Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPMUEM

Declaraţia Partidului “Moldova Unită” cu privire la participarea la referendumul republican constituţional din 5 septembrie 2010

|versiune pentru tipar||
PMUEM / 31 iulie 2010
Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”

Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” atrage atentia opiniei publice asupra faptului ca în ultimul an şi jumătate Republica Moldova se confruntă cu o criză politică, generată de imposibilitatea alegerii Preşedintelui Republicii Moldova de către Parlamentul de legislatura a XVII-a şi a XVIII-a. Motivul este că membrii Alianţei pentru Integrare Europeană şi conducerea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova nu au demonstrat capacitatea deplină de a ajunge la un compromis politic în vedeea alegerii Preşedintelui ţării, şi ulterior modificarea prevederilor Constituţiei, ce ţin de procedura de alegere a şefului statului în cadrul Parlamentului.

În acest context, Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” consideră că desfăşurarea referendumului republican constituţional reprezintă unica cale de depăşire a crizei politice din Republica Moldova.

În acelaşi timp Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” consideră, că micşorarea pragului de validare a referendumului republican constituţional afectează condiţia principală de realizare a unui stat de drept şi democratic, în care dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valorile supreme, ce se manifestă prin asigurarea procesului decizional democratic, în care la luarea deciziilor participă majoritatea populaţiei, acordînd o legitimitate mai mare acestor decizii.

Luînd în consideraţie, că referendumul republican reprezintă o formă constituţională de exercitare a puterii de către popor şi participarea acestuia nemijlocit la conducerea şi administrarea treburilor de stat, Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова” declara ca va susţine desfăşurarea referendumului republican constituţional şi îşi îndeamnă susţinătorii să participe şi să susţină modificarea art. 78 din Constituţie.

Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” ţine să atenţioneze toate componentele Alianţei pentru Integrare Europeană, în deosebi, Preşedintele interimar al Republicii Moldova, domnul M.Ghimpu, că indiferent de rezultatul referendumului, aceştea trebuie să respecte prevederile actuale ale Constituţiei şi să asigure, în perioada dintre data desfăşurării şi validării rezultatului referendumului republican constituţional, dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Sursa: www.moldovaunita.md

A fost constituita Uniunea Ofiţerilor a Partidului “Moldova Unită” La 31 iulie curent a avut loc Consiliul Republican al Partidului “Moldova Unită”