Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Manifestaţie de protest la Floreşti

|versiune pentru tipar||
PDSM / 11 ianuarie 2007
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaLuni, 8 ianuarie 2007, în oraşul Floreşti s-a desfăşurat întîlnirea deputaţilor Partidului Democraţiei Sociale Dumitru Braghiş şi Ivan Banari cu cetăţenii din raion. La acţiunea desfăşurată de Organizaţia raională Floreşti a PDS şi care s-a încheiat cu un marş de protest pe străzile oraşului au participat cca 200 de cetăţenii.

Pe parcurs a peste două ore participanţii la adunare au adresat diverse întrebări care au vizat situaţia deplorabilă din economia ţării, procesul continuu de degradare a localităţilor rurale, lipsa locurilor de muncă şi exodul masiv al cetăţenilor peste hotarele ţării, situaţia dezastruoasă din sferele învăţămîntului şi ocrotirii sănătăţii.

Răspunzînd întrebărilor, Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale Dumitru Braghiş a menţionat că actuala guvernare a venit la putere prin minciună şi continuă să se menţină tot prin ea. “Schimbarea este în mîinile dumneavoastră şi această schimbare va veni după alegerile din 2007, dacă veţi face o alegere corectă”.

Mai mulţi participanţi la întrunire şi-au expus nemulţumirea faţă de prevederile legii prin care se interzice activitatea în baza patentei de întreprinzător şi au solicitat deputaţilor PDS să obţină abrogarea acesteia. Conform dlui Anatolie Cărbune, Preşedintele Organizaţiei Floreşti a PDS, consilier raional, noile reguli cu privire la patente afectează numai în Floreşti peste 1500 de persoane. “Legea în cauză urmăreşte scopul de a se suprima spiritul întreprinzător al cetăţenilor, de a-i lipsi de ultima posibilitate de a muncii cinstit la noi în ţară şi de a ne face robi peste hotare, consideră A. Cărbune. Guvernarea zilnic ne hrăneşte cu promisiuni goale despre crearea de noi locuri de muncă, despre pensii şi salarii majorate, oamenii însă s-au săturat de minciuni, în condiţiile în care traiul lor devine tot mai greu şi mai greu. Populaţia a încetat de a mai avea frică, iar valul de proteste va prinde amploare”, consideră A. Cărbune.

Vorbitorii în cadrul întîlnirii au accentuat că majoritatea absolută a deţinătorilor de patentă din Floreşti au studii superioare şi vîrsta de pînă la 50 ani, iar statul nu le poate oferi acestor cetăţeni locuri de muncă

Zinaida Mandalac, profesoară la Liceul “Cehov” din oraş, a specificat că situaţia deplorabilă din sitemul de învăţămînt din raion determină tot mai mulţi cetăţeni să renunţe la activitatea pedagogică şi să ia calea pribegei.

Întîlnirea deputaţilor PDS alegătorii a finalizat cu un marş de protest pe străzile oraşului Floreşti. Participanţii la marş au purtat parcande şi au scandat “Vrem să trăim şi să muncim la noi în ţară!”, “Dorim să avem condiţii pentru a ne asigura familiile şi viitorul copiilor noştri”.

Participanţii la manifestaţia de protest au adoptat o Rezoluţie prin care condamnă acţiunile guvernării şi solicită încetarea atacurile la adresa businessului mic şi mijlocii, crearea locurilor de muncă, majorarea salariilor, pensiilor şi altor indemnizaţii sociale, stoparea degradării localităţilor rurale şi prevenirea exodului cetăţenilor peste hotare.

Serviciul de presă al PDS
Consfătuirea republicană a activului Partidului Democraţiei Sociale Intîlnirea preşedintelui PDS cu medicii spitalului raional din Teleneşti