Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPVE

Declaraţie privind poziţia PVE faţă de situaţia din Ucraina

|versiune pentru tipar||
PVE / 3 martie 2014
Partidul Verde Ecologist

Adolf Putin — Stop războiului!

PVE, alături de întreaga societate civilă din R. Moldova orientată spre valorile democraţiei europene, îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu ultimele evoluţii din Ucraina, precum şi în legătură cu previzibilele consecinţe nefaste ce vor fi generate la nivel regional şi continental prin continuarea în mod iresponsabil de către autorităţile de azi de la Moscova a aceleiaşi politici expansioniste promovată de imperialismul ţarist şi sovietic. Practic, prin implicarea militară în problemele interne ale Ucrainei, Rusia a demonstrat că a rămas ultimul imperiu barbar într-o lume a dialogului şi că politica sa este bazată strict pe manipularea unei populaţii marcată de frustrările ideologiei şovine şi imperialiste ce i-a fost cultivată intenţionat de câteva secole.

În acest context, PVE trage un serios semnal de alarmă cu privire la comportamentul tipic fascist adoptat de actuala conducere de la Kremlin, în frunte cu Vladimir Putin, artizanul recentelor diversiuni din Crimeea, menite în mod evident doar să justifice agresiunea împotriva unui stat suveran şi independent.

Lecţia episodului dramatic ce se consumă acum în Ucraina este o dovadă că lecţiile anterioare ale istoriei nu au fost învăţate de Kremlin din cauza că comunismul rusesc nu a fost pedepsit pentru milioanele sale de victime nevinovate la tribunalul de la Nurnberg. E cazul să reamintim că, în 1939, Germania fascistă recurgea la scenariul ocupării unui post de frontieră propriu chiar de către ostaşi germani, doar că erau îmbrăcaţi în uniforme poloneze, pentru a justifica agresiunea împotriva Poloniei. Exact ca în Crimeea de azi, când ostaşi ruşi, în uniforme fără însemne, au ocupat Parlamentul şi aeroportul. Ceva mai recent, acum 22 de ani, la 2 martie 1992, R. Moldova, alături de alte câteva foste republici sovietice, era admisă în ONU.

“Întâmplător”, tot atunci, Rusia declanşa agresiunea militară a dezmembrării teritoriale a R.Moldova prin războiul transnistrean. Exact cum a procedat acum, când a iniţiat un nou conflict de tip transnistrean odată cu anunţul Ucrainei că îşi va continua parcursul european.

Ceea ce s-a întâmplat în R.Moldova în 1992 şi în Georgia în 2008, ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este efectul peste decenii al politicii concepute de Stalin, de creare de state artificiale propuseşti, prin transfer de teritorii şi populaţii fără legătură cu identitatea şi istoria naţională. Unicul scop a fost să semene încă de atunci sămânţa vrajbei şi dezbinării în eventualitatea manifestării în viitor a unor voinţe de independenţă. Pentru Ucraina, acel viitor a venit acum, iar roadele seminţelor lui Stalin le culege Putin. Cu un tupeu tipic imperial, noul Adolf de la Kremlin acuză proeruopenii din Ucraina de fascism, fâcându-se a uita că predecesorul său, Iosif Visarionovici a practicat o politică 100% în oglindă cu fascismul, că a mers de mână cu Hitler la ocuparea Europei şi că i-a despărţit doar lăcomia, în nici un caz diferenţe de ordin ideologic.

În mod evident, Rusia nu face altceva decât să continue politica de anexiune a Imperiului Ţarist şi pe cea de învrăjbire a naţiunilor intrate în vizorul ambiţiilor sale expansioniste. Justificarea agresiunii prin invocarea unei pretinse obligaţii de a apăra cetăţenii ruşi din Ucraina este cinică şi sfidătoare în raport cu realităţile istoriei recente. Este notoriu cunoscut şi în Ucraina, la fel ca şi în R. Moldva, şi în celelalte foste republici unionale, că aceste enclave etnice au fost create în mod artificial prin transferul de populaţie rusofonă — nu totdeauna rusească! — în teritoriile care trebuiau să fie controlate în beneficiul exclusiv al Moscovei. Populaţia rusofonă a fost stabilită aici de la bun început pe poziţii de dominare şi control, prin limitarea jignitoare a dreptului populaţiei autohtone de a-şi exercita dreptul la administrarea propriului teritoriu şi de a avea acces la propria limbă şi cultură. În acest context, reacţia recentă a puterii de la Kiev de a imita fostul “stăpân” şi a abroga Legea cu privire la funcţionarea limbilor populaţiilor băştinaşe o calificăm total contrară normelor europene privind drepturile minorităţilor etnice. Nu te poţi apropia de Europa liberă, strâmtorând libertăţile cetăţenilor de alte etnii.

Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina arată că, dacă o ţară şi comunitatea mondială nu reacţionează imediat la pericolul politicii ruseşti de imixtiune şi de dezbinare etnică, acesta se va extinde distrugător în toată regiunea. Şi nu este singurul pericol! Eventualul război ruso-ucrainean, pe lângă miile de jertfe, va însemna şi o imensă catastrofă ecologică, prin pierderea controlului asupra depozitelor de muniţii chimice şi bacteriologice, asupra centralelor atomice şi a centralelor hidroelectrice, plus poluarea inevitabilă, pe termen imediat şi lung, a unor teritorii imense şi a bazinului Mării Negre.

În vederea prevenirii acţiunilor ce pot conduce la destabilizarea în continuare a situaţiei în regiune, PVE cheamă să fie utilizate de urgenţă toate mecanismele internaţionale pentru soluţionarea crizei exclusiv pe căi diplomatice.

Nu agresiunii militare!
Nu politicilor fasciste şi imperialismului sovietic!
Nu lui Adolf Putin!

Preşedintele Partidului Verde Ecologist din R.Moldova
Anatolie PROHNIŢCHI
Oligarhilor din R. Moldova — încetaţi să furaţi pădurile statului! Partidul Verde Ecologist din Moldova prezintă candidaţi la europarlamentare