ieftine, că suntem capabili să avem un proiect al Moldovei, că am învăţat din greşelile trecutului şi ştim să lucrăm împreună, respectându-ne unii pe alţii.

Onorată asistenţă,

Suntem în faţa unui moment crucial pentru ţara noastră, cel al ratificării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Mi-aş fi dorit foarte mult ca noi, politicienii, să fi arătăt astăzi că suntem capabili să ne solidarizăm. Aşa cum a fost în 2005, când Parlamentul a votat unanim, în această sală, Declaraţia pentru integrare europeană.

PCRM a ratat astăzi şansa istorică de a demonstra că atunci cand este vorba de intersul ţării, nu mai contează diferenţele doctrinare, orgoliile sau lupta electorală. Am urmărit cu atenţie declaraţiile colegilor din opoziţie în legătură cu Acordul de Asociere şi m-am bucurat să văd ca ei nu sunt împotrivă, ci au câteva obiecţii. Sigur, acestea ar fi putut fi utile dacă erau spuse la timp, când se negocia acest Acord, nu acum, ca argument pentru a vota împotriva lui. Orice document e perfectibil în timp, deci nu văd o problemă ca în perspectivă să facem ajustările necesare, dacă se va dovedi că e cazul.

Opoziţia nu are nici un motiv obiectiv să voteze împotriva ratificării, nu există nici o explicaţie serioasă pentru a vota împotriva modernizării ţării tale şi împotriva intereselor moldovenilor. Campania electorală nu trebuie să întunece mintea nimănui. Interesele electorale trebuie să coincidă cu aşteptările oamenilor, nu să fie împotriva lor. Colegii din fracţiunea PCRM au uitat lozinca lor din aprilie 2009 — “să construim împreună o Moldovă europeană” şi, astăzi, de fapt, dau un vot împotriva ţării, împotriva moldovenilor şi nu pentru viitorul Moldovei.

Cât priveşte cooperarea cu partenerii tradiţionali din est, inclusiv cu Federaţia Rusă, trebuie să continuăm dialogul şi să depăşim neînţelegerile. Este important însă acum să nu cădem în capcana unor aşa-zişi apărători ai intereselor Rusiei în Moldova, care nu fac altceva decât să încerce să distrugă relaţiile dintre ţările noastre, în scopul de a antagoniza oamenii şi de a profita apoi electoral de acest lucru. Asta nu înseamnă promovarea unui parteneriat între două state, ci o încercare de a rupe legătura dintre ele. Dacă cetăţenii vor avea de suferit de pe urma acestei abordări iresponsabile, vinovaţii sunt la vedere, iar alegerile foarte aproape.

Stimaţi colegi,

Acordul de Asociere reprezintă o nouă etapă a relaţiilor ţării noastre cu statele Uniunii Europene. O etapă care presupune mai multă responsabilitate din partea noastră şi schimbări serioase pentru ca beneficiile să fie resimţite cât mai repede de moldoveni. De aceea, este important să nu ţinem cont de faptul că suntem în an electoral, să nu ne pierdem în populisme şi lupte politice, ci să grăbim procesul de implementare a reformelor.

În încheiere, Vă invit să finalizăm în mod responsabil acest pas important pe care îl face Moldova, să votăm pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE şi să demonstrăm oamenilor că suntem determinaţi să construim împreună un stat democratic, modern şi prosper.

Va mulţumesc!

Sursa: www.pdm.md

Discursul lui Marian Lupu în cadrul şedinţei de ratificare a Acordului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană Democraţii din Stăuceni au trecut la casă nouă