Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Vlad Plahotniuc a discutat la Bruxelles cu vicepreşedinta grupului ALDE din Parlamentul European, Norica Nicolai

|versiune pentru tipar||
PDM / 21 iunie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a avut, marţi, la Bruxelles, o întâlnire cu vicepreşedinta grupului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa din Parlamentul European, Norica Nicolai. Vlad Plahotniuc a prezentat deputatului european acţiunile guvernării şi planurile de reformare ale ţării în general, şi a clasei politice, în particular.

Vicepreşedinta grupului ALDE a îndemnat liderii PDM să fie fermi în acţiunile de reformare pe care le promovează Guvernul condus de Pavel Filip. Ea a dat asigurări că există toată susţinerea în acest sens din partea Uniunii Europene, precizând că la Bruxelles sunt apreciate reformele în justiţia moldovenească.

Un alt subiect discutat a fost modificarea sistemului electoral în Moldova. În acest sens, Norica Nicolai a subliniat că experţii Comisiei de la Veneţia trebuie să ofere expertiză tehnico-juridică, iar oportunitatea politică nu e tema lor. “Chestiunile de oportunitate politică trebuie decise de parlamentele naţionale prin consultarea tuturor partidelor politice. Chestiunile tehnice vor trebui luate în discuţie cu siguranţă şi acceptate atunci când se va aproba noua lege electorală”, a declarat Norica Nicolai. Ea a mai evidenţiat că Uniunea Europeană nu poate să impună unui stat un anumit sistem de vot şi nu trebuie să condiţioneze asistenţa macrofinanciară pentru Moldova cu păstrarea actualului sistem electoral.

În altă ordine de idei, liderul PDM a cerut suportul Parlamentului European în promovarea legii privind interzicerea propagandei ruseşti în mass-media din Moldova. Şi această solicitare a avut un răspuns pozitiv din partea vicepreşedintei ALDE.

Vlad Plahotniuc s-a mai întâlnit cu deputaţi europeni, care contestă intenţia de modificare a sistemului electoral în Moldova, manifestând dorinţa să aibă un dialog şi cu aceştia. În discuţiile cu deputatul Cristian Preda, din grupul Popularilor Europeni, Vlad Plahotniuc a amintit că sistemul electoral mixt a fost anterior promovat de către Partidul Liberal Democrat, iar PDM şi-a asumat să ducă la bun sfârşit această schimbare. La rândul său, Cristian Preda a declarat că nu crede oportună modificarea sistemului electoral în Moldova, precizând că aceasta ar putea fi un pericol pentru sistemul pluripartidist din ţara noastră.

În acelaşi timp, deputatul european a susţinut necesitatea stopării propagandei şi dezinformării ruse în Republica Moldova. “Cetăţenii moldoveni trebuie să cunoască despre avantajele procesului de integrare europeană”, a spus Cristian Preda. El a îndemnat conducerea PDM să aibă o comunicare mai activă la Bruxelles.

Conducerea Partidului Democrat din Moldova, în frunte cu Vlad Plahotniuc, a continuat, miercuri, întâlnirile cu liderii politici din Parlamentul European

Reformele lansate de guvernarea de la Chişinău, problemele care apar în relaţia cu Rusia şi chestiuni ce ţin de securitate naţională au fost principalele subiecte discutate la întrevederea cu vicepreşedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu, dar şi cu liderii grupului Popular European, ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din Europa şi grupului Verzilor.

La întâlnirea cu vicepreşedintele Legislativului European, Vlad Plahotniuc a prezentat principalii paşi făcuţi de către autorităţile moldoveneşti pentru a moderniza societatea şi a apropia ţara noastră de Uniunea Europeană. Liderul democraţilor a vorbit şi despre unele dificultăţi care apar în relaţia cu Rusia, evidenţiind că România rămâne un partener fidel pentru ţara noastră.

Înaltul demnitar european a salutat prezenţa la Bruxelles a conducerii PDM, precizând că e nevoie ca şi democraţii să prezinte informaţia despre ceea ce se întâmplă în Moldova. El a subliniat că ţara noastră are nevoie de o viziune strategică pe dimensiunea de securitate, adăugând că Moldova nu trebuie să renunţe la neutralitate.

La întâlnirea cu vicepreşedintele grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din Europa, Petras Austrevicius, Vlad Plahotniuc a vorbit, printre altele, despre spălarea a 22 de miliarde de dolari americani din Rusia prin Moldova şi presiunile pe care le fac anumite servicii speciale de la Moscova pentru ca Chişinăul să renunţe la anchetarea acestui dosar. În acest context, s-a vorbit şi despre iniţiativa PDM de a interzice propaganda rusească, idee susţinută de către deputatul european. “Este dreptul Moldovei să interzică propaganda rusă. Acest lucru trebuia de făcut mai demult”, a afirmat vicepreşedintele grupului ALDE. El a apreciat activitatea Guvernului de la Chişinău şi a spus că rezultatele pozitive ale acestuia ar putea aduce puncte electorale Partidului Democrat. Părţile au discutat şi despre reforma electorală din Moldova, iar Pertas Austrevicius a declarat că sunt necesare mai multe consultări suplimentare pe marginea acestui proiect. Deputatul european a vorbit şi despre anumite riscuri ale trecerii la sistemul electoral mixt, cum ar fi regionalizarea Moldovei, dar şi o reprezentare mai scăzută a femeilor în Parlament.

Comunicarea directă cu liderii PDM a fost salutată şi de către reprezentanta grupului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Rebecca Harms. Premierul Pavel Filip, prim-vicepreşedinte al PDM, a prezentat principalele reforme pe care le realizează Guvernul, iar rezultatele se observă şi în sondajele de opinie publică, care arată o triplare a încrederii faţă de Executiv timp de un an. În opinia lui Pavel Filip, suntem într-o situaţie în care unele partide extraparlamentare încearcă să convingă Parlamentul European să oprească finanţarea macro-financiară. “Nu lăsaţi bătăliile politice interne din Moldova să ajungă în Parlamentul European”, a declarat Pavel Filip.

La rândul său, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, vicepreşedinte al PDM, a menţionat că sistemul electoral mixt a fost promis cetăţenilor încă acum 17 ani şi promisiunea este făcută repetat în fiecare campanie electorală. Candu a menţionat şi faptul că Parlamentul va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, mai complicat e să fie obţinut un consens deplin. Rebecca Harms a salutat faptul că deputaţii moldoveni vor lua în calcul recomandările Comisiei de la Veneţia, menţionând, totodată, că nici în Parlamentul European nu există consens în general.

Rebecca Harms a declarat că este necesar un control strict al modului cum se cheltuiesc banii alocaţi de UE Moldovei. “Am susţinut amânarea finanţării Moldovei, după ce preşedintele Igor Dodon a declarat că banii europeni au fost furaţi. E nevoie de verificat această informaţie”, a spus Rebecca Harms. La acest subiect, Vlad Plahotniuc a evidenţiat că declaraţia preşedintelui ţării a afectat şi guvernarea de la Chişinău, însă Igor Dodon, care este în opoziţie, face acţiuni de PR, pentru a se pregăti pentru alegerile parlamentare din 2018. “Igor Dodon ştie că declaraţiile sale sunt false, dar vor fi luate în serios la Bruxelles”, a spus liderul PDM.

Delegaţia condusă de Vlad Plahotniuc s-a întâlnit şi cu liderii celui mai important grup politic din Parlamentul European, al Partidului Popular European. “Pe masa mea nu am obiecţii faţă de activitatea Guvernului Filip şi, respectiv, nu vă critică nimeni aici, aşa că recomandăm să nu provocaţi spiritele şi acasă”, a declarant preşedintele grupului PPE, Manfred Weber. Conducerea PDM şi liderii PPE au discutat şi despre necesitatea păstrării unei guvernări proeuropene şi după alegerile parlamentare din 2018. În discuţie au fost abordate şi subiectele reformei electorale, combaterea corupţiei, interzicerea propagandei, libertatea mass-media, dar şi altele de interes comun.

Sursa: www.pdm.md

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, se află într-o vizită oficială pe linie politică la Bruxelles PDM susţine realizarea unei noi Foi de parcurs pentru modernizarea Republicii Moldova