Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Legile respinse de şeful statului vor fi readuse pe agenda Parlamentului pentru a fi votate din nou

|versiune pentru tipar||
PDM / 12 septembrie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Pachetul de legi respinse de preşedintele Igor Dodon va fi readus pe agenda Parlamentului pentru a fi votate de urgenţă din nou, în cadrul unei şedinţe de plen speciale, iar ulterior aceste legi vor fi remise pentru a doua oară preşedintelui spre promulgare. Anunţul a fost făcut de preşedintele Partidului Democrat din Moldova Vlad Plahotniuc în cadrul briefingului de după şedinţa săptămânală a formaţiunii, la care a fost examinat subiectul blocajului mai multor legi importante, printre care legea cu privire la combaterea terorismului; privind reforma Academiei de Ştiinţe; legea cu privire la energetică; legea tichetelor de masă.

“Argumentele prin care aceste legi au fost respinse sunt lipsite de substanţă, iar consecinţele respingerii legilor pot fi doar negative. Colegii din Parlament analizează posibilitatea de a organiza o şedinţă de plen specială doar pentru a vota în regim de urgenţă aceste legi, până la reluarea şedinţelor ordinare”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Tot astăzi la şedinţa săptămânală a fost discutată şi posibilitatea de modificare a Constituţiei pentru introducerea unei referinţe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. Liderul PDM a evidenţiat că este un proiect care se discută de mai multe luni în interiorul partidului şi porneşte de la o hotărâre a Curţii Constituţionale din 9 septembrie 2014. “Facem acest lucru pentru că ne dorim ca toată lumea să înţeleagă clar că direcţia pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituţiile statului să acţioneze doar pe această direcţie, indiferent de schimbările politice care au loc în viitor sau de interesele unor persoane”, a punctat Vlad Plahotniuc. El a subliniat că vor exista consultări în perioada următoare pentru a se găsi formularea cea mai bună.

Preşedintele PDM s-a referit şi la situaţia apărută săptămâna trecută legată de plecarea soldaţilor moldoveni la exerciţii militare din Ucraina. Vlad Plahotniuc a menţionat că, din cauza unor decizii strict politice şi geopolitice ale preşedintelui Igor Dodon, Republica Moldova a ratat bani şi programe importante pentru modernizarea forţelor armate. În acelaşi timp, el a catalogat ca inadmisibil modul în care preşedintele Republicii Moldova a ajuns să ameninţe militarii cu sancţiuni pentru că şi-au îndeplinit misiunile. Din acest motiv, urmează să fie identificate soluţii legale pentru ca plecarea militarilor în diferite misiuni, aplicaţii şi exerciţii împreună cu partenerii externi să nu mai depindă de instituţia prezidenţială. Modificările legislative respective ar putea fi făcute în şedinţa specială a Legislativului.

În acest context, a fost discutată şi candidatura pentru funcţia de ministru al Apărării, care va fi înaintată astăzi preşedintelui ţării de către primul ministru. Vlad Plahotniuc a declarat că din 7 candidaţi, dintre care 3 doamne, în urma consultărilor s-a optat pentru candidatura lui Eugen Sturza, actualmente vicepreşedinte al Partidului Popular European din Moldova. Anticipând o posibilă reacţie a şefului statului la acest subiect, liderul PDM a precizat că în cazul în care candidatura propusă nu va fi acceptată, aceeaşi persoană va fi înaintată a doua oară. “Nu acceptăm niciun fel de scheme şi compromisuri la acest subiect, nu venim cu un candidat pentru a deruta, ca apoi să înaintăm o altă persoană. Avem o decizie a Curţii Constituţionale din ianuarie 2017, care spune foarte clar că Preşedintele este obligat să numească o candidatură înaintată în mod repetat, aşa dictează norma constituţională a ţării”, a spus Vlad Plahotniuc.

Un alt subiect pus în discuţie vizează tema unei noi legi a ONG-urilor, care a generat multe discuţii de ordin speculativ. După ce Ministrul Justiţiei a prezentat o analiză legată de acest proiect, a fost luată decizia de a desfiinţa grupul de lucru creat şi de a opri orice fel de activitate legată de acest proiect.

În ceea ce ţine de agenda guvernamentală, preşedintele PDM a anunţat că va fi lansat un amplu studiu sociologic, pentru a verifica percepţia cetăţenilor privind schimbările produse în societate, inclusiv cele legate de reforma Guvernului. De asemenea, a fost readusă în atenţie situaţia în domeniul alimentaţiei publice. Vlad Plahotniuc a precizat că a primit recent o scrisoare din partea unui grup de părinţi, în care este descris modul în care sunt livrate produsele alimentare în anumite şcoli şi grădiniţe, scrisoare pe care a remis-o instituţiilor abilitate pentru a fi luate măsuri ferme împotriva celor care sunt responsabili de problemele existente.

O altă temă dezbătută în şedinţa PDM a fost situaţia drumurilor, constatându-se existenţa blocajului în realizarea proiectelor de reabilitare din fonduri externe. Urmează ca Guvernul să vină cu o analiză în următoarele zile privind soluţiile de utilizare a fondurilor externe disponibile pentru drumuri şi de începere rapidă a lucrărilor.

După preşedintele PDM, la briefingul de presă a luat cuvântul Prim-ministrul Pavel Filip, care a venit cu detalii privind reforma Guvernului. Pavel Filip a comunicat că, în urma reformei, din cei 2053 de angajaţi ai aparatului administrativ central vor rămâne 1158 de persoane, iar salariile lor vor creşte semnificativ. El a precizat de asemenea că sunt în derulare concursurile pentru selectarea secretarului general al Guvernului, a secretarilor generali ai ministerelor şi a secretarilor de stat. Într-o lună şi jumătate acest proces urmează să fie finalizat.

În acelaşi timp, premierul şi-a exprimat regretul în legătură cu tărăgănarea unor reforme importante, cauzate de nepromulgarea unui set de legi de către şeful statului. “Aceste nepromulgări aduc costuri pentru Moldova şi generează restanţe în parcursul european al ţării. Îmi pare rău că Legea privind ştiinţa şi inovarea a fost întoarsă, astfel pe parcursul verii fiind stagnată reforma, în urma căreia bugetul pentru cercetare urma să se dubleze. Legea privind tichetele de masă la fel a fost blocată. Ea vine să ofere confort şi sprijin pentru salariaţi, dar şi să reducă din povara fiscală pentru angajatori. De aceea am rugat colegii din Parlament cât mai curând să se întrunească în şedinţă”, a punctat Pavel Filip.

La fel, prim-ministrul a spus că este inexplicabilă situaţia ca şeful statului să interzică militarilor moldoveni participarea la aplicaţii internaţionale, acest lucru ducând la slăbirea Armatei Naţionale. “Este al 6-lea refuz al preşedintelui, iar această situaţie nu poate continua. Cu greu îmi închipui un comandant suprem care să dorească o armată naţională slabă”, a spus Pavel Filip, subliniind că Guvernul este pregătit să preia atribuţii în acest sens, imediat ce Parlamentul va face modificările legislative necesare privind mecanismului participării ostaşilor la astfel de aplicaţii.

Sursa: www.pdm.md

PDM reacţionează la declaraţiile emotive ale liderului PL PDM condamnă modul în care, în timpul protestului organizat de opoziţie, câteva persoane au încercat să intre cu un microbuz în mulţime