Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian Lupu: “Oamenii cumsecade la oameni cumsecade se trag”

|versiune pentru tipar||
PDM / 23 septembrie 2014
Partidul Democrat din Moldova

Ziua de duminică, 21 septembrie, a fost una de maximă responsabilitate pentru democraţii rezineni, întruniţi la un Forum raional al Organizaţiei Teritoriale a PDM, în număr de peste o mie de persoane. Este pentru a doua oară în ultimii trei ani de zile, cînd în oraşul Rezina se desfăşoară asemenea manifestări de amploare ale formaţiunii politice în cauză.

Evenimentul a fost onorat de prezenţa mai multor politicieni: dl Marian Lupu, preşedintele PDM, dl Sergiu Sîrbu, vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Modova, dl Mihail Solcan, deputat în Legislativul moldovean, dl Vasile Botnari, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor… Împreună cu dna Eleonora Graur, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Rezina a PDM, preşedintele raionului Rezina, oaspeţii au fost inviţitaţi în scenă, unde, pentru binecuvîntare întru buna desfăşurare a evenimentului, li s-a alăturat părintele Adrian, stareţul Mănăstirii “Sfînta Treime” din Saharna.

Echipa rezineană a PDM este unită şi rezistentă datorită liderilor locali, care fac posibilă existenţa acestei familii în baza principiilor democratice, alături de cei peste 50 de mii de membri ai PDM. În mod solemn au fost invitaţi să urce pe scenă, la loc de cinste şi onoare, preşedinţii organizaţiilor primare ale partidului, şefii serviciilor desconcentrate în teritoriu, conducătorii instituţiilor preşcolare şi preuniversitare, primarii democraţi…

După ce participanţii la Forum au onorat imnul Republicii Moldova şi pe cel al PDM, cuvînt le-a fost oferit, după cum era de aşteptat, tinerilor. Dna Larisa Grădinari, preşedintele organizaţiei raionale a tineretului democrat, a menţionat în alocuţiunea sa: “În această zi deosebită am împuternicirea să vă transmit salutul tinerilor democraţi rezineni. Sunt de trei ani în politică şi în tot acest răstimp m-am bucurat de susţinere din partea colegilor mai mari, mai cu experienţă, în special a dnei Eleonora Graur, care ne insuflă în permanenţă că noi suntem cei, care putem schimba lucrurile în bine. Astăzi vă asigurăm că vom activa alături de dumneavoastră şi că veţi avea tot suportul din partea noastră, a tinerilor”.

Totodată, din numele membrilor organizaţiei de tineret, dna Grădinari i-a înmînat o diplomă pentru contribuţie valoroasă în susţinerea şi promovarea tineretului democrat din raionul Rezina dnei Eleonora Graur.

Persoanele în etate sunt un exemplu demn de urmat — prin experienţa lor de-o viaţă au ce ne spune şi ce ne îndruma. Cu acest adevăr a venit în faţa participanţilor la Forumul de duminică dna Vasilisa Niţulenco, preşedintele organizaţiei raionale a persoanelor în etate “Tezaurul naţiunii”: “Noi, organizaţia teritorială a oamenilor înţelepţi şi cu experienţă, suntem cei mai tineri, fiindcă am venit mai tîrziu, în schimb avem o experienţă de viaţă bogată şi putem îndruma şi pe aţii. În activitatea noastră ne deosebim prin unitate, coeziune, fapte frumoase, diferite întruniri, pelerinaje, festivaluri ale oamenilor în etate… Am reuşit multe, multe avem de făcut, dar fără susţinerea dnei Eleonora Graur n-am fi avut aceste rezultate frumoase. Astăzi, alături de PDM, ne simţim tineri, viguroşi, necesari societăţii. Vă mulţumim pentru susţinere.

Ne aşteaptă o campanie electorală. Noi nu vom critica oponenţii, nu-i vom murdări, ci vom convinge alegătorul prin fapte — prin şcoli neînchise, grădiniţe şi spitale renovatre, drumuri reparate… Şi-i vom mai îndemna pe oameni să nu se lase pradă nostalgiei trecutului, ci să privească în viitor şi să contribuie pentru a-l avea luminos”.

Cu recunoştinţă pentru membrii organizaţiei pe care o conduce, dar şi cu încredere în viitorul acţiunilor formaţiunii politice din care face parte, a vorbit dna Eleonora Graur: “Organizarea Forumului de astăzi a impus întregii noastre echipe multă responsabilitate, dar şi multe emoţii pozitive. Indiscutabil, fără prezenţa dumneavoastră în această sală, evenimentul nu s-ar fi produs. Foarte multe partide s-au lăudat pînă acum că fac politică pentru oameni, dar numai PDM a demonstrat prin fapte că doreşte să implice în mod real cetăţenii în deciziile politice. Iniţiativa partidului de a organiza, pe 28 septembrie 2014, alegerea deschisă a candidaţilor săi pentru Parlament este o premieră pentru Republica Moldova. Pentru prima dată oamenii, şi nu un cerc restrîns de lideri politici, vor stabili pe cine trimit în Parlament. Astfel, lista menţionată va fi alcătuită nu la sediul central al partidului, ci la urne, cu votul membrilor şi simpatizanţilor din toate raioanele republicii. Să recunoaştem că este un pas sigur spre reformarea sistemului politic moldovenesc. Prin aceste alegeri deschise PDM iniţiază nu doar un proces de consultare cu oamenii, ci demarează un proces de reformare a clasei politice. Practic, îi forţăm pe ceilalţi să-şi regîndească modul de a face poitică şi le arătăm că deciziile politice importante terbuie luate împreună cu oamenii şi în mijlocul lor. Noi, cei care reprezentăm administraţia publică locală, ştim cît de importantă este discuţia cu oamenii. De la ei aflăm ce îi interesează şi ce îi doare cu adevărat. De aceea nu voi greşi dacă voi spune că astăzi suntem patridul care cunoasşte cel mai bine realităţile din ţară şi care are oamenii cei mai potriviţi să rezolve problemele ţării. Noi ştim ce avem de făcut pentru a creşte Moldova în următorii ani şi acest lucru este poate cel mai important avantaj politic pe care îl are PDM. Din Parlament, din Guvern sau de la nivel local, PDM se consolidează ca un partid al profesioniştilor, care are soluţii pentru problemele familiilor Republicii Moldova. PDM a luat decizia de a pune familia moldovenească pe primul loc, fiindcă cele mai multe griji ale moldovenilor sunt legate de familie: educaţia copiilor, îngrijirea medicală pentru aceştia, condiţiile pentru mame la locul de muncă sau cît de greu le este famiilor care sunt separate. Familiile puternice construiesc o ţară puternică. Prin bunătatea familiei şi bunăstarea ei, aici în Moldova, vom consolida dezvoltarea ţării, fără să aşteptăm miracole de la est sau de la vest. PDM este familia cea mai puternică din Republica Moldova, iar organizaţia teritorială a PDM din Rezina este cea mai puternică familie din raion.

Evenimentul de azi nu face decît să confirme faptul că deciziile promovate de PDM sunt apreciate de oameni şi că suntem un partid tot mai atractiv. Pot spune cu siguranţă că echipa PDM din Rezina a devenit cea mai mare echipă din raion, numărînd peste 3000 de persoane, dintre care azi primim în rîndurile noastre peste 1600 de noi membri, cărora le spunem: «Bine aţi venit în marea familie a PDM — partidul dialogului şi al echilibrului»”.

În continuare dna Eleonora Graur a făcut referire la meritele PDM în semnarea Acordului de asociere cu UE şi eliminarea regimului de vize, menţionînd în acelaşi timp poziţia PDM — vectorul european nu contrazice şi nu trebuie să contrazică tradiţionalele relaţii bune cu spaţiul estic.

Pe final, dna preşedinte a mulţumit echipei PDM, conducerii formaţiunii politice pentru “susţinerea şi încrederea oferite zi de zi”, referindu-se şi la “toamna anului curent, care este remarcabilă prin evenimente politice ce implică consecinţe nu doar pentru următorii 4 ani, ci în general pentru viitorul ţării”, îndemnîndu-şi colegii “să demonstrăm că suntem o familie unită, cu dragoste de ţară şi de neam”, începînd fiecare de la sine, prin acţiuni şi fapte concrete.

Primarul de Lalova, dl Mihai Gotornicean, care a vorbit în continuarea Forumului democraţilor rezineni, a apreciat ponderea PDM din care face parte pe eşichierul politic, exprimîndu-şi convingerea că “vom deveni tot mai mulţi şi mai mulţi, pentru a ne consolida într-o echipă mare de gospodari, din zona urbană şi cea rurală, de diferite vîrste, pentru a reuşi prin efort comun şi a avea un trai decent”.

Dna Maria Florea, directorul Spitalului raional Rezina, menţionînd că este o persoană apolitică, i-a mulţumit dnei Eleonora Graur pentru susţinerea domeniului sănătăţii din raion. Totodată, dna Florea a regretat mult comportamentul unor forţe politice care, participînd la inaugurarea, după reparaţie capitală, a Centrului Medicilor de Familie din Rezina, au atribuit rezultatul unui singur partid. Şi asta în situaţia cînd reparaţia a fost realizată prin efortul comun al Fondului de dezvoltare al Companiei Naţionale pentru Asigurări în Medicină şi Consiliului raional Rezina. A vorbit doamna şi despre respingerea, pe motive politice, a mai multor proiecte înaitate de către spitalul din Rezina, proiecte care ulterior au fost implementate prin implicarea preşedintelui de raion.

Dumneaei i-a îndemnat pe politicienii prezenţi să facă din ocrotirea sănătăţii o prioritate pentru ţară.

Arhimandritul Adrian, stareţul Mănăstirii “Sfînta Treime” de la Saharna, la fel a menţionat transformările în bine, produse în ultimii ani în raionul nostru, susţinerea de care se bucură locaşele sfinte din partea dnei Eleonora Graur, apreciindu-i calităţile de bun gospodar şi bun creştin. “Cînd am o problemă mare, primul ajutor şi primul sfat le am de la dna preşedinte, fapt pentru care-i mulţumesc mult. La fel, îi mulţumesc şi dlui Marian Lupu, preşedintele PDM, pentru contribuţie la edificarea noului locaş sfînt de pe teritoriul mănăstirii noastre”.

Părintele Adrian a mai spus că Republica Moldova şi-a ales o nouă cale de dezvoltare, iar pentru succese pe această cale, toţi terbuie să muncim şi să muncim foarte mult. În numele urmaşilor, al cărora este acest pămînt, precum a spus Sfîntul şi Marele Ştefan.

Dna Angela Ababii, reprezentantul delegaţiei democraţilor din raionul Şoldăneşti, prezentă la Forum, a transmis mesajul de susţinere şi felicitare al şoldăneştenilor pentru colegii lor din raionul Rezina. “Susţinem aceste forumuri, care ne mobilizează, ne unesc, ne organizează, ne încurajează, ne fac mai puternici, dar şi ne responsabilizează”, a mai spus în context dna Ababii, felicitîndu-i pe noii membri ai OT Rezina a PDM şi menţionînd că echipa democraţilor rezineni reprezintă un exempu demn de urmat.

Dl Vasile Botnari, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, vorbind despre drumul Rezina-Orhei aflat de 7 ani în reconstrucţie, a spus că aşa, precum le-a promis rezinenilor în timpul vizitei în teritoriu pe care avut-o în vara acestui an, a discutat cu finanţatorii externi referitor la o finanţare suplimentară în scopul finalizării reconstrucţiei drumului în anul curent. “Azi vă zic că am obţinut aceşti bani şi drumul va fi reparat în anul acesta. Nu ne vom opri la el, suntem în discuţie cu dna preşedinte Eleonora Graur referitor la alte proiecte, în special drumul de ocolire pentru transportarea cimentului de la uzina din Rezina…”

Dl ministru a vorbit şi despre cele mai bine de 400 de milioane de lei, alocate pentru reparaţia drumurilor din sate, menţionînd că “în fiecare an vom aloca tot mai multe şi mai multe resurse ca să facem drumurile în localităţi”.

Dl vicepreşedinte al Palamentului Republicii Moldova, Sergiu Sîrbu, la fel, a vorbit despre schimbări în bine, vizibile atît în raionul Rezina, cît şi în republică. Dumnealui a salutat decizia noilor membri ai PDM de a adera la această formaţiune politică: “Felicitări sincere celor peste 1600 de noi membri ai PDM, cărora vreau să le spun că apartenenţa la PDM implică şi o mare responsabilitate, cere şi o mare muncă nu doar pentru partid, ci, în primul rînd, pentru Republica Moldova, deoarece doar cu forţe comune vom putea realiza acele lucruri mari şi frumoase începute deja şi pe care ni le dorim finalizate”.

Pe final, dl Sîrbu i-a adrest sincere felicitări şi mulţumiri dnei Eleonora Graur “pentru munca depusă şi frumoasele realizări, echipa PDM vă va fi în permanenţă alături şi vă va susţine”.

Liderul PDM, dl Marian Lupu, a menţionat că “e o cinste pentru mine şi o plăcere să fiu pentru a cîta oară în această sală, şi vă asigur, nu pentru ultima. Forumul de azi are cel puţin trei obiective: este important să ne întrunim, să ne vedem unii pe alţii, să ne simţim umărul, să înţelegem că suntem o forţă. Ştiţi la ce concluzie ajung, mergînd din raion în raion, din localitate în localitate? Că oamenii cumsecade la oameni cumsecade se trag.

Al doilea moment important al zilei de azi — la acest Forum îi salutăm pe cei peste 1600 de noi membri ai PDM. Asemenea decizii nu se iau peste noapte — ele vin în rezultatul unor acţiuni, rezultate concrete ale echipei.

Al treilea obiectiv este cel de mobilizare, de mobilizare pentru muncă, pentru luptă. Creşterea rîndurilor noastre, întărirea formaţiunii este importantă pentru ţară, pentru dezvoltarea ei. Este important ca pe viitor să avem mai mulţi deputaţi, mai muţi miniştri, mai mare influenţă asupra politicii interne şi externe a Republicii Moldova. Avînd idei bune, care vin să se transforme în legi bune pentru oamenii acestei ţări, mai ai nevoie şi de voturi. Schimbarea situaţiei este în mîinile şi puterile noastre, trebuie să convingem oamenii că suntem formaţiunea care merită votată. Acest Forum trebuie să ne mobilizeze să muncim mai mult în această perioadă foarte responsabilă pentru ţară, pentru bune rezultate în 30 noiembrie, ca după această zi să ne regăsim în Parlament cu un număr mult mai mare de mandate, în Guvern — cu un număr mai mare de miniştri. Mai mult — de rezultatul din 30 noiembrie vor depinde, în mare măsură, şi rezultatele alegerilor locale din vara anului viitor.

PDM este unica formaţiune, care vine cu viziuni noi, punînd accentul nu pe momentele care dezbină, ci care consolidează societatea”, a mai spus pe final dl Marian Lupu.

În continuare, într-o atmosferă festivă, au fost înmînate carnetele de membru pentru persoanele care au aderat la OT Rezina a PDM, după care asistenţa a ascultat cîteva poezioare declamate iscusit de către un grup de copilaşi — viitorul acestui pămînt, pentru care merită să nu ne precupeţim forţele şi abilităţile.

Participanţii la Forumul democraţilor rezineni i-au urmărit în acea zi în scenă pe interpreţii Zinaida Julea şi Vitalie Dani. Şi aşa cum în mai multe localităţi din raionul Rezina era hram, dna Zinaida Julea a reuşit să cînte şi pentru locuitorii satelor Stohnaia şi Ignăţei.

Sursa: www.pdm.md

Organizaţia de Femei Soroca şi-a consolidat forţele pentru campania electorală Investiţi în industria IT din Moldova si creaţi locuri de muncă pentru tinerii noştri!