Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Vlad Plahotniuc: Coaliţia majoritară pro-europeană este funcţională şi va asigura implementarea în continuare a reformelor demarate

|versiune pentru tipar||
PDM / 30 mai 2017
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova va menţine în continuare guvernarea pro-europeană, respectând decizia luată de Partidul Liberal de a se retrage din coaliţia majoritară.

Anunţul a fost făcut de preşedintele PDM Vlad Plahotniuc după şedinţa săptămânală a formaţiunii, la care acest subiect a fost pus în discuţie din perspectivă politică, dar şi din perspectivă organizatorică, astfel încât activitatea Guvernului să se poată desfăşura în cele mai bune condiţii în continuare.

“Reafirm: coaliţia funcţionează în continuare. Chiar ieri au fost discuţii cu deputaţii actualei coaliţiei, iar Guvernul are un puternic mandat politic şi o susţinere externă fermă să facă reforme în continuare şi să implementeze programul de guvernare”, a declarat Vlad Plahotniuc.

În privinţa deciziei de vineri a liberalilor, Vlad Plahotniuc a spus că nu o critică şi nu o judecă, subliniind că în această perioadă a existat un parteneriat politic foarte bun cu colegii liberali. “Chiar şi cu PL în afara coaliţiei, sper că vom colabora politic în continuare pe proiectele benefice pentru ţară şi pentru oameni”, a adăugat preşedintele PDM.

Vorbind despre această decizie a PL, Vlad Plahotniuc a desprins două posibile motive: unul ar putea fi factorul emoţional, iar altul — o dorinţă a liberalilor de a-şi reface forţele în opoziţie în perspectiva participării la alegerile din 2018. Preşedintele PDM a mai opinat că ceea ce se întâmplă în zona combaterii corupţiei nu trebuia să determine plecarea PL din coaliţie, iar actul de justiţie şi argumentările trebuie să se facă în interiorul sistemului de justiţie şi nu în interiorul partidelor sau al coaliţiilor politice. De aceea, Partidul Democrat înclină să creadă că liberalii au utilizat evenimentele de la Primărie ca pretext pentru un pas politic strategic — acela de a pleca de la guvernare şi a intra în opoziţie. În contextul unei perioade foarte solicitante şi dificile pentru guvernare, acest pas, în opinia liderului PDM, oferă liberalilor un anumit confort politic şi le permite să aibă o evoluţie mai bună până în alegeri, fiind scutiţi de necesitatea implicării în realizarea unor reforme care ar implica anumite costuri politice.

În acelaşi timp, liderul democrat a reiterat decizia fermă a PDM de a-şi asuma aceste costuri politice şi va face reformele la care s-a angajat până la capăt. “Vom demonstra că reformele se pot face nu doar cu costuri politice, dar şi cu beneficii sociale. Oamenii vor simţi beneficiile reale ale acestor reforme”, a adăugat Vlad Plahotniuc.

Prim-ministrul Pavel Filip a venit în continuare cu câteva precizări despre acele decizii organizatorice care se vor lua la Guvern. Potrivit premierului, în şedinţa de miercuri a Guvernului vor fi desemnaţi viceminiştri pentru funcţiile vacante. El a precizat însă că nu vor fi numiţi miniştri noi, pentru că săptămâna viitoare va fi propus spre aprobare proiectul de lege privind reforma Guvernului, dorindu-se curând prezentarea directă a noii structuri şi a noii componenţe a Guvernului.

Premierul a spus că regretă plecarea de la guvernare a colegilor din PL şi le-a adus mulţumiri pentru activitatea din Guvern. “Au fost iniţiate proiecte şi reforme importante, pe care le vom duce până la capăt”, a spus Pavel Filip.

Prim-ministrul a mai vorbit despre o nouă iniţiativă care urmează să fie prezentată pentru discuţii publice — proiectul Prima Casă, care vine să ofere tinerilor posibilitatea de a-şi procura o locuinţă. “În urma analizelor pe care le avem, constatăm că tinerii pleacă peste hotare în mare măsură din cauză că nu văd perspective de a-şi cumpăra o locuinţă. Este un proiect la care ţin mult şi sunt încrezut că va fi unul de succes”, a declarat premierul Filip. Astfel, odată cu aprobarea proiectului, tinerii vor avea posibilitatea de a-şi procura o locuinţă achitând iniţial o contribuţie proprie redusă, restul costului urmând să fie acoperit dintr-un credit bancar pe o perioadă lungă, credit garantat parţial de către stat.

Sursa: www.pdm.md

Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova Guvernul va susţine dezvoltarea mai dinamică a localităţilor, prin aprobarea unui Plan de Acţiuni cu o valoare de 7 miliarde de lei