Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPVE

Declaraţia politică a Partidului Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova adoptată de Congresul III

|versiune pentru tipar||
PEMAVE (astăzi PVE) / 25 decembrie 2004
Partidul Verde EcologistAnalizind starea social-economică, politică şi etico-morală din Republica Moldova, PEM-AVE constată că în ultimii 3–4 ani calitatea mediului оnconjurător, determinantă a calităţii vieţii, scade continuu. Conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU), Republica Moldova, după nivelul de trai a populaţiei ocupă ultimul loc în Europa şi locul 109 în lume. Actuala guvernare comunistă au оncetat să constituie protecţia mediului şi calitatea vieţii priorităţi naţionale. Constatăm că actualul Parlament practic a stopat elaborarea legislaţiei de mediu. Mai mult, la propunerea Ministerului Ecologiei; Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului Parlamentul a operat schimbări esenţiale impermisibile în legislaţia de mediu privind tranzitarea prin teritoriul ţării a deşeurilor toxice şi radionucleare. Până în prezent Republica Moldova nu dispune de o lege privind conservarea resursei naturale principale — solul. Strategiile Naţionale pe termen lung cu privire la protecţia mediului (pină în anul 2020), Conservarea biodiversităţii, protecţia stratului de ozon, prevenirea, prognozarea şi lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale, Agricultura ecologică şi alte strategii de dezvoltare durabilă elaborate de instituţii de prestigiu şi aprobate prin anumite acte legislative, nu se implementează, rămânând numai documente scrise, puse pe rafturi şi uitate.

PEM-AVE a protestat şi continuă să protesteze împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului comise permanent de către guvernarea comunistă: privatizarea “de facto” de către conducerea statului şi partidul de guvernământ (PCRM) a Companiei Teleradio-Moldova, urmărirea şi discreditarea opoziţiei politice parlamentare şi extraparlamentare, epurarea cadrelor incomode, arestările arbitrare a funcţionarilor Primăriei municipiului Chişinău, eliberarea din funcţie a vice-primarilor şi pretorilor de sectoare ale capitalei, dezinformarea populaţiei, manipularea conştientă privind aşa zisele realizări obţinute de actuala guvernare, constatăm standardele duble în promovarea politicii externe în rezultatul cărora guvernanţii comunişti s-au certat cu toţi vecinii ţării: România, Ukraina, Rusia.

Astfel, conducerea actuală s-a dovedit a fi incapabilă să soluţioneze principalele probleme politice — integrarea teritorială, precum şi lichidării stării de teritoriu ocupat de forţele militare ale Federaţiei Ruse. Actuala guvernare nu a fost capabilă să rezolve încă o problemă importantă — cea a şcolilor din Transnistria — cu predarea în limba romană.

PEM-AVE dezaprobă categoric tactica comuniştilor de naţionalizare a întreprinderilor industriale, de vânzare a întreprinderilor strategice numai anumitor categorii de agenţi economici străini, preponderent din Rusia.

Pentru a îndrepta de urgenţă această stare de lucruri se impune unirea tuturor forţelor democratice din ţară pentru a înlătura ireversibil de la putere guvernarea comunistă, care în principiu şi doctrinar nu este capabilă să continue reformele începute de guvernările democratice precedente (1991–2001), să transforme Republica Moldova într-un strat de drept, liber, civilizat, cu un popor sănătos, cu o viaţă decentă, demnă de un popor european prin naştere şi cu aspiraţii europene.

Guvernarea comunistă actuală nu poate să imprime credibilitatea în faţa lumii civilizate privind declaraţiile de încredere europeană. Înlăturarea de la putere a guvernării comuniste trebuie să fie laitmotivul momentului politic actual. Anume întru atingerea acestui scop strategic, PEM-AVE a aderat la Blocul electoral “Moldova Democrată”.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Declaraţie a Partidului Ecologist din Moldova “Alianţa Verde” în legătură cu intrarea sa în Blocul “Moldova Democrată” Declaraţia PEMAVE cu ocazia unui deceniu de la lansarea acţiunii “Un arbore pentru dainuirea noastră”