Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPVE

Declaraţie a Partidului Ecologist din Moldova “Alianţa Verde” în legătură cu intrarea sa în Blocul “Moldova Democrată”

|versiune pentru tipar||
PEMAVE (astăzi PVE) / 1 noiembrie 2004
Partidul Verde EcologistPartidul Ecologist din Moldova “Alianţa Verde” declară, în faţa membrilor şi simpatizanţilor săi, precum şi pentru toţi cetăţenii ţării, că a încheiat procesul de aderare la cea mai puternică alianţ de opoziţie — Blocul “Moldova Democrată” (BMD). Exprimăm deplinul nostru acord cu principiile de constuire a BMD, precum şi convingerea că Blocul reprezintă singura forţă capabilă să asigure Republicii Moldova un viitor democratic, curat şi îmbelşugat.

Apreciem înalt coeziunea partidelor fondatoare ale BMD şi consecvenţa, cu care promovează consolidarea forţelor sănătoase ale societăţii moldoveneşti, în pofida reacţiilor panicarde ale comuniştilor şi ale unor forţe extremiste. Partidul Ecologist vine să întărească “Moldova Democrată” prin potenţialul său calificat, dar şi prin simpatizanţii săi — adepţi ai modului sănătos şi curat de a trăi, de a face cultură, economie şi politică.

Guvernarea comunistă a făcut din Republica Moldova cea mai săracă ţară din Europa. Fiecare al patrulea cetăţean pribegeşte în alte ţări, unde caută surse de întreţinere a familiei. Mulţi se întorc bolnavi la părinţii şi copiii afectaţi de sărăcie. Îi aşteaptă şi guvernanţii comunişti, pentru a-i jecmăni şi a-i amăgi. Nu credem că cineva mai mizează, în continuare pe o conducere de ţară, care spune una, gândeşte alta — dacă mai gândeşte, şi face cu totul altceva. Economia se menţine doar datorită banilor câştigaţi “la negru” de concetăţenii noştri peste hotare. Creşterea pensiilor este o batjocură faţă de bătrâni, pentru că e cu mult mai mică decât creşterea preţurilor la pâine, lapte, carne şi alte produse. Orientarea spre Europa, pe care guvernanţii comunişti o declară la televizor, este o altă minciună crasă. În realitate, Moldova s-a certat cu vecinii, atât la est, cât şi la vest, încălcă cele mai elementare norme democratice şi convenţii internaţionale. Cu asemenea conducere integrarea în Europa e imposibilă.

În Republica Moldova nu se implementează paradigma — “Un mediu pentru Europa”. În anii guverrnării comuniste nu a fost lansat nici un proiect ecologist de anvergură europeană cu susţinere internaţională. Fondurile interesate în promovarea politicilor de mediu în ţările slab dezvoltate îşi întorc privirile de la Republica Moldova. Cum poate fi altfel, când spaţiul cu cele mai puţine terenuri împădurite exportă lemn în ţările bogate în păduri: în Rusia, Germania, Franţa. În rezervaţiile silvice se intră cu topoare şi arme de vânătoare. Şeful statului îşi face saffari — votcină de vânătoare — la reşedinţa de la Condriţa. Din bătrânii noştri Codri s-au luat abuziv cca 600 hectare de stejari seculari. Pe hotarele reşedinţei prezidenţiale arborii au fost tăiaţi, ele îngrădindu-se cu plase groase. Căprioarele şi alte animale nu mai trec pe vechile cărări. În schimb, în acest perimetru, în ocoale speciale, vor fi crescute animale sălbatice, ca birocraţii comunişti să le vâneze, când voiesc. Iată doar un proiect, care le înlocuieşte pe cele ecologiste într-o ţară cu cele mai puţine arii protejate din Europa.

În aceste circumstanţe, când se risipeşte capitalul uman şi natural al ţării, suntem conştienţi, că numai o conducere competentă ar putea scoate statul din mizerie şi nevoi. Viitoarea luptă electorală va fi grea, pentru că este o luptă cu minciuna, reprezentată de guvernarea comunistă. Pentru adevăr şi prosperitate am hotărât să ne conjugăm eforturile, să intrăm în Blocul “Moldova Democrată”.

Sperăm, ca opţiunea noastră dintotdeauna — “Un om curat, într-o ţară curată, într-o lume curată” — să devină opţiunea tuturor. Nici un om sărac, familie fără mizerie, o ţară bogată. Numai împreună vom supravieţui!

Biroul Politic al Partidului Ecologist din Moldova “Alianţa Verde”
  Declaraţia politică a Partidului Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova adoptată de Congresul III