Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPVE

Declaraţia Partidului Ecologist “Alianţa verde” din Moldova cu privire la Războiul dintre Rusia şi Georgia

|versiune pentru tipar||
PEMAVE (astăzi PVE) / 11 august 2008
Partidul Verde Ecologist

Partidul Ecologist “Alianţa verde” din Moldova este consecvent principiilor doctrinare verzi: neînţelegerile dintre state nu pot fi rezolvate decât prin tratative şi discuţii amiabile. Înarmarea şi războiul constituie expresii axiomatice de încălcare flagrantă a drepturilor omului şi în primul rând a dreptului la viaţă. În rezoluţia “Cu privire la situaţia din Transnistria şi retragerea Armatei a XIV a Rusiei”, promovată la Consiliul verzilor europeni la Helsinki în aprilie 2006, ne-am expus clar punctele noastre de vedere vis-a-vis de politica Rusiei faţă de zonele ei de interes geopolitic din Noile State Independente. Rezoluţia respectivă a servit drept punct de pornire pentru Declaraţia aprobată de Parlamentul Europei, prin care se cerea Rusiei să-şi retragă armatele din zonele fierbinţi: Transnistria, Abhazia, Osetia.

In aceste zile, când în regiunea Caucaziană se varsă sânge şi sânt curmate vieţi omeneşti, inclusiv şi din cauza tentativelor de restabilire a controlului şi integrităţii teritoriale a Georgiei prin utilizarea forţei militare constatăm următoarele:

  1. Toate statele parteneriatului GUAM — Georgia, Ucraina, Azerbaidjanul, Moldova au zone de conflict îngheţate, care reprezintă enclave de instabilitate formate conform unuia şi aceluiaşi scenariu în zilele prăbuşirii URSS, succesoare de drept internaţional al căreia a devenit Rusia. Conflictele îngheţate dau de ştire în momentele de tensiune politică regională. Calea militară nu este calea cea justă şi indicată pentru soluţionarea conflictelor îngheţate.
  2. Din momentul apariţiei acestor zone de conflict îngheţate în lume s-au produs mai multe schimbări. S-a extins şi a devenit mai puternică Uniunea Europeană. Principalul obiectiv al Uniunii Europeane este menţinerea păcii şi a bunei înţelegeri, asigurând astfel calea spre prosperitate popoarelor bătrânului continent. Toate statele GUAM aspiră la integrarea europeană.

Pornind de la cele expuse declarăm:

  1. Este necesar ca toate forţele politice cu raţiunea trează din Republica Moldova, indiferent de simpatii şi antipatii, să se unească şi să ceară conducerii de vârf a statului ca să-şi respecte angajamentele în aspect economic şi politic de membru al parteneriatului GUAM.
  2. Cerem încetarea imediată a ostilităţilor şi atrocităţilor din regiunea de război din Caucaz. Retragerea forţelor beligerante la poziţiile din 6 august 2008, şi revenirea la masa tratativelor într-un nou format, unde Rusia să ocupe locul de parte beligerantă şi nu de mediator pacifist, în condiţiile respectării integrităţii teritoriale a Georgiei.
  3. Propunem conducerii Republicii Moldova ca membru al parteneriatului GUAM şi stat ce aspiră nu numai în vorbe, ci şi în fapte la integrarea europeană, să lanseze iniţiativa convocării la Chişinău, sub egida Uniunii Europeane, a consfătuirii statelor GUAM: “Dezamorsarea pe cale politică a conflictelor îngheţate”. Programele şi planurile discutate în cadrul consfătuirii să fie propuse spre aprobare Parlamentului Europei.
Declaraţia PEMAVE cu privire la situaţia politică “Post-Electorala 2005” Apelul Partidului Ecologist “Alianţa Verde” cu privire la alegerile în Parlamentul României din 30 noiembrie 2008