Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Intîlnirea preşedintelui PDS cu medicii spitalului raional din Teleneşti

|versiune pentru tipar||
PDSM / 15 ianuarie 2007
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaLuni, 15 ianuarie, Dumitru Braghiş, Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale a efectuat o vizită în raionul Teleneşti, unde s-a întîlnit cu medicii şi personalul spitalului raional din localitate.

În cadrul unei discuţii sincere şi deschise, liderul PDS a răspuns multiplelor întrebări ale medicilor vizînd situaţia social-economică din ţară, în general, şi situaţia din sistemul de sănătate, în particular. Mai mulţi medici participanţi la întîlnire au declarat că sistemul de sănătate din ţară degradează continuu, în special în ceea ce priveşte asigurarea accesului la servicii medicale a cetăţenilor din localităţile rurale. Din cauza salariilor mizere din sistemul de ocrotire a sănătăţii, mulţi specialişti preferă să plece la munci peste hotare pentru a-şi întreţine familiile.

Dumitru Braghis a declarat că Partidul Democraţiei Sociale împărtăşeşte îngrijorarea lucrătorilor medical, cunoaşte bine problemele care au apărut în mare parte din vina actualeiu guvernări comuniste. elaborează şi va propune spre examinare specialiştilor în domeniu propriul program care prevede stoparea degradării sferei ocrotirii sănătăţii şi asigurarea accesului cetăţenilor la servicii medicale de calitate.

Medicii şi personalul spitalului raional din Teleneşti s-au arătat indignaţi de decizia guvernului Republicii Moldova de a nu majora salariile bugetarilor de la 1 ianuarie, după cum prevede legislaţia. În acest context, Dumitru Braghiş, preşedintele PDS a specificat că argumentul formal invocat de guvernanţi pentru refuzul de a majora salariul lucrătorilor din sfera bugetară este lipsa resurselor. Însă guvernarea a cheltuit numai în anul trecut zeci şi sute de milioane de lei pentru reparaţii costisitoare în clădirile Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului, iar alte zeci de milioane vor fi cheltuite în anul acesta. Chiar Legea privind Fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2007 prevede cheltuieli enorme de zeci de milioane de lei pentru procurarea computerilor, a condiţionerelor şi safeurilor pentru Casa Naţională a Asigurărilor în Medicină. Aceşti bani sunt pur şi simplu furaţi! În asemenea situaţie este o adevărată bătaie de joc faţă de medici refuzul de a majora salariile.

Dumitru Braghiş a vizitat secţia de chirurgie a spitalului raional, aflată în reparaţie, unde s-a familiarizat cu necesităţile pentru finalizarea lucrărilor de reparaţie.

În cadrul vizitei efectuate în secţia de chirurgie, Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale a donat dlui Andrei Slonovschi, invalid de gradul I, locuitor al satului Mîndreşti un cărucior pentru invalizi. “Partidul Democraţiei Sociale nu-şi poate asuma funcţiile statului şi nici nu este o organizaţie filantropică. Însă noi vom reacţiona de fiecare dată cînd cineva ne va solicita ajutorul. Şi dacă avem posibilitate, o vom face absolut dezinteresat”, a declarat Dumitru Braghiş.

Centrul de presă PDS
Manifestaţie de protest la Floreşti Declaraţia Partidului Democraţiei Sociale