Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM susţine realizarea unei noi Foi de parcurs pentru modernizarea Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PDM / 28 iunie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Guvernul Republicii Moldova va elabora o Foaie de parcurs pentru dezvoltare şi reforme, aferentă celei de-a doua jumătăţi a anului 2017. Despre necesitatea acordării unui nou impuls agendei de modernizare a ţării a vorbit preşedintele PDM Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului de presă de după şedinţa săptămânală cu membrii formaţiunii. Vlad Plahotniuc a declarat că, în viziunea PDM, e nevoie de asumarea precisă a unui calendar de activităţi şi paşi, care ne va apropia de standardele europene şi va eficientiza în continuare activitatea statului.

Liderul PDM a argumentat solicitarea către Guvern prin faptul că ţara noastră se află la o nouă etapă de dezvoltare, situaţia fiind schimbată esenţial faţă de luna martie anul trecut, când a fost elaborat un Plan similar. Astfel, Moldova are deja un Acord cu Fondul Monetar Internaţional, iar Uniunea Europeană va oferi un fond de 100 de milioane de euro pentru modernizare şi pentru susţinere bugetară. În acelaşi timp, economia Moldovei a crescut anul trecut, are toate şansele să continue creşterea în 2017 şi trebuie să se pregătească pentru a asigura ritmuri bune de creştere şi în anii următori.

Printre măsurile care urmează să fie promovate în următoarea jumătate de an se numără votarea în Parlament şi implementarea Legii referitoare la reforma Guvernului, asigurarea funcţionării Agenţiei de Servicii Publice, care uneşte 5 instituţii şi care va duce la scăderea tarifelor pentru serviciile efectuate către cetăţeni, asigurarea funcţionării Agenţiei Naţionale de Integritate şi a Agenţiei Naţionale de Soluţionare a Contestaţiilor în sectorul achiziţiilor publice, asigurarea funcţionalităţii unui Oficiu de Recuperare a Activelor, care va aduce la bugetul statului averile confiscate de justiţie de la persoanele condamnate, asigurarea transparenţei întreprinderilor de stat şi municipale etc.

În cadrul briefingului, Vlad Plahotniuc a avut şi câteva precizări despre vizita de săptămâna trecută a delegaţiei PDM la Bruxelles, unde au avut loc mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai grupurilor politice din Parlamentul European, dar şi cu liderii politici ai acestui for important. Liderul PDM a subliniat că, la Bruxelles, Guvernul Republicii Moldova a primit aprecieri pentru implementarea reformelor de la majoritatea celor cu care au fost purtate discuţii, indiferent de culoarea politică. El a concluzionat că există încă multă informaţie greşită despre Republica Moldova, furnizată, de regulă, de unele forţe politice interesate să destabilizeze situaţia din ţară, iar pentru a repara această situaţie s-a stabilit organizarea unor întâlniri şi informări periodice cu oficiali din Uniunea Europeană, la care să fie prezentată informaţia veridică despre Republica Moldova.

Un subiect al discuţiilor purtate la Bruxelles a fost şi schimbarea sistemului electoral. În acest context, Vlad Plahotniuc a menţionat că le-a prezentat liderilor şi reprezentanţilor Parlamentului European argumentele şi motivaţia de a promova această reformă importantă pentru ţara noastră, la care din 2009 încoace s-au angajat aproape toate partidele şi au primit voturile cetăţenilor pentru asta. “Am arătat partenerilor noştri din UE că suntem deschişi să ţinem cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, dar că suntem la fel de determinaţi să promovăm mai departe dorinţa cetăţenilor de a fi mai bine reprezentanţi în Parlament. Am spus-o foarte deschis şi direct în întâlnirile avute la Bruxelles că vom vota în lectura finală iniţiativa privind schimbarea sistemului electoral, cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Preşedintele PDM a mai anunţat că, în şedinţa de astăzi de la partid, s-a discutat despre aceste recomandări ale experţilor Comisiei de la Veneţia şi modul în care acestea pot fi puse în practică. “Sunt soluţii pentru îndeplinirea acestor recomandări. Zilele următoare începem lucrul la implementarea lor, dar şi consultări cu experţi, politicieni, reprezentanţi ai societăţii, astfel încât să putem să aducem iniţiativa privind schimbarea sistemului electoral în strictă concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia”, a anunţat Vlad Plahotniuc.

În acelaşi timp, liderul PDM a ţinut să combată o speculaţie vehiculată de oponenţii schimbării sistemului electoral, care induc ideea că dacă se votează proiectul, ar putea să fie blocată finanţarea din partea Uniunii Europene pentru Moldova. “În discuţiile pe care le-am avut la Bruxelles, nimeni nu ne-a condiţionat în acest fel, vreau să fie foarte clar acest lucru.

Discuţia s-a axat pe necesitatea de a fi respectate recomandările Comisiei de la Veneţia, ceea ce este firesc, dar nu pe condiţionalităţi sau alte tipuri de presiuni. Discuţiile au fost foarte constructive şi utile”, a spus Vlad Plahotniuc.

Liderul PDM a îndemnat opoziţia să înceteze lupta cu poporul împotriva dreptului său legitim de a-şi alege direct deputaţii. “Unii politicieni iresponsabili de la Chişinău încă fac presiuni mari la Uniunea Europeană pentru ca moldovenii să fie pedepsiţi fiindcă îndrăznesc să îşi ceară dreptul de a vota direct deputaţii la următoarele alegeri. La fel au procedat anul trecut, când au încercat să blocheze finanţarea de la FMI pentru Moldova. Este o modalitate de trădare a intereselor cetăţenilor, care cu siguranţă va fi taxată dur la următoarele alegeri, iar dezbaterile care au loc în această perioadă sunt utile inclusiv pentru ca oamenii să-i poată vedea pe aceşti politicieni şi modul în care ei se manifestă”, a fost mesajul lui Vlad Plahotniuc.

Sursa: www.pdm.md

Vlad Plahotniuc a discutat la Bruxelles cu vicepreşedinta grupului ALDE din Parlamentul European, Norica Nicolai Pachetul de legi privind reforma Guvernului va fi votat în Parlament până la sfârşitul acestei sesiuni