Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM a decis că orice închidere de şcoală va fi oprită

|versiune pentru tipar||
PDM / 17 octombrie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova, în calitatea sa de partid responsabil de actul guvernării, va face demersurile necesare pentru a stopa imediat orice închidere de şcoală din Republica Moldova. Va fi stabilit un moratoriu, iar în perioada moratoriului va fi evaluată minuţios experienţa precedentă a optimizărilor în fiecare caz în parte şi vor fi identificate soluţii care nu ar afecta interesele cetăţenilor şi ale comunităţilor. Anunţul a fost făcut de către liderul PDM Vlad Plahotniuc după şedinţa săptămânală a formaţiunii, la care a fost discutată situaţia în educaţie şi problemele rezultate în urma închiderii şcolilor din ţară, acţiuni promovate de cei care au administrat domeniul educaţiei în guvernarea precedentă.

Vlad Plahotniuc a accentuat că demersurile în acest sens către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării au fost determinate de multiplele adresări din partea cetăţenilor în legătură cu ceea ce se întâmplă după închiderea şcolilor din localităţile lor. “După o scurtă, dar serioasă evaluare a situaţiei, suntem nevoiţi să dăm dreptate oamenilor care ne-au atenţionat şi să recunoaştem că modul în care s-a desfăşurat în ultimii ani reforma în educaţie a avut multe calcule greşite şi, ca rezultat, consecinţe dramatice pentru zeci şi zeci de comunităţi. Au avut de suferit prea multe persoane: mulţi copii, părinţii lor şi, desigur, mulţi profesori — o parte dintre care au rămas şi fără locuri de muncă. Orice reformă şi orice optimizare trebuie să aibă o faţă umană şi să pornească de la necesităţile oamenilor şi realităţile sociale. Altfel, sunt posibile multe eşecuri”, a punctat preşedintele PDM.

Obiectivul anunţat de liderul PDM este identificarea soluţiilor alternative, mult mai adecvate social, care să asigure confortul psihologic al elevilor, în comun cu eficienţa procesului de studii.

La fel, urmează să fie simplificate procedurile pentru profesori, cu păstrarea doar a celor strict necesare, pentru ca timpul lor să fie investit în pregătirea profesională şi în comunicarea cu elevii şi nu în rapoarte şi evaluări pe care au fost impuşi să le facă. “Trebuie să avem profesori atestaţi şi evaluaţi corect şi optăm pentru sporirea calităţii cadrelor didactice în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova. Dar nu vom putea obţine o creştere a calităţii profesorilor printr-o birocratizare apăsătoare şi consumatoare de timp preţios”, a afirmat Vlad Plahotniuc.

Liderul PDM a mai anunţat că urmează să fie identifice de urgenţă soluţii pentru a elimina taxele nedrepte pentru profesori, percepute pentru cursuri de formare continuă şi pentru activităţi profesionale, dar şi modificată curricula şcolară, prin elaborarea urgentă a unui program de instruire mai adaptat psihologiei elevilor, care să sporească eficienţa procesului educativ. “Avem o evidentă supraîncărcare a programului şcolar, o presiune total contraproductivă asupra elevilor şi profesorilor. Ministrul Monica Babuc ne-a prezentat în şedinţă o primă evaluare, dar şi foarte bune propuneri în legătură cu acest subiect şi Partidul Democrat este gata să sprijine soluţiile şi modificările legislative care se propun”, a argumentat Vlad Plahotniuc demersurile democraţilor în domeniul educaţiei.

Un alt subiect relevant, discutat astăzi în şedinţa PDM, a fost abuzul semnalat tot mai des de cetăţeni, dar şi de mass media, în legătură cu activitatea în trafic a unor reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere. În acest context, Vlad Plahotniuc s-a arătat indignat de faptul că, în cadrul procesului de reformă de acum câţiva ani, sute de poliţişti, ale căror atribuţii reale erau să patruleze şi să asigure ordinea publică, s-au recalificat după bunul lor plac în agenţi de poliţie rutieră. “S-a constatat că, în loc de 300 de agenţi de poliţie rutieră, astăzi avem peste o mie şi toţi nu fac altceva decât să oprească maşini, în special fără motiv - aşa-zise controale de rutină, care devin în realitate hărţuire a oamenilor si generatoare de corupţie”, a declarat liderul democrat, anunţând că formaţiunea a făcut un demers către responsabilii din Guvern să ia măsuri pentru a pune capăt acestor abuzuri.

Măsurile Guvernului urmează să asigure ca poliţiştii să nu mai aibă voie să oprească şoferii în trafic decât atunci când ultimii încalcă legea sau când au loc acţiuni speciale pe linia combaterii consumului de alcool la volan şi alte tipuri de acţiuni tematice pentru creşterea siguranţei în trafic. “Oamenii trebuie lăsaţi să circule în pace atât timp cât nu au comis încălcări şi totodată poliţia trebuie să se concentreze pe intervenţia foarte fermă în cazuri concrete de ilegalitate în trafic. Trebuie să fie rapid identificaţi şi sancţionaţi cei care au consumat alcool sau se comportă violent la volan. Însă, de fiecare dată, urmează să fie respectate normele legii”, a punctat Vlad Plahotniuc.

În cadrul briefingului, preşedintele PDM a avut şi un mesaj către liderul PAS Maia Sandu, afirmând că el personal, cât şi formaţiunea pe care o conduce, vor reacţiona şi de acum încolo la solicitările şi problemele semnalate, pentru a veni cu soluţii concrete, inclusiv pentru a repara erorile comise de fosta guvernare în domeniul educaţiei. “Am uzurpat şi astăzi atenţia colegilor în şedinţa de la partid, deci o să aibă noi probe pentru joaca de-a denunţurile politice. Sunt însă foarte multe lucruri care se pot face pentru oameni, chiar pornind pur şi simplu de la atitudinea faţă de ei”, a fost mesajul lui Vlad Plahotniuc.

Sursa: www.pdm.md

PDM acordă sprijin politic pentru realizarea reformei organelor de drept din Republica Moldova Informaţiile privind posibila înlocuire din funcţie a prim-ministrului sunt false şi au fost lansate cu scopul de a intoxica opinia publică