Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPVE

Declaraţia PEMAVE cu privire la situaţia politică “Post-Electorala 2005”

|versiune pentru tipar||
PEMAVE (astăzi PVE) / 8 aprilie 2005
Partidul Verde Ecologist

Cel mai important eveniment politic din ultimii ani din tara noastra le-au constituit alegerile parlamentare. PEMAVE a participat in compania electorala alaturi de Blocul Moldova Democratica, bloc care, dupa opinia noastra, a intrunit majoritatea partidelor moderate de centru dreapta si centru stinga. Intrind in aceasta configuratie politica, partidul nostru a urmarit mai multe obiective, principalele fiind: a duce o contributie pe masura procesului socio — politic de democratizare profunda si extinsa a societatii noastre, proces care urmeaza sa consolideze statul nostru, bunastarea populatiei in baza strategiei nationale privind dezvoltarea socio — economica durabila. Aceasta din urma, fiind esenta doctrinei politice ecologiste, inseamna imbinarea armonioasa si consolidata a imperativului protectiei mediului ambiant cu necesitatea dezvoltarii economice a tarii care este unica solutie de a oferi poporului nostru, fiecarui cetatean o viata decenta intr-o societate curata, intr-o tara curata, intr-o europa curata.

In campania electorala noi am activat din plin cu fortele si experienta noastra corespunzatoare, ne insistind cu orice pret sa nimerim pe lista candidatilor in deputati, lasindu-ne unele rezerve pentru guvernare in organele executive. Noi consideram ca PEMAVE si-a facut cu cinste datoria pina la urma fata de partenerii nostri din BMD. Totodata suntem nevoiti sa mentionam cu regret ca acestea nu intotdeauna ne-au tratat ca parteneri egali asa cum se cuvine intr-o coalitie politica civilizata.

Analizind, din punct de vedere politic, rezultatele alegerilor, PEMAVE apreciaza pozitiv faptul ca BMD a obtinut unele rezultate considerabile — 34 de mandate de parlamentari, adica a treia parte din Parlament, pondere care ar fi devenit o opozitie puternica Partidului comunistilor majoritari. Dar, din pacate, nu a avut sa fie asa. Blocul s-a destramat chiar inainte de a incepe lucrarile noului Parlament, inceput cu PD si terminind cu PSL, astfel Blocul a disparut. Fiind sustinut in scrutinul electoral de circa jumatate de milion (!) de alegatori, la care au sperat poate, si mai mult simpatizanti. Aceasta inseamna ca coalitia politica denumita BMD nu a fost fireasca, mult prea eterogena din punct de vedere doctrinar. Nu in ultimul rind listei candidatilor la posturilor de membri ai Parlamentului, in care au nimerit unele persoane dubioase din punct de vedere etico — moral si politic, care au reusit sa nimereasca si in actualul Parlament. La fel cu regret, vom mentiona ca in sinul fostului Bloc relatiile interumane in special la nivel de conducere (!) s-au demonstrat departe de a fi colegiale, adica de parteneriat politic civilizat. Din aceasta cauza mesajul politic nu a fost coerent, sincer si univoc. O buna parte a presupusului electorat al BMD a ramas deceptionat, sustinind alti concurenti electorali.

Pentru noi, si nu numai pentru PEM, comportamentul imediat postelectoral era previzibil. Evenimentele sondate care a avut loc in noul parlament chiar din prima zi sunt cunoscute de toate lumea. Aceste evenimente au zguduit intreaga societate.

In consecinta, PEMAVE regreta si dezaproba un astfel de comportament al fostilor nostilor parteneri politici.

In cea ce priveste procesul alegerii presedintelui republicii, noi de asemenea raminem nedumeriti… Atita numai ca PEMAVE saluta pozitia clara a fractiunii “Moldova Noastra” de a vota un candidat propus de PCRM, pozitie promovata constant de liderul acestei formatiunii politice S. Urecheanu.

Analizind cu atentie si pertinent programul de guvernare si rezultatele alegerilor Dlui V. Voronin, PEMAVE a luat act de acesta, raminind in asteptarea (deloc pasiv) cointeresata a respectarii tuturor promisiunilor presedintelui comunist reales in fruntea statului. Noi vom aprecia la justa valoare pozitiva promisiunilor facute, in special cu privire la: integrarea in Uniunea Europeana; reunificarea tarii; construirea unei economii prospere si durabile care va asigura un trai decent a intregului popor; devenirea Dlui V. Voronin ca presedinte al intregului popor, fara calitatea sa de lider de partid, care trebuie sa activeze in limitele stricte ale Constitutie tarii, respectind prerogativele Parlamentului, Guvernului si Puterii judecatoresti intr-o Republica Parlamentara si stabilirea unor relatii demne si civilizate cu toate tarile lumii, inclusiv cu Rusia etc.

La aceste si alte promisiuni ale presedintelui reales, noi vom mai cere de la noua guvernare a Republicii Moldova a celorlalte deziderate incluse in declaratia de parteneriat politic unanim votata de totii deputatii noului Parlament, mentionind in mod special independenta justitiei si a Mass-mediei, precum si restabilirea demnitatii limbii de stata care este limba romina, a denumirii corecte a populatiei majoritare care este romina, respectind totodata fara discriminare utilizarea celorlante limbi a minoritatii conlocuitoare.

Se impune implicarea plenara a Republicii Moldova in cadrul strategiei geopolitice si socio — economice in cadrul bazinului Marii Negre, inclusiv in GUAM ca unul din vectorii prioritari ai politicii nationale externe.

In afara de aceste deziderate imperative, noi vom cere de la noul Parlament si Guvern promovarea unei politici de mediu prioritare si coerente, fara de care implementarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila: Moldova XXI si a SCERS este imposibila. Pentru aceasta Comisia Parlamentara pentru Ecologie si Autoritatea Centrala de Mediu trebuie sa fie tratate prioritar in contextul structurii organelor publice. Noi vom protesta impotriva tratarii problemelor ecologice ca niste anexe ne importante, de mintuiala la guvernare

In consecinta, pe tot parcursul perioadei postelectorale, in conditiile extraparlamentare si prin colaborarea constructiva cu partidele parlamentare, PEMAVE va monitoriza pertinent activitatea tuturor ramurilor puterii in stat, va activa in continuare pentru promovarea unei politici de mediu civilizate, armonizata cu principiile dezvoltarii durabile a tarii, in asa fel ca sa-i asigure poporului nostru o viata civilizata intr-o, tara cu oameni sanatosi si prosperi, demni de calitatea lor de europeni prin nastere si aspiratii perene. Noi credem in viitorul european al tarii noastre, fiindca alternativa nu exista.

Declaraţia PEMAVE cu ocazia unui deceniu de la lansarea acţiunii “Un arbore pentru dainuirea noastră” Declaraţia Partidului Ecologist “Alianţa verde” din Moldova cu privire la Războiul dintre Rusia şi Georgia