Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Declaraţia privind situaţia politică şi necesitatea consolidării forţelor anti-oligarhice

|versiune pentru tipar||
PFP (astăzi PPPDA) / 10 martie 2015
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

În pofida formării de către actuala componentă a parlamentului a organelor de conducere şi votării guvernului, situaţia politică din ţară este profund marcată de stagnarea economică, incertitudine, lipsa de claritate în politicele promovate de coaliţia minoritară PD-PLDM, sprijinită din culise de comunişti. Furturile de proporţii de la Banca de Economii şi cîteva bănci comerciale, sustragerea ilicită a sutelor de milioane de euro din rezervele valutare ale statului, prăbuşirea leului au avut drept consecinţă majorarea în lanţ a preţurilor şi, drept urmare, sărăcirea şi mai accentuată a majorităţii cetăţenilor Moldovei.

Destabilizarea macroeconomică, provocată de căpeteniile grupărilor oligarhice şi înfaptuită de birocraţii corupţi, sub acoperirea partidelor lor de buzunar, constituie încă o dovadă incontestabilă a pericolului pe care îl prezintă pentru societate guvernarea oligarhică. Grupările hoţeşti, care sau menţinut la putere datorită manipulărilor, coruperei electoratului şi fraudării scrutinului, continuă să saboteze reformele, subminează situaţia economică şi financiară prin furturi şi delapidări de fonduri publice, paralizează activitatea instituţiilor puterii, în special a organelor de ocrotire a dreptului, blochiază cursul pro-european al ţării. Astfel zădărnicind şi eforturile partenerilor strategici ai Moldovei îndreptate spre stabilizarea situaţiei din ţară şi depăşirea crizei economice, în primul rând prin aplicarea în practică a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.

Recent un grup de şefi ai misiunilor diplomatice şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, care sprijină cursul pro-european al Moldovei, au înmânat premierului Gaburici un set de recomandări referitoare la căile de rezolvare a problemelor cheie cu care se confruntă ţara. Drept priorităţi au fost formulate lupta împotriva corupţiei, reforma justiţiei şi asigurarea bunei functionări a sectorului bancar. De fapt, a fost reconfirmată poziţia consolidată a partenerilor occidentali referitoare la caracterul condiţionat al suportului şi asistenţei financiare oferite Chisinăului în schimbul unor reforme clare şi politicilor consecvente promovate de actuala guvernare.

Astfel Moldova din nou se pomeneşte într-o fază plină de pericole şi riscuri, care constituie şi un moment de adevar pentru societatea moldavă. Sau respectam angajamentele pe care ni le-am asumat în contextul asocierii la Uniunea Europeană, sau revenim la politica de balansare între Est şi Vest, sinonim al abandonării definitive a cursului pro-european al Moldovei.

Constatăm cu îngrijorare că în ultima perioada au apărut mai multe semnale care indică asupra derapării eventuale a actualei guvernări în frunte cu PD şi PLDM de la calea integrării europene. În incercările desperate de a evita promovarea reformelor sistemice, care le subminează puterea şi prezintă pericol pentru siguranţa personală, căpeteniile grupărilor oligarhice şi partidele acestora vor îndepărtarea de cursul pro-european pentru a apropia ţara de Rusia. Astfel influenţa Rusiei pe scena politică moldovenească sporeşte nu numai datorită partidelor politice şi indivizilor jeneros sponsorizaţi de Moscova, dar şi prin oligarhii de la putere cu afaceri de miliarde în Rusia, deloc interesaţi de integrarea europeană. Anume acest lucru şi-l doreşte şi Moscova, care este în curs de consolidare a propriilor poziţii şi influenţei în interiorul Moldovei.

Noi, cetăţenii acestei tări, ne dorim stabilitate, creştere economică, transparenţă în activitatea autorităţilor publice, decizii ferme în lupta contra corupţiei, buna funcţionare a justiţiei şi un mediu favorabil pentru oamenii de afaceri. Pentru a atinge aceste obiective trebuie să trecem de la retorica proeuropeană şi angajamente formale la fapte reale şi concrete.

A venit timpul deciziilor dure dar necesare, care vin în contradicţie evidentă cu interesele oligarhilor de la putere. La etapa actuală nu exstă o altă soluţie decât eliminarea de la putere a gruparilor hoţeşti care prezintă un pericol real pentru dezvoltarea de mai departe a ţării. Pentru aceasta este necesară consolidarea rapidă a forţelor anti-oligarhice, capabile să mobilizeze cetăţenii în lupta pentru democraţie şi viitorul european al Moldovei.

Fiind conştienţi de transformările profunde, pe care urmează să le promoveze forţele sănătoase ale societăţii pentru a readuce ţara noastră în albia dezvoltării civilizate şi europene, Partidul Forţa Poporului consideră necesar de a participa activ la procesul de consolidare a forţelor proeuropene şi de pregătire către alegerile locale şi eventual către scrutinul parlamentar anticipat.

Considerăm că organizaţiile şi instituţiile sectorului asociativ, care nu sau lăsat corupte de actuala putere, precum şi masmedia independentă în raport cu actuala guvernare, trebuie să devină parte activă în efortul comun al forţelor sănătoase ale societăţii pentru a menţine Moldova pe făgaşul reformelor şi integrării europene.

În asemenea condiţii, PFP reiterează apelul spre aprofundarea dialogului între partidele politice extraparlamentare proeuropene în vederea consolidării forţelor în lupta cu regimul oligarhic, destructiv şi antinaţional!

Sursa: www.pfp.md

Nicolae Chirtoacă: La mulţi ani, Chişinău! Declaraţia cu privire la majorarea nejustificată a amenzilor