Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM a stabilit măsurile prioritare pe care le va promova pe agenda Legislativului

|versiune pentru tipar||
PDM / 20 martie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Preşedintele Parlamentului şi vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova, Andrian Candu a anunţat astăzi că formaţiunea social democrată a făcut o evaluare la zi a agendei Legislativului pentru perioada următoare şi a stabilit măsurile prioritare, care vor fi promovate, unele cu impact social major.

Andrian Candu a anunţat, totodată, că în Parlament au fost îndeplinite criteriile procedurale pentru ca iniţiativa PDM privind votul uninominal să fie trimisă spre analiza Comisiei de la Veneţia. În paralel, iniţiativa a devenit publică, în aşa fel încât fiecare cetăţean să aibă acces la ea, să o studieze şi să vină cu propuneri sau obiecţii. Potrivit preşedintelui Parlamentului, PDM a făcut aceşti paşi tocmai pentru ca dezbaterea să poată avea loc şi să se manifeste în condiţii de transparenţă.

Andrian Candu a precizat că, la 2 săptămâni de la începerea acţiunii de colectare a semnăturilor pentru susţinerea votului uninominal, peste 350 de mii de cetăţeni au semnat în favoarea acestei iniţiative. “Cifra impunătoare de semnături din partea cetăţenilor practic legitimează acest proiect de lege şi motivează PDM să avanseze pentru promovarea sa. Vom continua cu dezbaterile publice, cu expertizarea proiectului şi să căutăm susţinerea colegilor”, a declarat spicherul.

În acelaşi timp, Andrian Candu a declarat că este “cel puţin straniu” refuzul unor formaţiuni politice, dar şi organizaţii neguvernamentale, de a participa la discuţiile publice pe marginea votului uninominal. “Suntem miraţi de refuzul categoric a unei iniţiative pe care o cer cetăţenii. Până şi partidele care în campania electorală promiteau schimbarea sistemului de vot, acum resping ideea doar pentru că vine din partea PDM”, a opinat Candu.

Un alt subiect discutat la nivelul PDM ţine de reforma clasei politice şi de integritatea deputaţilor. În acest sens, urmează să se revină cu acţiuni privind renunţarea la imunitatea parlamentară. Preşedintele Parlamentului a anunţat că PDM va solicita colegilor din coaliţie ca acest proiect să se regăsească pe agenda legislativului din săptămâna curentă.

Sursa: www.pdm.md

PDM este deschis dialogului constructiv pe tema votului uninominal PDM a lansat procesul de evaluare a activităţii miniştrilor şi deputaţilor săi