Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Declaraţia PFP: Devalorizarea monedei naţionale are efecte devastatoare pentru cetăţenii ţării

|versiune pentru tipar||
PFP (astăzi PPPDA) / 28 octombrie 2013
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Politica cinică şi antisocială a actualei guvernări a provoacat majorarea în lanţ a preţurilor practic la majoritatea mărfurilor de larg consum. S-au scumpit medicamentele. Au crescut preţurile în transportul interurban. La pompă s-au afişat preţuri mai mari pentru gazul lichefiat şi motorină. Devalorizarea leului moldovenesc se răsfrânge în mod iminent asupra tarifelor la energia electrică, preţului gazelor şi cel al căldurii, deoarece cursul valutar este unul dintre factorii de bază la formarea tarifelor. Următoarele scumpiri inevitabil vor viza serviciile comunale, produsele alimentare, îmbrăcămintea, electricitatea.

Devalorizarea monedei naţionale îngenunchează marea majoritate a cetăţenilor ţării, care trăiesc la limita sărăciei, în special pe cei care nu au o altă sursă de existenţă decât cele câteva sute de lei stabilite ca pensie sau salariul mizerabil plătit in instituţiile finanţate de la buget. Prin Intermediul Băncii Naţionale actuala guvernare loveşte fără milă şi la modul cel mai direct în cei pe care îi copleşea nu demult cu lozinci electorale despre o Moldovă fără sărăcie, despre egalitate, despre prosperitate, bunăstare. Căpeteniile grupărilor oligarhice şi acoliţii acestora nu-şi pot ascunde dispreţul cu care tratează acest popor şi această ţară în care trăiesc şi pe seama cărora se îmbogăţesc.

Un exemplu concludent in acest sens fiind declaraţia guvernatorului Băncii Naţionale din august curent care afirmă că nivelul cursului valutar satisface pe deplin BN, iar de la deprecierea leului beneficiază toată lumea, cu excepţia unor categorii de importatori. Iar ministrul economiei, cu cinismul care îl caracterizează, declară că devalorizarea leului va încuraja exporturile, de parcă nu ştie ca economia reală e pe brânci,iar cota parte a exportului abia ajunge la 20% din volumul total al schimburilor comerciale.

Aceşti funcţionari, ca şi toţi cei de la putere, care sunt implicaţi plenar în schemele murdare de însuşire a banilor publici, uită sau nu vreau să ştie, că economia Moldovei se ţine de fapt pe remitenţe si import. Iar principalii importatori demult au împărţit piaţa locală în monopoluri şi tot felul de carteluri, protejate de cei de la putere, care beneficiază în urma acestei simbioze parazitare. Singurul care nu are nici o şansă de scăpare din ghearele acestei caracatiţe este cumpărătorul de rând.

Orice scumpire, care nu este urmată de indexarea salariilor şi pensiilor, generează reducerea puterii de cumpărare a populaţiei. Cetăţeanul este pus în situaţia de a cumpăra mai puţină pâine, mai puţină căldură, mai puţine medicamente, mai puţină motorină. Sau de a nu le cumpăra deloc. Atunci când nu se cumpără pâine, se îndură foame. Când nu se cumpără haine, copiii umblă goi. Când nu se cumpără medicamente, oamenii mor. Mor de o simplă răceală. Sânt situaţii care nu au cum să fie normale pentru o ţară cu bilet de călătorie spre Europa. Dar par a fi absolut normale pentru cei care conduc Moldova.

Astăzi economia naţională este subminată de practicile iresponsabile ale grupărilor oligarhice în domeniul monetar, financiar şi economic, de nivelul periculos al corupţiei în structurile politico-birocratice de toate nivelurile, de monopolizare a majorităţii sferelor de activitate în domeniul economic şi comercial, ceea ce în ansamblu generează creşterea preţurilor şi loveşte dur în nivelul de viaţă a oamenilor.

Partidul Forţa Poporului este conştient de faptul că actuala guvernare constituită de PLDM şi PD, nici nu intenţionează să intervină pentru a opri căderea monedei naţionale, iar odată cu aceasta — creşterea în lanţ a preţurilor. Aceste formaţiuni nici nu au de gând să renunţe la politicile discriminatorii în raport cu majoritatea covârşitoare a cetăţenilor ţării, să iasă de sub influenţa directă a câtorva oligarhi, care prin poftele lor nestăvilite şi acţiunile ilegale blochează dezvoltarea economiei şi provoacă instabilitate socială.

PFP este profund îngrijorat de înrăutăţirea continuă a condiţiilor de trai al populaţiei, cauzată de creşterea nestăvilita a preţurilor şi tarifelor, a şomajului, corupţiei, inegalităţii şi nedreptăţii, care domină în societate. Partidul face apel către cetăţenii ţării, către forţele politice responsabile şi patriotice, să-si unească eforturile în lupta contra grupărilor oligarhice şi marionetelor acestora pentru a depăşi starea de criză şi mizerie, pentru a face ordine în ţară.

Partidul Forţa Poporului consideră că normalizarea situaţiei, precum şi crearea precondiţiilor pentru modernizarea ţării în contextul procesului de apropiere de Uniunea Europeană, sânt posibile doar prin combaterea practicilor destructive şi criminale ale grupărilor oligarhice, prin promovarea reformelor structurale profunde în sfera economică şi în domeniul justiţiei, prin consolidarea instituţiilor democratice ale statului.

Serviciul de presa al PFP
Sursa: www.pfp.md

Declaraţia PFP: Actula guvernare sfidează principiile democratice şi blochează procesul de decentralizare a puterii de stat Declaraţia PFP: Oligarhizarea Procuraturii sub acoperirea reformei mimate în justiţie