Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Declaraţia cu privire la majorarea nejustificată a amenzilor

|versiune pentru tipar||
PPPDA / 14 iunie 2016
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Platforma Demnitate şi Adevăr atrage atenţia cetăţenilor că pe data de 8 iunie 2016 întră în vigoare unităţile convenţionale, utilizate pentru calcularea amenzilor administrative, care se majorează de la 20 pînă la 50 lei. Totodată, suplimentar cresc de cîteva ori amenzile pentru mai multe contravenţii administrative.

Prin urmare, orice tip de amendă se va majora atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice minimum de 2,5 ori.

Constatăm în repetate rînduri că modificările menţionate nu au fost consultate cu asociaţiile de business, societatea civilă si Comisia tripartită (Guvern-Patronate-Sindicate). Or, acest lucru vine în contradictie flagrantă cu declaraţiile pompoase ale Guvernului ilegitim privind deschiderea fără precedent în raport cu mediul de afaceri şi societatea civilă.

Este absolut evident că majorarea bruscă a amenzilor va genera neapărat o crestere exponenţială a corupţiei, mai ales în situaţia unui stat capturat, când eforturile guvernării privind combaterea acestui flagel extrem de periculos rămân doar pe hârtie.

Ridicarea de 2,5 ori a cuantumului amenzilor pentru antreprenori, fără a fi identificate în paralel mecanismele stimulente, va contribui la extinderea sectoruilui tenebru al economiei.

Atenţionăm opinia publică naţională şi internaţională că această creştere semnificativă a amenzilor este absolut imorală, întrucit vor fi împovăraţi deopotrivă cetăţenii şi antreprenorii, care nici pe departe nu şi-au revenit şi refăcut după şocul furtului miliardului.

Mai cu seamă că până în prezent vinovaţii nu au fost traşi la răspundere, iar cei care au comis jaful secolului şi chiar sunt beneficiarii acestuia se află la ora actuală la guvernare şi au pus pe umerii poporului Moldovei consecintele financiare negative ale furtului fără precedent! Acest lucru are loc prin transformarea împrumutului Băncii Naţionale în datorie internă cu dublarea sumei datoriei, creşterea drastică a amenzilor, ridicarea vîrstei de pensionare, majorarea apropiată a tarifelor la energia electrică şi termică ect. Cetăţenii Republicii Moldova tot mai mult pot aprecia la justa valoare afirmaţia cinică a preşedintelui Parlamentului şi, prin cumul, finului coordonatorului mafiei din ţara noastră, precum că ei nici nu vor simţi ceea ce înseamnă miliarde furate.

Ţinînd cont de cele expuse, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (DA) se declară categoric împotriva acestui act abuziv şi profund imoral.

Platforma DA va susţine fără rezerve orice protest legal al cetăţenilor impotriva majorării nejustificate a tarifelor, taxelor, impozitelor şi amenzilor şi declară că va face tot posibilul în vederea anulării acestora.

Sursa: www.platformada.md

Declaraţia privind situaţia politică şi necesitatea consolidării forţelor anti-oligarhice Declaraţia Platformei DA privind proiectul care pune miliardul furat pe umerii cetăţenilor