Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM acordă sprijin politic pentru realizarea reformei organelor de drept din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PDM / 10 octombrie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova a decis să acorde sprijin politic pentru reforma organelor de drept, ce are scopul de a elibera mediul de afaceri de presiuni şi crearea unui mediu de afaceri prietenos, care stimulează şi protejează libera iniţiativă. Propunerea legislativă elaborată de Ministerul Justiţiei a fost discutată în şedinţa săptămânală a PDM, la care a fost prezentat un prim concept de reformă.

Vicepreşedintele PDM Sergiu Sîrbu a declarat în cadrul briefingului de presă că aceste concept cuprinde şi observaţiile pe care mediul de afaceri le-a transmis, inclusiv investitorii străini, observaţii care ţineau de abuzurile ce timp de mulţi ani s-au făcut în ceea ce priveşte activitatea din acest domeniu.

“PDM îşi doreşte o accelerare a implementării reformelor, o dinamizare a acestui proces şi este gata să sprijine politic toate iniţiativele care vin pe această direcţie. Propunerea legislativă pentru care s-a cerut astăzi suportul politic, are scopul de a elibera mediul de afaceri de presiunea organelor de drept, sporirea mecanismelor de protecţie împotriva controalelor excesive ale acestora, percheziţii abuzive şi ridicarea actelor, acţiuni care fac imposibilă activitatea economică”, a declarat Sergiu Sîrbu.

Potrivit lui Sîrbu, proiectul mai propune crearea unei legături strânse între mecanismele eficiente de remediere voluntară a încălcărilor, repararea prejudiciului cauzat şi calificarea faptei non violente cu caracter economic prin prisma normei penale.

Astfel, conform proiectului, o faptă va putea fi considerată penală doar după ce au fost epuizate mecanismele de remediere sau este de nivelul gravităţii care prezintă un risc iminent pentru ordinea publică, securitatea şi siguranţa persoanelor, mediului înconjurător etc. Se intenţionează ca la infracţiunile economice să se pună mai întâi accentul pe recuperarea prejudiciului, îndreptarea greşelilor şi prevenirea unor greşeli viitoare. “Astăzi, de multe ori se întâmplă că în cazul unor încălcări, se fac percheziţii, se ridică acte, utilaje, activitatea companiei este blocată, iar până se clarifică lucrurile, acel agent economic are de suferit. La moment, legislaţia nu oferă un mecanism de remediere a încălcărilor cu restituirea prejudiciilor. Vrem ca sancţiunile să fie proporţionale acelor încălcări şi doar dacă recidivează, agentul economic să fie pasibil privaţiunii de libertate”, a explicat Sergiu Sîrbu.

La fel, potrivit iniţiativei legislative, organele cu funcţii de control de stat ar urma să capete competenţe exclusive de constatare a unui şir de acţiuni cu caracter economic prevăzute de Codul Penal şi contravenţii prevăzute de Codul Contravenţional. “Scopul general al acestei iniţiative este să eliminăm abuzurile asupra mediului de afaceri. Am început cu acel moratoriu, care a dat rezultate foarte bune în acea primă etapă, dar am promis că vom face noi paşi spre o reglementare legală care să elimine la maxim posibilitatea comiterii unor abuzuri asupra celor care fac afaceri în Republica Moldova”, a mai punctat vicepreşedintele PDM.

În scurt timp, Ministerul Justiţiei va lansa consultările publice pe marginea acestui proiect.

Sursa: www.pdm.md

Parlamentul European a dat un nou semnal că Republica Moldova este importantă pentru Uniunea Europeană PDM a decis că orice închidere de şcoală va fi oprită