Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPMUEM

Declaraţia Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова”

|versiune pentru tipar||
PDSMU (astăzi PMUEM) / 8 februarie 2010
Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”

În ultimii ani conducerea Blocului NATO întreprinde măsuri consecvente pentru consolidarea structurilor sale în ţările Europei de Est. Una din acţiunile întreprinse în ultima perioadă este încercarea de amplasare a sistemului anti-rachetă pe teritoriul Cehiei, Poloniei, României.

Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”, în calitate de adept al dezarmării, păcii şi nealinierii la blocurile politico-militare îşi exprimă îngrijorarea faţă de tentativele României de a amplasa pe teritoriul său a sistemului anti-rachetă la distanţă minimă de teritoriul naţional al Republicii Moldova.

Considerăm că deciziile, enunţate la acest subiect de către Dul T.Băsescu, Preşedintele României, luate fără consultări cu statul suveran, independent şi neutru Republica Moldova, atentează la stabilitatea şi securitatea în această regiune a Europei. Această hotărîre a conducerii României, în mod direct sau indirect, dăunează procesului de negocieri în problema transnistreană, deoarece afectează interesele geopolitice a participanţilor la tratative în formatul “5+2” şi creează o atmosferă de neîncredere între părţi.

Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” cheamă Preşedintele interimar, Guvernul Republicii Moldova să expună poziţia principială a ţării noastre pe această chestiune importantă, care poate afecta statutul de neutralitate a Republicii Moldova, să întreprindă măsuri urgente pentru a proteja interesul naţional al Republicii Moldova de pericolele politico-militare care sînt iminente odată cu fortificarea blocurilor militare în această parte a Europei.

Declaraţia Partidului “Moldova Unită” Declaraţie adoptată la Congresul IV al Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова” din 6 februarie 2010