Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Declaraţia Platformei Demnitate şi Adevăr privind aşa zisa reformă a administraţiei publice centrale

|versiune pentru tipar||
PPPDA / 27 octombrie 2017
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Platforma DA constată cu mare regret că în cadrul aşa-zisei reforme a administraţiei publice centrale se produce de fapt distrugerea funcţionalităţii statului. Tot mai mulţi angajaţi ai administraţiei publice centrale (indiferent de segmentul pe care-l reprezintă: educaţie, medicină, agricultură, infrastructură, transporturi etc.) semnalează abuzurile, haosul şi arbitrariul, care domnesc în Guvern. În cadrul aşa — zisei reorganizări a administraţiei publice centrale, toţi funcţionarii au fost disponibilizaţi în mod arbitrar, iar în procesul de reangajare selectivă, aceştia sunt inferiorizaţi şi umiliţi fără barem un minim de transparenţă şi criterii clare de eligibilitate. Sunt expulzaţi din sistem funcţionari oneşti, cu vastă experienţă şi cariere administrative remarcabile, iar în locul lor sunt numite în funcţii persoane loiale Partidului Democrat, membri ai acestuia sau indivizi din clientela oligarhului, care, pe bani publici, vor face activitate de partid şi campanie electorală, în loc de reforme, politici şi iniţiative benefice cetăţeanului. Niciodată în istoria Republicii Moldova, nicio guvernare nu şi-a bătut joc în asemenea hal de corpul de funcţionari şi familiile lor.

Din surse demne de încredere Platforma DA a aflat că multe decizii cu referire la cadre nu sunt luate de către Guvern, Primul Ministru sau miniştri, ci personal de către pretinsul coordonator, Plahotniuc. Managementul în cadrul ministerelor se realizează de la distanţă, dintr-un centru unic de comandă. Miniştrii au devenit nişte marionete de faţadă şi, în comunicarea cu subalternii, recunosc că mafia a pătruns adânc în “nucleul” sistemului administrativ şi ruinează metodic administraţia publică centrală.

Formaţiunea noastră a subliniat în repetate rânduri necesitatea unei reforme reale a administraţiei publice. Acest lucru trebuie realizat, însă, cu maximă responsabilitate, grijă şi respect pentru cei care reprezintă în mod onest temelia administrativă a statului. Orice reformă trebuie să se bazeze pe o analiză funcţională solidă a interconexiunii instituţie — sector.

În ultimii ani statutul administraţiei publice de orice nivel a fost profund devalorizat, iar acum este chiar desconsiderat. Politizarea excesivă, favoritismul, criteriile dubioase de promovare în carieră, salariile mici, fluctuaţia cadrelor din cauza lipsei stimulării funcţionarilor, corupţia endemică, i-a demotivat profund pe oamenii de stat cu adevărat responsabili.

Aceste fenomene au descalificat simţitor prestaţia instituţiilor noastre publice.

În acest sens, una din priorităţile Platformei DA este modernizarea profundă a instituţiilor statului, în special a administraţiei publice centrale.

Avem nevoie de un management statal eficient şi responsabil. În strategia noastră de edificare şi reformare a administraţiei publice centrale se înscrie, în primul rând, creşterea calificării profesionale a corpului de funcţionari publici. Acest lucru se va realiza prin stimularea celor mai buni funcţionari, eliminarea din sistem a funcţionarilor corupţi şi incompetenţi, prin desfăşurarea unui proces riguros de recrutare. Este imperios necesar ca, în foarte scurt timp, să fie creat un sistem robust de motivare în bază de meritocraţie şi performanţe a funcţionarilor publici.

O prioritate a noastră o constituie îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, creşterea semnificativă a salariilor ca urmare a implementării reformelor economice veritabile, a detenebrizării, debirocratizării şi deofshorizării ţării, precum şi prin eliminarea multiplelor scheme de însuşire a banilor publici.

Exprimându-şi profundul respect faţă de marea majoritate a funcţionarilor oneşti, Platforma DA optează pentru depolitizarea de-jure şi de-facto a sistemului de administrare publică, pentru stabilitate, remunerare demnă a corpului managementului de stat.

Totodată, vom asigura iniţierea unui proces de lustraţie a administraţiei publice centrale şi responsabilizarea penală de către o justiţie independentă a acelui număr restrâns de funcţionari de rang înalt corupţi, care prin acţiunile sau inacţiunile lor au contribuit la capturarea statului, uzurparea puterii şi distrugerea economiei ţării printr-un jaf de proporţii fără precedent.

Sursa: www.platformada.md

Declaraţia Platformei Demnitate şi Adevăr privind descentralizarea Declaraţia Platformei DA cu privire la lipsa de siguranţă a cetăţenilor Republicii Moldova