Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM este deschis dialogului constructiv pe tema votului uninominal

|versiune pentru tipar||
PDM / 20 martie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Pe data de 6 martie, PDM a lansat în dezbatere publică tema schimbării sistemului electoral şi trecerea la sistemul uninominal de vot. Am lansat această iniţiativă pornind de la dorinţa cetăţenilor de a nu mai vota liste de partid, după care se ascund oameni pe care nu-i cunosc, de a nu mai vota liste unde liderii de partid pot pune candidaţi în funcţie de interesul lor, dar nu al oamenilor. Am iniţiat acest proces pentru că realitatea politică a arătat că cetăţenii sunt lipsiţi total de control asupra celor pe care îi votează şi trebuie să le dăm pârghii prin care să-i poată demite dacă nu îşi fac datoria.

Suntem recunoscători tuturor celor care şi-au exprimat până acum opinia, atât pro cât şi contra sistemului uninominal. Credem că simplu fapt că această problemă este dezbătută intens în societate este deja un prim pas important spre reformarea sistemului electoral.

Salutăm implicarea mai multor personalităţi publice importante din Republica Moldova în această dezbatere, considerăm că este important că aceste discuţii depăşesc spaţiul politic şi acoperă o categorie cât mai largă a societăţii.

Iniţiativa privind votul uninominal a fost depusă în Parlament, astfel încât să fie îndeplinite criteriile procedurale pentru a putea fi trimisă spre analiza Comisiei de la Veneţia. În acelaşi timp, iniţiativa a devenit publică, în aşa fel încât fiecare cetăţean să aibă acces la ea, să o studieze şi să vină cu propuneri sau obiecţii. PDM a făcut aceşti paşi tocmai pentru ca dezbaterea să poată avea loc şi să se manifeste în condiţii de transparenţă.

PDM consideră că dezbaterea privind votul uninominal trebuie să fie liberă, nici o persoană, partid sau grup, să nu pretindă că îi reprezintă pe toţi cetăţenii, că reprezintă întreaga societate civilă, diaspora sau alte categorii. În ultimii doi ani, au fost date publicităţii mai multe sondaje de opinie şi toate arătau foarte clar că cei mai mulţi cetăţeni sunt nemulţumiţi de actualul sistem electoral şi vor ca acesta să fie schimbat. Cum îl schimbăm, cât de bine vom face asta, vrem să stabilim în cadrul dezbaterilor publice care au loc.

Există şi un grup de ONG-uri care şi-au anunţat refuzul de a participa la dezbateri pe tema votului uninominal. Chiar dacă acest grup reprezintă doar un segment al societăţii civile, credem că era important ca şi argumentele lui să se facă auzite în dezbaterile publice. Societatea civilă, prin natura ei, este o voce importantă a societăţii, care trebuie să încurajeze dezbaterile publice, nu să le boicoteze, mai ales atunci când tema supusă dezbaterii este una susţinută de 80 la sută din populaţia tarii. De aceea, facem apel la reprezentanţii societăţii civile să rămână în afara politicului, să nu preia agenda opoziţiei şi nici pe cea a puterii, să manifeste echidistanţă în acest proces, astfel încât să avem o dezbatere cât mai obiectivă şi benefică.

La fel, aşteptăm cu interes să ascultăm în cadrul dezbaterilor opiniile partidelor. Boicotarea discuţiilor publice, anunţată de unele partide, neagă însuşi statutul de partid în general şi pe cel de partid de opoziţie în special. Reamintim că unele partide au avut în programul lor politic sau electoral conceptul de sistem uninominal sau de sistem mixt, au promovat intens aceste idei, au primit voturi în sprijinul lor. Faptul că acum se opun reformării clasei politice şi refuză să participe la dezbateri pe această temă, nu demonstrează cât de aprig luptă ele cu PDM, ci cât de mult dezinteres manifestă faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Dorinţa privind schimbarea sistemului electoral vine de la cetăţeni, PDM îşi îndeplineşte rolul de a o promova în Parlament şi de a o supune dezbaterilor publice.

PDM consideră ca dezbaterile privind votul uninominal reprezintă un moment important al adevărului în ceea ce priveşte modul în care cei care trebuie să reprezinte interesele cetăţenilor, societatea civilă şi partidele politice, fac cu adevărat acest lucru. Fuga de dezbatere, reacţiile emoţionale, manifestările obsesive, nu pot rezolva temele care preocupă societatea. De aceea, chemăm toate partidele şi societatea civilă la un dialog deschis şi constructiv, în care sa găsim cele mai bune soluţii pentru a îndeplini dorinţa cetăţenilor, aceea de a avea mai mult control asupra deputaţilor în viitorul Parlament.

În paralel cu dezbaterea publică are loc o campanie de strângere a semnăturilor, care se desfăşoară în puncte special amenajate în mai multe raioane, dar şi prin campanie din uşă în uşă. Timp de două săptămâni, circa 350 000 de mii de cetăţeni din toată ţara au semnat în favoarea votului uninominal. E o cifră importantă, care legitimează demersul PDM. Vom continua şi campania de strângere de semnături şi pe cea de informare, deoarece avem maximă transparenţă şi deschidere în promovarea acestui proiect de lege.

Sursa: www.pdm.md

PDM a evaluat agenda de soluţii economice a Guvernului PDM a stabilit măsurile prioritare pe care le va promova pe agenda Legislativului