Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPVE

Oligarhilor din R. Moldova — încetaţi să furaţi pădurile statului!

|versiune pentru tipar||
PVE / 20 februarie 2014
Partidul Verde Ecologist

Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova a desfăşurat, la 19 februarie 2014, o conferinţă de presă în sectorul de pădure de la “Poieniţa Veselă”, Ialoveni, sector dat în arendă de către Agenţia “Moldsilva”. Declaraţiile ecologiştilor şi a cetăţenilor de la Sociteni, veniţi la conferinţă, au fost făcute pe fundalul gardului cu sârmă ghimpată care înconjoară pădurea.

“Loturile de pădure date în arendă aparţin multor funcţionari publici sus-puşi din Republica Moldova. Vedem aici, la faţa locului, garduri, turnuri de apă, clădiri capitale. Astfel, prin Regulamentul aprobat de către Guvernul Tarlev, se înstrăinează bunul public, al întregului popor al R. Moldova. Despre privatizarea camuflată şi degradarea fondul forestier al R. Moldova s-a discutat la Consiliul de Securitate al statului, s-a discutat la Guvern. Se vede că prea mari sunt interesele şi prea mari sunt cei care stau după gardurile acestea din păduri. Devine clar pentru toată lumea că conducerea de la «Moldsilva», care trebuie să supravegheze respectarea strictă a contractelor de arendă, participă la înstrăinarea pădurilor statului şi este complice la fărădelegile care se comit în Fondul Forestier Naţional”, a declarat Anatolie Prohniţchi, preşedintele Partidului Verde Ecologist.

“Dacă am aduna toate suprafeţele care deja au fost date în arendă vom calcula circa 12 mii ha de pădure, ceea ce ar însemna vreo 200 de trupuri de pădure. Consideraţi, astfel, că 200 de sate din Republica Moldova au rămas fără pădure”, susţine Andrei Dumbrăveanu, conf. universitar, doctor, preşedintele ONG-ului “Ave Natura”.

Solicitarea Partidului Verde Ecologist este către Guvern, care are toate pârghiile necesare pentru abrogarea Regulamentului privind arenda fondului forestier (HG nr.187 din 20.02.2008). “Unica soluţie pentru salvarea pădurilor este abrogarea Regulamentului Tarlev şi aplicarea prevederilor legii — totul să fie demolat şi aceste suprafeţe să nu mai fie date în arendă. Oligarhilor din R. Moldova, nu intraţi în pădure”, a declarat şi îndemnat Anatolie Prohniţchi.

La conferinţa de presă au participat şi mai mulţi cetăţeni ai satului Sociteni, Ialoveni. Aceştia s-au pomenit în mai 2013 că pădurea natală este, la fel, dată în arendă, iar proprietarii intenţionează să ridice construcţii de proporţii. “Până astăzi batem drumurile pe la diferite instituţii din Chişinău. Dar nu ne dăm bătuţi. Ne vom apăra pădurea cu preţul vieţii”, au spus locuitorii de la Sociteni.

Conferinţa de presă desfăşurată de Partidul Verde Ecologist vine în susţinerea Apelului către Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, pentru salvarea fondului forestier naţional. Apelul a fost transmis la Guvern în data de 3 februarie 2014, fiind semnat de circa 60 de oameni de ştiinţă, reprezentanţi ai societăţii civile.

Colectarea semnăturilor continuă on-line.

Mafia pădurilor şi din agricultură ameninţă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană Declaraţie privind poziţia PVE faţă de situaţia din Ucraina