Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Relaţia Moldova — UE rămâne pe axa fundamentală a politicii externe moldoveneşti

|versiune pentru tipar||
PDM / 17 ianuarie 2017
Partidul Democrat din Moldova

În contextul vizitei oficiale a preşedintelui Igor Dodon la Moscova, Partidul Democrat din Moldova se pronunţă ferm pentru continuarea apropierii Moldovei de Uniunea Europeană şi susţine că relaţia Moldova — UE trebuie să rămână axa fundamentală a politicii noastre externe.

Partidul Democrat din Moldova este categoric împotriva poziţiei exprimate de preşedintele Igor Dodon privind anularea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Vom neutraliza politic orice încercare de a anula acest Acord.

În acelaşi timp, PDM consideră că relaţia bilaterală Moldova — Rusia este foarte importantă pentru ţara noastră. Tocmai de aceea PDM doreşte ca partenerii din Federaţia Rusă să fie informaţi în mod corect despre angajamentul european al ţării noastre, despre legăturile pe care le avem şi pe care dorim să le dezvoltăm cu Uniunea Europeană. Ţinând cont de aceste lucruri, Republica Moldova trebuie să aibă toată deschiderea pentru a-şi consolida relaţiile cu Federaţia Rusă, pentru a creşte volumul schimburilor comerciale, pentru a lărgi colaborarea în domeniile economic, social, cultural, ştiinţific, tehnologic şi de securitate.

În ceea ce priveşte declaraţiile făcute de preşedintele Moldovei la Moscova, PDM consideră că nimeni nu ar trebui să expună viziuni personale de politică externă în cadrul unor vizite oficiale în străinătate. Politica externă a Republicii Moldova se stabileşte la Chişinău şi se aplică în mod uniform peste hotare.

În acelaşi context, considerăm că iniţiativa preşedintelui Igor Dodon privind semnarea unui memorandum cu Uniunea Eurasiatică este lipsită de putere juridică, deoarece nu există mecanisme reale pentru realizarea unui asemenea proiect de politică externă, precum nu există nici susţinere socială sau politică în Republica Moldova. Această iniţiativă a preşedintelui Igor Dodon va rămâne la nivel de intenţie politică, iar PDM va utiliza toate pârghiile pentru a respinge un astfel de demers, pe care îl considerăm neprielnic intereselor Republicii Moldova.

Partidul Democrat din Moldova reafirmă că Parlamentul este forul suveran al democraţiei moldoveneşti şi generatorul de bază al viziunii de politică externă a Republicii Moldova. Reamintim că Parlamentul ţării a ratificat pe 2 iulie 2014 Acordul de Asociere Moldova — Uniunea Europeană, stabilind astfel în mod limpede vectorul extern al ţării. Pentru Moldova, aderarea la Uniunea Europeană este singurul proiect integraţionist benefic şi viabil, în timp ce aderarea la Uniunea Eurasiatică este nepractică şi conţine beneficii neclare.

În aceste condiţii, PDM solicită Parlamentului Republicii Moldova să ia în discuţie poziţiile preşedintelui Igor Dodon exprimate pe 17 ianuarie curent în vizita oficială de la Moscova şi să emită o declaraţie de reafirmare a ataşamentului faţă de continuarea drumului european al ţării.

Sursa: www.pdm.md

Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova PDM face precizări în contextul comunicatului emis de PSRM privind soluţionarea conflictului transnistrean prin federalizarea ţării