Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Declaraţia PFP: Parlamentul legalizează tranzacţiile ilicite ale grupărilor oligarhice — cazul BEM şi Aeroportul Chişinău

|versiune pentru tipar||
PFP (astăzi PPPDA) / 4 octombrie 2013
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Pe data de 3 octombrie Parlamentul a aprobat un proiect de hotărâre prin care declară legale toate deciziile luate în legătură cu tranzacţiile care au condus la pierderea controlului statului asupra Băncii de Economii şi darea în concesiune a Aeroportului Chişinău.

Societatea mai era în aşteptarea unor dezbateri constructive pe marginea unui subiect de o importanţă incontestabilă pentru cetăţenii — gestionarea de către actualul guvern şi parlament a proprietăţii de stat şi banilor publici. În realitate, raportul reprezentanţilor instituţiilor statului, care au facilitat tranzacţiile dubioase şi ilegale, precum şi “dezbaterile” care au urmat, sau transformat într-o farsă cu un final mizerabil.

Nici vorbă de tragere la răspundere a celora care au permis falimentarea BEM, o bancă care câţiva ani în urmă genera profit şi contribuia la formarea bugetului de stat. Nici vorbă de recuperare a creditelor date la stînga şi la dreapta pentru a îngenunchea această instituţie financiar-creditară. Nici o propunere de a reîntoarce statului acţiunile furate de un grup de indivizi cinici şi fără scrupule. Nici o abordare a problemei cheie — restituirea băncii statului, recapitalizarea BEM şi o eventuală privatizare a acesteia în condiţii de transparenţă şi la un preţ de piaţă adecvat.

Această hotărâre a Parlamentului sfidează bunul simţ, fiind o încercare cinică şi primitivă de a “legaliza” tâlhăriile şi jafurile la care se dedau deja în mod deschis grupările oligarhice sub pretextul fals şi cinic de “promovare a reformelor” solicitate de Europa. Un lucru nu mai puţin grav sunt manipulările cu participarea birocraţilor de rang înalt şi a slugilor oligarhilor din rândul legiuitorilor, menite să prostească societatea şi contribuabilii, inclusiv pe cei europeni în efortul năprasnic de a-şi proteja stăpânii.

În condiţiile unui stat captiv, criminalizat şi aservit celor două grupări oligarhice aflate la putere jaful şi hoţiile de proporţii devin un fenomen curent, abil acoperit de slugile acestui sistem tâlhăresc şi lustruit de tot felul de mediocrităţi corupte. În acest sens decizia legislativului, votată de deputaţii partidelor care formează actuala coaliţie parlamentară, de fapt legiferează furtul Băncii Populare şi concesionarea hoţească a Aeroportului Chişinău.

În astfel de circumstanţe intenţiile actualului guvern de a lansa “marea privatizare” stârnesc suspiciuni justificate în societatea. Prin votul lor deputaţii PLDM, PD şi grupul liberalilor disidenţi creează un precedent extrem de periculos, dând undă verde deposedării criminale a statului de mai multe întreprinderi şi companii cu capital de stat care mai generează venituri în buget.

Partidul Forţa Poporului consideră că concreşterea partidelor de la guvernare, a structurilor corupte ale statului cu businessul oligarhic constituie cauza principală a stagnării economice şi sociale, a degradării instituţiilor statului. Căpeteniile grupărilor oligarhice au construit un sistem vicios şi corupt, care le permite să sustragă sute de milioane de euro provenite din corupţie, din contrabandă, din controlul asupra proprietăţii de stat şi circuitelor financiare tenebre.

Statul moldovenesc e luat în captivitate de aceste grupări, iar sistemul judecătoresc şi instituţiile de ocrotire a legii sunt folosite abuziv pentru a le asigura siguranţă în jefuirea poporului. Oligarhii şi partidele lor de buzunar nu au grija de interesele cetăţenilor, subminează instituţiile statului şi sărăcesc populaţia. Anume corupţia la nivel înalt şi hoţia distrug economia şi statul moldovenesc, gonesc poporul peste hotarele ţării. Moldova încetează să fie o ţară liberă şi democratică, iar suveranitatea în curând va rămâne doar pe hârtie.

În viziunea Partidului Forţa Poporului, depăşirea stagnării actuale şi eliminarea riscurilor majore cu care se confruntă societatea moldovenească sunt posibile doar cu condiţia eliminării grupărilor oligarhice de la putere, repunerii instituţiilor statului sub controlul democratic al societăţii, curăţirii sistemului judecătoresc de elementele corupte şi antinaţionale, reformării rapide şi radicale a instituţiilor de drept, în primul rând a procuraturii, asigurării supremaţiei legii în condiţiile restabilirii statului de drept în Moldova.

Doar atunci când în ţara noastră se va face dreptate şi va fi asigurată stabilitatea politică, vor veni şi investiţiile străine în economia reală, vor apărea condiţiile necesare pentru relansarea activităţii antreprenoriatului autohton, se vor găsi şi rezerve financiare în interiorul ţării pentru a finanţa dezvoltarea sectorului privat şi a implementa proiecte de lungă durată, a crea noi locuri de muncă.

Atâta timp cât în Moldova se va mima lupta cu corupţia şi reformele în domeniul justiţiei, nu vor demara transformările politice, sociale şi economice majore şi sistemice, de care are nevoie societatea şi statul moldovenesc, situaţia va deveni tot mai grea, iar perspectivele adevăratei integrări europene, despre care doar trâmbiţează actualii guvernanţi, vor deveni tot mai iluzorii.

Sursa: www.pfp.md

Mesajul Preşedintelui PFP Nicolae Chirtoacă Declaraţia PFP: Actula guvernare sfidează principiile democratice şi blochează procesul de decentralizare a puterii de stat