Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Declaraţia dlui Dumitru Braghiş, Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale privind aprecierea referendumului organizat de autoproclamatele autorităţi transnistrene

|versiune pentru tipar||
PDSM / 14 septembrie 2006
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaPartidul Democraţiei Sociale califică desfăşurarea în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a aşa-zisului “referendum pentru independenţă” drept o încercare stîngace a autorităţilor autoproclamate de a-şi camufla propriile eşecuri şi incapacitatea de a identifica soluţii pentru multiplele probleme cu care se confruntă populaţia din regiune. În asemenea condiţii, autorităţile transnistrene încearcă de a se ascunde în spatele unor factori externi. În realitate, populaţia din raioanele de est ale Republicii Moldova este tot mai conştientă că “veşnica” administraţie de la Tiraspol nu mai este în stare că facă faţă situaţiei.

Totodată PDS consideră că un eventual vot al cetăţenilor din stînga Nistrului pentru aşa-zisa independenţă a “rmn” va fi un vot de neîncredere exprimat actualei guvernării comuniste, şi nu Republicii Moldova, în general, şi nici ideii de reunificare a ţării. PDS apreciază că eşecurile în lanţ ale guvernării comuniste, inconsecvenţa şi inconsistenţa politicii externe şi interne — atacurile la adresa democraţiei şi a drepturilor omului, lipsa justiţiei independente, incapacitatea guvernării de a ridica nivelul de viaţă al populaţiei -, constituie condiţii prielnice pentru promovarea în continuare a separatismului şi reduc considerabil posibilităţile de negocieri în problema transnistreană. În fapt, dînd dovadă de miopie politică şi trufie, guvernarea comunistă nu a fost capabilă să promoveze un model de stat democratic, cu o economie competitivă şi cu un sistem social echitabil, care ar deveni atractiv pentru populaţia din stînga Nistrului şi ar contribui la formarea unui curent militant pentru integrare.

Partidul Democraţiei Sociale este ferm convins că problema transnistreană poate fi soluţionată definitiv doar pe calea unor negocieri corecte şi constructive, ca urmare a democratizării generale a Republicii Moldova şi respectării cu stricteţe a drepturilor omului. PDS cere insistent guvernării comuniste să identifice posibilităţile de continuare a negocierilor, cu antrenarea pe larg în proces a partidelor politice şi societăţii civile. Totodată, PDS îşi exprimă convingerea că negocierile trebuie să pornească de la imperativul de respectare strictă a principiului privind caracterul inalienabil al teritoriului tarii.

Serviciul de presă PDS
Declaraţia Partidului Democraţiei Sociale din Moldova Comunicat de presă al Partidului Democraţiei Sociale din Moldova