Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM a evaluat agenda de soluţii economice a Guvernului

|versiune pentru tipar||
PDM / 13 martie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Primul ministru şi prim-vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip a anunţat astăzi că formaţiunea social democrată a făcut o evaluare la zi a agendei de soluţii economice a Guvernului. Liderul democrat a spus că agenda de măsuri prioritare este una foarte consistentă, cu impact asupra mai multor categorii sociale.

În acest sens, premierul Pavel Filip a menţionat că în luna aprilie se vor resimţi noi efecte ale refomei pensiilor, respectiv va fi prezentat Programul Prima Casă, destinat tinerilor care doresc să-şi cumpere locuinţe în condiţii avantajoase. Informaţiile au fost oferite în cadrul briefingului susţinut după şedinţa săptămânală a conducerii Partidului Democrat din Moldova.

Pavel Filip a precizat că şedinţa PDM s-a axat pe agenda soluţiilor economice promovate de guvern şi a afirmat că este nevoie de o “susţinere solidă” a majorităţii parlamentare şi a partidului. “Toată lumea vorbeşte despre reforme în Republica Moldova — mă refer şi la cei din opoziţie, care spun că reformele sunt foarte importante, după care merg şi se întâlnesc cu oamenii şi ne critică pentru reformele care au fost pornite”, a declarat prim-vicepreşedintele Pavel Filip. El a mai afirmat, în acest context, că le-a solicitat colegilor din PDM să comunice mult mai consistent în toată ţara cu privire la măsurile promovate de guvern.

Prim-vicepreşedintele PDM i-a informat de asemenea pe colegii democraţi despre ultimele discuţii care au avut loc cu FMI şi despre măsurile care decurg din Acordul cu FMI semnat anul trecut în noiembrie. El a subliniat că va fi aprobat la Guvern un Document de dezvoltare economică, prin care va fi actualizată Strategia Naţională de Dezvoltare 2020. În cadrul şedinţei PDM s-au abordat şi teme sociale, Pavel Filip informând despre preocuparea privind un subiect la zi, anume promovarea prin internet a unor atitudini distructive şi a suicidului în rândurile adolescenţilor şi tinerilor. “Se iau toate măsurile pentru ca acest fenomen să nu ia amploare”, a asigurat premierul în cadrul briefingului de presă. În context, premierul a întărit faptul ca toată societatea trebuie să dea dovadă de maximă responsabilitate, inclusiv mass-media şi societatea civilă, mai ales la nivelul comunicării publice.

În altă ordine de idei, Pavel Filip a amintit că reforma administraţiei publice s-a aflat de asemenea în atenţia PDM: “Suntem pe ultima sută de metri pentru a avea aprobarea politică şi a porni această reformă”, adăugând că deja s-a început pe elemente separate, precum unificarea serviciilor publice. El a anunţat că se va crea Agenţia de Servicii Publice, care va grupa activităţi ale mai multor instituţii actuale.

Premierul a anunţat în cadrul briefingului şi indexarea pensiilor de la 1 aprilie. Referindu-se la discuţia despre Programul Prima Casă, Pavel Filip a subliniat că este un program social foarte important: “Mai avem de lucrat la el, mai avem de coordonat şi cu cei de la FMI, dar spre sfârşitul lunii aprilie vom avea un proiect elaborat în acest sens”. Pavel Filip a spus că statul va garanta creditul celui care vrea să cumpere o locuinţă, adăugând că prima plată (avansul) va fi mică, iar dobânda va fi avantajoasă.

În final, Premierul a insistat că măsurile Guvernului trebuie “foarte bine comunicate” şi a declarat că le-a cerut inclusiv deputaţilor partidului care merg în teritoriu să vorbească mai mult cu cetăţenii despre activitatea guvernamentală.

Sursa: www.pdm.md

PDM devine cea mai mare fracţiune din Parlament PDM este deschis dialogului constructiv pe tema votului uninominal