Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Declaraţia Partidului Democraţiei Sociale

|versiune pentru tipar||
PDSM / 19 februarie 2007
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaPartidul Democraţiei Sociale îşi exprimă îngrijorarea faţă de declanşarea în ultimul timp a mai multor acţiuni, susţinute de partidul de guvernământ, cu implicarea directă a structurilor statului de diferite nivele, îndreptate spre limitarea drepturilor cetăţeneşti în Republica Moldova, lichidarea pluralismului politic, persecutarea cetăţenilor pentru exprimarea poziţiei civice şi pentru convingerile sale politice.

Aceste atacuri au devenit mai frecvente şi mai pronunţate în perspectiva alegerilor locale generale din 2007. Printre acţiunile nelegitime şi anticonstituţionale întreprinse de structurile statului la indicaţia directă a reprezentanţilor partidului de guvernămînt sunt refuzul de a oferi încăperile solicitate pentru organizarea întîlnirilor deputaţilor în Parlament cu alegătorii, Intimidarea participanţilor la întîlnire cu deputaţii în Parlament, hărţuirea liderilor din teritoriu ai Partidului Democraţiei Sociale, intimidarea eventualilor candidaţi pentru funcţiile de primar şi consilieri din partea Partidului Democraţiei Sociale.

La Bălţi, Cahul, Floreşti, Soroca organele administraţiei publice locale, deşi erau obligate de legislaţie să contribuie la buna desfăşurare a întîlnirilor deputaţilor în parlament cu alegătorii, au invocat diverse motive pentru a împiedica desfăşurarea acestor întruniri. La întâlnirile deputaţilor PDS cu alegătorii de fiecare dată asistau reprezentanţi ai poliţiei, îmbrăcaţi în uniforme, fapt care urmărea scopul de a intimida participanţii la întîlnire cu deputaţii.

În mai multe raioane, unde s-au desfăşurat întruniri şi acţiuni de protest în conformitate strictă cu legislaţia, organizatorilor întrunirilor — membrilor Partidului Democraţiei Sociale le-au fost intentate dosare şi aplicate amenzi.

Chiar de la începutul activităţii politice a Partidului Democraţiei Sociale activiştii şi liderii din teritoriu ai PDS au fost supuşi unui presing din partea partidului de guvernămînt şi ai reprezentanţilor acestuia în structurile puterii de stat. La întreprinderile şi firmele conduse de aceştia au fost organizate controale inopinate, uneori câte 2–3 pe săptămînă de la diferite instanţe. Activiştilor PDS li se intentează dosare sau procese verbale, cu amendarea ulterioară.

Reprezentanţii Puterii recurg la intimidări deschise ale candidaţilor PDS pentru alegerile locale generale din anul curent. În multe raioane unde PDS a selectat eventuali candidaţi pentru funcţiile de primari, consilieri raionali sau locali, reprezentanţii puterii au pornit un atac frontal. Astfel, în Hînceşti, Ungheni, Glodeni, Şoldăneşti, Străşeni, precum şi în alte raioane candidaţii selectaţi de PDS sunt chemaţi la Preşedintele raionului, (care este reprezentant al Partidului de guvernămînt) şi sunt somaţi fie să candideze din partea PCRM, fie ca şi candidat independent, numai nu pe listele PDS, “în caz contrar vor avea probleme”.

Pornind de la cele expuse mai sus Partidul Democraţiei Sociale declară:

  1. Membrii şi simpatizanţii PDS nu se vor lăsa intimidaţi şi vor continua lupta politică pentru apărarea drepturile sociale şi politice ale cetăţenilor Republicii Moldova; vor supune unei critici dure regimul poliţienesc, nedemocratic, corupt şi antipopular, instaurat de partidul comuniştilor de guvernămînt.
  2. Partidul Democraţiei Sociale se adresează către Preşedintele Republicii Moldova, către liderii fracţiunilor coaliţiei roş-oranj, către prim-ministrul Republicii Moldova cu cerinţa de a renunţa la acţiunile lor antidemocratice, de a înceta represiunile împortiva oponenţilor politici, împotriva mass-media independente, a cetăţenilor ţării!
  3. Partidul Democraţiei Sociale atrage atenţia reprezentanţilor Uniunii Europene, a misiunii OSCE în Republica Moldova, ambasadelor ţărilor străine asupra încălcărilor flagrante a drepturilor omului comise de guvernare, persecutarea opoziţiei politice şi a mass-media independente.
Partidul Democraţiei Sociale va monitoriza şi va acumula informaţia privind încălcările comise de guvernare pentru a prezenta ţărilor UE, SUA şi Federaţiei Ruse cerinţa de a institui sancţiuni personale împotriva persoanelor implicate în acţiunile de represare a oponenţilor politici, a mass-media independente şi a cetăţenilor.
Centrul de presă al PDS
Dumitru Braghiş, preşedintele partidului Democraţiei Sociale susţine că guvernarea a dispus organelor de forţă să organizeze “provocări” în adresa liderilor PDS Pentru regimul comunist în agonie nu au mai rămas lucruri sfinte