Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Drapelului şi Stemei de Stat

|versiune pentru tipar||
PDM / 27 aprilie 2015
Partidul Democrat din Moldova

Dragi moldoveni,

În numele PDM, felicit toţi cetăţenii Republicii Moldova cu prilejul Zilei Drapelului şi Stemei de Stat. Chiar dacă este vorba de o sărbătoare recentă, pe care o marcăm de numai 5 ani de zile, drapelul nostru oficial, drapelul familiei noastre naţionale, este în sufletele noastre de mai multă vreme.

Drapelul Moldovei este un simbol fundamental al independenţei de stat. El exprimă dorinţa poporului moldovenesc de suveranitate, independenţă şi statalitate, precum şi angajamentul de a ne construi un drum nou, o cale naţională mai bună.

Drapelul ţării ne reaminteşte tuturor — nu doar în această zi, dar zi de zi — că patriotismul nu trebuie să fie ca o haină de sărbătoare, pe care o îmbrăcăm de câteva ori pe an şi atât. Patriotismul este o atitudine zilnică, pe care ne dorim s-o vedem exprimată de către toţi cetăţenii în activitatea curentă, în efortul nostru comun de a dezvolta Moldova.

În acelaşi timp, drapelul nostru naţional nu este un simbol etnic: el este un simbol de stat, un simbol integrator şi, deci, un simbol al fiecărui cetăţean, indiferent de etnie sau credinţă. Drapelul Moldovei nu este şi nu trebuie să fie pricină de sfadă sau dezbinare, ci simbolul unităţii întregii societăţi. Orice cetăţean poate fi un extraordinar patriot moldovean, indiferent de originea etnică ori de locul naşterii, indiferent de profesie ori de vârstă. Identitatea personală a fiecăruia completează în mod armonios identitatea naţională şi ne arată că, diferiţi fiind, avem aceleaşi repere fundamentale şi avem valori la care ţinem cu toţii.

Drapelul Republicii Moldova nu a fost niciodată un simbol al agresiunii, însă a fost un simbol al rezistenţei contra agresiunii. În jurul drapelului s-au adunat şi se adună moldovenii, exprimând dorinţa sinceră de pace şi bună înţelegere atât în interiorul Moldovei, cât şi între Moldova şi alte ţări. Vedem în această perioadă că regiunea noastră este afectată de un conflict armat şi că au loc anumite provocări la care ţara noastră nu poate rămâne indiferentă. Cel mai bun răspuns pe care-l putem da acum este consolidarea societăţii. O ţară mică poate fi o ţară puternică anume prin patriotismul cetăţenilor ei.

Patriotismul nu este un concept depăşit şi nu înseamnă naţionalism ori şovinism: patriotismul este să ne aducem aminte de strămoşi, este cinstirea tradiţiilor, este efortul pentru un viitor mai bun. Patriotismul înseamnă să-i învăţăm pe copiii Moldovei să iubească drapelul naţional, dar şi să respecte drapelurile celorlalte naţiuni; să înţeleagă că orice ţară poate creşte nu dacă luptă contra altora, ci dacă tinde să se autodepăşească.

Este foarte important ca generaţiile care cresc azi să simtă că Republica Moldova este cu adevărat patria lor, să aibă încredere în viitorul ţării, în posibilitatea de a-şi trăi viaţa aici, în pace şi bunăstare.

PDM promovează simbolurile ţării, preţuieşte tradiţiile naţionale şi vrea pace pentru familiile Moldovei. Trebuie însă ca patriotismul nostru să fie ghidat nu doar de cinstirea tradiţiilor ori a simbolurilor naţionale, ci şi de o viziune înţeleaptă pentru viitor. Iar înţelepciunea zilei de azi este aceea de a consolida drumul european al Moldovei. Menţinerea vectorului european oferă şansa modernizării naţionale şi şansa prosperităţii pentru familiile Moldovei. Patriotism înseamnă inclusiv să gândim cu înţelepciune cum să asigurăm mai multă bunăstare Moldovei. Iar asta presupune să comunicăm tuturor cetăţenilor ţării crezul nostru european, să îi convingem cu argumente pe cei încă reticenţi sau pesimişti, să le întindem mâna cu sinceritate.

Credem că astfel vom întări republica noastră şi vom construi un adevărat consens naţional pentru viitorul nostru comun. Iar acela va fi momentul în care sărbătorile oficiale, inclusiv această Zi a Drapelului, vor fi nu doar sărbători de stat, ci sărbători personale, sărbători ale bucuriei pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova.

Cu stimă,

Marian LUPU

Rezinenii, mândri de Drapelul ţării

Câteva mii de panglici tricolore au fost împărţite astăzi locuitorilor oraşului Rezina de către membrii Partidului Democrat în cinstea Zilei Drapelului Naţional.

Sărbătoarea la Rezina i-a adunat pe cei cu sentimentul mândriei naţionale în suflet pe piaţa din faţa clădirii Consiliului raional, unde au fost salutaţi şi felicitaţi de către oficialităţi.

Dna Eleonora Graur, preşedintele raionului, a spus că: “Drapelul ţării reprezintă unitatea între toţi cetăţenii Republicii Moldova; trecutul, prezentul şi viitorul nostru. Ne dorim ca toţi cetăţenii Moldovei care locuiesc aici, dar şi peste hotare, să se mândrească cu imnul, drapelul şi stema ţării, iar toţi împreună să facem lucruri bune pentru acest colţişor de rai”.

Momentul care a urmat a conferit o încărcătură considerabilă de mândrie şi solemnitate evenimentului — doi tineri, îmbrăcaţi în straie naţionale, au arborat, în sunetele Imnului de Stat, pe catargul din faţa Consiliului raional, Drapelul de Stat al Republicii Moldova şi drapelele Uniuinii Europene, al raionului şi oraşului Rezina.

Tinerii democraţi: noi preţuim drapelul nostru naţional!

Organizaţia de tineret a Partidului Democrat din Moldova anunţă organizarea unor acţiuni simbolice inedite, pentru marcarea Zilei Drapelului şi a Stemei de stat.

Pe parcursul zilei de astăzi, 27 aprilie, tinerii democraţi se mobilizează pentru a organiza o serie de flash-mob-uri în Chişinău şi, simultan, în centrele raionale din întreaga ţară. La acţiunile de tip flash mob, tinerii vor distribui tricoloruri pe străzile municipiilor şi oraşelor şi vor face fotografii alături de toţi cei care împărtăşesc aceleaşi sentimente de respect pentru simbolurile naţionale.

“Noi ne simţim mândri şi recuoscători pentru tot ceea ce înseamnă Republica Moldova: Moldova înseamnă performanţele sportivilor şi elevilor care participă la competiţii internaţionale, talentul artiştilor moldoveni, profesionalismul medicilor şi profesorilor, puterea de muncă a părinţilor şi buneilor, ambiţia generaţiei tinere. Toate acestea stau sub semnul drapelului nostru naţional, ele ne definesc şi sunt parte din moştenirea noastră ca ţară. La mulţi ani tuturor moldovenilor, de Ziua Drapelului!”, este mesajul transmis de Organizaţia de tineret a PDM.

Alături de tinerii democraţi, la flashmob-uri şi-au anunţat participarea şi personalităţi din sport şi muzică, prieteni ai PDM. În Chişinău, aceste acţiuni vor fi organizate începând cu ora 14, în diferite locaţii.

Sursa: www.pdm.md

Marian Lupu a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei