Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Primarii democraţi din raionul Rezina, interesaţi de experienţa autorităţilor locale din Gura Humorului, România

|versiune pentru tipar||
PDM / 4 februarie 2015
Partidul Democrat din Moldova

Un grup de democraţi din Rezina din care fac parte primari ai localităţilor aleşi pe listele PDM, reprezentanţi ai administraţiei publice locale de nivelele I şi II, oameni de afaceri, inclusiv membri ai Clubului tinerilor şi familiilor tinere din cadrul OT PDM au efectuat o vizită de lucru în oraşul bucovinean Gura Humorului. Vizita a avut loc în cadrul Acordului de cooperare, semnat în noiembrie 2014 de către primarii oraşelor Rezina şi Gura Humorului, având ca scop efectuarea schimbului de experienţă în domeniul administraţiei publice.

În debut, membrii delegaţiei rezinene au fost invitaţi la primărie, unde s-au întâlni cu primarul şi viceprimarul de Gura Humorului, respectiv, Marius Ioan Ursaciuc şi Graţian Decebal Gherghel.

Oraşul Gura Humorului are 15 mii de locuitori, că în trecut a fost o zonă minieră, iar când s-au închis minele şi 80 la sută din populaţie a intrat în şomaj, a venit marea provocare pentru autorităţile localităţii. “Atunci, am identificat ca unică modalitate de dezvoltare economică turismul. Din 2005 am dobândit statutul de staţiune turistică de interes naţional, spune dl primar. La moment, peste 20 la sută din venituri vin din acest domeniu, 40 la sută din populaţie fiind ocupată în turism. Toate acestea au fost posibile prin atragere de fonduri europene”, a comunicat Marius Ioan Ursaciuc, primar de Gura Humorului de 10 ani, la al treilea mandat.

Edilul a mai informat că, din 2004 încoace în localitate, prin diferite programe, au fost atrase investiţii de circa 57 de milioane de euro. Aceste investiţii au asigurat un salt economic considerabil — dacă în 2003 veniturile proprii constituiau circa 2,5 de milioane de euro, acum acestea sunt de 29 de milioane de euro.

La rândul său, preşedintele raionului Rezina, democrata Eleonora Graur s-a arătat impresionată de realizările autorităţilor locale din Gura Humorului, care au reuşit să transforme localitatea în oraş prosper şi modern. “Suntem astăzi la dumneavoastră cu o echipă mare, ca să luăm din experienţa de la Gura Humorului, ne dorim ca localităţile raionului Rezina să aibă parte de o asemenea dezvoltare, ca şi oraşul care ne găzduieşte”, a spus Eleonora Graur.

Viceprimarul de Gura Humorului, Graţian Decebal Gherghel, a exprimat disponibilitatea de a le fi alături rezinenilor cu sfaturi, cu experienţă, inclusiv administrativă, în drumul spre integrarea europeană, pe care a pornit statul nostru.

Ulterior, membrii delegaţiei din Rezina, însoţiţi de gazde, au avut prilejul să vadă cu ochii proprii cum funcţionează câteva întreprinderi din Gura Humorului.

Sursa: www.pdm.md

Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova Partidul Democrat şi-a desemnat echipa care va reprezenta formaţiunea în viitoarea guvernare pro-europeană