Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Declaraţia Platformei DA privind proiectul care pune miliardul furat pe umerii cetăţenilor

|versiune pentru tipar||
PPPDA / 20 iunie 2016
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

În Parlamentul Republicii Moldova se află la ora actuală proiectul legii prezentat de către guvernul nocturn Filip-Plahotniuc, privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17.11.2014 şi nr. 101 din 01.04.2015 emise de către guvernele Leancă şi Gaburici.

Formularea sofisticată a actului legislativ în cauză se descifrează, de fapt, foarte simplu şi pe înţelesul tuturor — regimul criminal oligarhic a decis ca miliardul furat să fie întors pe baza unei legi adoptate în regim de urgenţă Băncii Naţionale de către cetăţeni, în condiţii insuportabile.

Astfel, putem trage concluzia că generaţii întregi de oameni vor fi obligaţi de jefuitori să întoarcă statului ceea ce au furat ei într-o singură noapte.

În mod absolut netransparent, fără consultări cu societate civilă, Guvernul a înaintat proiectul de lege privind transformarea garanţiilor de stat în datorie internă, cu majorarea semnificativă a sumei (experţii au evaluat ca această sumă chiar se va dubla) şi urmează să fie achitată de contribuabili începând cu anul 2017. Mai mult ca atât, cu o impertinenţă incomensurabilă, executivul insistă ca Parlamentul să adopte legea respectivă în regim de urgenţă.

Aşadar, conform proiectului, Ministerul Finanţelor va emite şi va transmite Băncii Naţionale obligaţiunile de stat cu o dobândă de 50 de ori mai mare decât dobânzile cu care au fost creditate cele trei bănci comerciale jefuite.

Istoricul jafului începe în data de 17 noiembrie 2014, continuând cu 1 aprilie 2015, când cabinetele de miniştri conduse de Leancă şi Gaburici, în şedinţe secrete, fără consultări cu poporul şi societatea civilă, au oferit garanţii de stat pentru Banca Naţională, vizând credite de un miliard de dolari pentru 3 bănci în scopul acoperirii furtului din sistemul bancar în proporţie de 15% din Produsul Intern Brut al ţării.

Astfel, din banii publici a fost achitată ambiţia tâlhărească a câtorva ticăloşi în frunte cu oligarhul Plahotniuc. Până în prezent, nimeni din cei vinovaţi de furtul miliardului nu a fost tras la răspundere, iar societatea nici măcar nu cunoaşte dacă în general are loc investigarea fraudei de proporţii.

Considerăm că decizia regimului oligarhic de a pune pe umerii contribuabililor jaful comis de o grupare politică de esenţă criminală, în frunte cu coordonatorul caracatiţei — Plahotniuc — şi executorul — controversatul afacerist din zona puterii ilegitime, Shor — prin intermediul cărora miliardul din vistieria ţării a fost jefuit şi ascuns în hăurile paradisurilor fiscale, constituie culmea cinismului şi a ticăloşiei.

În loc să purceadă la anchetarea reală şi recuperarea de urgenţă a fabuloasei sume sustrase din rezervele valutare ale ţării cu acordul demnitarilor iresponsabili şi penali din guvernele Leancă şi Gaburici, care au semnat şi au votat asemenea crime la vedere, guvernarea “stabilităţii de cimitir” face nimic altceva decât să înrobească cetăţenii ţării şi generaţiile viitoare.

Platforma Demnitate şi Adevăr constată cu îngrijorare că proiectul de lege este un document imoral şi absolut neargumentat. Guvernarea oligarhului Plahotniuc nici nu a încercat să discute această problemă majoră cu poporul, aşa cum s-a procedat, de exemplu în Islanda, unde subiectul similar a fost supus unui referendum. Nu a fost pusă în discuţie nici varianta suspendării garanţiilor de stat până la epuizarea tuturor eforturilor privind recuperarea banilor furaţi, aşa cum a procedat Nigeria.

Aceste lucruri denotă faptul că guvernarea şi actuala clasă politică are în rândurile sale mai mulţi complici ai furtului din sistemul bancar al Republicii Moldova, şi care, evident, nu sunt interesaţi de desfăşurarea unei anchete temeinice, de întoarcerea miliardului, iar persoanele realmente vinovate să fie deferite justiţiei şi pedepsite.

Platforma Demnitate şi Adevăr cheamă toată societatea şi partidele din opoziţia reală antioligarhică să întreprindă toate acţiunile posibile, inclusiv proteste masive, pentru a nu admite adoptarea acestei legi antipopulare şi cere imperativ retragerea imediată a proiectului din Parlamentul ţării, întrucât afectează grav drepturile şi interesele fundamentale ale cetăţenilor.

Cerem, totodată, tragerea la răspundere penală a făptuitorilor şi a factorilor de decizie complici la jaful miliardului şi recuperarea de la aceştia a proprietăţilor ilegal dobândite.

În cazul în care proiectul de lege respectiv va fi votat de monstruoasa coaliţie democrato-liberalo-comunistă în frunte cu Plahotniuc, Platforma Demnitate şi Adevăr îşi asumă public ca, după schimbarea regimului criminal, să anuleze această lege, să localizeze şi să aducă în vistieria ţării miliardul furat, să ancheteze şi să trimită pe banca acuzaţilor toate persoanele implicate în provocarea dezastrului financiar şi economic al Republicii Moldova, inclusiv deputaţii votanţi, contrar intereselor poporului, ai legii menţionate.

Sursa: www.platformada.md

Declaraţia cu privire la majorarea nejustificată a amenzilor Apelul preşedintelui PDA, Andrei Năstase, către Nicolae Timofti