Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPVE

Declaraţia PEMAVE cu ocazia unui deceniu de la lansarea acţiunii “Un arbore pentru dainuirea noastră”

|versiune pentru tipar||
PEMAVE (astăzi PVE) / 30 martie 2005
Partidul Verde Ecologist

Actiunea “Un arbore pentru dainuirea noastra” este o manifestare de spirit si activitate ecologista, a necesitatii de redresare a echilibrului dinamic prin plantarea de copaci.

Republica Moldova e unul din statele cu cel mai mic grad de împadurire si cu cele mai mici teritorii protejate din Europa. în ultimul secol padurile au fost exploatate nemilos, au fost distruse fisiile forestiere de protectie.

Plantarea de arbori, oprirea proceselor de degradare a terenurilor, conservarea si perpetuarea diversitatii biologice sunt imperative ale supravietuirii.

Astazi, la un deceniu dupa lansarea actiunii “Un arbore pentru dainuirea noastra” initiata de PEMAVE împreuna cu organizatiile neguvernamentale de mediu, putem constata urmatoarele:

  1. Actiunea a luat amploare de masa. La plantarea copacilor participa toti: cei mici si cei mari, cei slabi si cei tari, organizatii neguvernamentale si guvernamentale, miscari social-politice si partide.
  2. Timp de zece ani pentru sadirea copacilor s-au cheltuit zeci de milioane de lei.
  3. Gradul de reusita (de prindere a puietilor) este minimal, abia de întrece 40%.
  4. Actiunile de plantare denota o campanie formala: unele sunt intentiile si altele rezultatele lor, nu exista pretutindeni viziuni ecologiste, responsabilitati de mediu.

Pentru a redresa situatia, facem apel catre organizatiile neguvernamentale, partidele politice si miscarile care sustin cauza ecologismului prin activitatile lor sa influenteze actiunea “Un arbore pentru dainuirea noastra” astfel încit munca depusa si finantele investite sa aiba efect pentru natura si populatie.

Solicitam Ministerele de resort sa elaboreze instrumente si mecanisme economic ecologico-financiare, sa reduca pierderile, cheltuielile la sadire si sa sporeasca eficienta lucrarilor. Este necesara elaborarea unor planuri de împadurire a terenurilor, astfel încit activitatea de plantare sa fie racordata la Programul de conservare a diversitatii biologice, la formarea Coridoarelor Verzi. Institutiile de învatamint care manifesta un activism deosebit în perioada actiunii “Un arbore pentru dainuirea noastra” urmeaza ca împreuna cu administratia publica locala (primariile) sa tina în cimpul lor permanent, pe parcursul întregului an, plantarile facute, în asa mod încit rapoartele despre sadire — crestere sa se faca în anul urmator si nu la sfirsitul actiunii.

Un rol deosebit, de responsabilitate în aceasta actiune revine Agentiei Silvice de Stat “Moldsilva”. Pina în prezent “Moldsilva” îsi rezuma activitatea doar la cresterea si vinderea puietilor pentru plantare; în timp ce lasa mult de dorit calitatea, preturile arborilor furnizati de aceasta institutie sunt exagerat de mari care, de 2–3 ori întrec preturile de piata. Aceasta institutie menita sa formeze carcasa ecologica a plaiului se implica în actiunea “Un arbore pentru dainuirea noastra”, doar pentru a-si asigura bugetul din vinzari cu puieti si a face niste rapoarte catre guvern.

Sa schimbam optica gindirii si actiunilor cotidiene! Sa manifestam initiativa si responsabilitate ecologista! Sa unim eforturile tuturor întru supravietuire!

Biroul permanent PEMAVE

Declaraţia politică a Partidului Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova adoptată de Congresul III Declaraţia PEMAVE cu privire la situaţia politică “Post-Electorala 2005”