Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPMUEM

Declaraţia OT a Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова” cu privire la decizia Primăriei mun. Chişinău de a reamplasa Monumentul Eroilor comsomolişti

|versiune pentru tipar||
PDSMU (astăzi PMUEM) / 17 februarie 2010
Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”

Organizaţia de Tineret a Paridului “Moldova Unită — Единая Молдова” se declară împotriva deciziei Consiliului Municipal Chişinău de a reamplasa monumentul “Eroilor comsomolişti” de pe bulevardul Renaşterii.

Luînd în consideraţie circumstanţele istorice, precum şi simbolistica apariţiei acestui monument, construit din donaţii publice, în semn de recunoştinţă tinerilor Moldovei, care au reconstruit Chişinăul după cel de-al II-lea Război Mondial, credem că existenţa monumentului precum şi amplasarea acestuia este una oportună.

Organizaţia de Tineret a Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова” consideră că decizia Primăriei mun. Chişinău vine în contradicţie cu legislaţia Republicii Moldova, monumentul dat fiind înscris în Registrul monumentelor de importanţă naţională.

Practica internaţională a demonstrat că nici un monument istoric, protejat de legislaţie, indiferent de conotaţia pe care o reprezintă, nu a fost reamplasat fără motivaţie concretă, iar decizia municipală este una neargumentată, şi poartă un caracter politic.

Monumentul “Eroilor comsomolişti” este o parte a istoriei poporului moldovenesc, pe care trebuie să o cunoaştem şi să o respectăm, iar tendinţele de rescriere a unor perioade istorice, din propria iniţiativă a unor lideri politici municipali, demonstrează lipsa unei culturi politice.

Monumentul este un elogiu adus tinerilor care au luptat împotriva fascismului şi a fărădelegilor.

Organizaţia de Tineret a Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова” este ferm convinsă că reamplasarea monumentului este inacceptabilă şi va provoca sentimente negative în societatea moldovenească.

Declaraţia Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова” cu privire la modernizarea frontierei moldo-române Adresarea Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова” către deputaţii şi senatorii români