Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Declaraţia Platformei DA cu privire la lipsa de siguranţă a cetăţenilor Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PPPDA / 6 noiembrie 2017
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Platforma Demnitate şi Adevăr constată cu o deosebită îngrijorare că ultimele dezvăluiri publice despre implicarea oligarhului coordonator al guvernării, Plahotniuc, în organizarea unor asasinate, denotă faptul că actuala clasă politică este una de sorginte criminală, cancerigenă şi expirată.

Justiţia din Republica Moldova, în special Procuratura Generală, a ajuns a fi percepută de oameni ca o anexă a suprastructurii de putere, instaurată în mod ilegal de o grupare politico-mafiotă.

Platforma Demnitate şi Adevăr consideră că violarea gravă a legii, implicarea misiunilor diplomatice ale statului nostru şi a structurilor de forţă în dobândirea unor mărturii false, contra cost, prejudiciază în mod ireversibil idea de stat de drept, compromite iremediabil instituţiile, care ar trebui să se afle eminamente în serviciul oamenilor şi al legii.

Aceste tentative ale instituţiilor statului de a-l proteja şi a-l exonera în mod ilegal pe Plahotniuc de răspundere penală, discreditează pe termen lung ţara noastră, aducând grave prejudicii de imagine Republicii Moldova, cu consecinţe negative asupra fiecărui cetăţean luat în parte, fie că este Acasă sau în Diasporă.

Asemenea activităţi sunt extrem de grave şi comportă un pericol real de destabilizare a întregii scene politice din Moldova şi de subminare a ultimelor fărâme de încredere în instituţiile statului.

Ele dovedesc o dată în plus, că siguranţa cetăţenilor noştri este serios pereclitată. Astfel, oameni nevinovaţi ajung în mod arbitrar în colimatorul torţionarilor şi cad jertfe ale măcelului oligarhic.

Cazul de rezonanţă al lui Andrei Braguţa, omorât cu bestialitate de către regim, cel al Niculinei Bulat, tânăra lăsată în stradă, cu burta plesnită din cauza ascitei, şi care a decedat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, multiplele cazuri de persecuţie a oamenilor activi civic etc., dovedesc o dată în plus putreziciunea unui regim feroce, preocupat de jefuirea, sărăcirea şi maltratarea propriilor cetăţeni.

Astfel, Republica Moldova, condusă de această guvernare coordonată mafiotic, a devenit o ţară fără reguli, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt încălcate fără menajamente.

Lipsa unei reacţii a oligarhului Plahotniuc, acuzat personal de comandare de asasinate chiar de către killerul condamnat şi deţinut în România, precum şi reacţia Partidului Democrat, care a invocat inconsistenţa învinuirilor pe motiv că acestea ar veni de la o persoană condamnată, sunt de-a dreptul ridicole, dar şi sfidătoare la adresa cetăţenilor şi a legii.

Cu toate acestea, partidul de guvernare acceptă şi exploatează mărturiile unui alt killer, Druţă, alias Pisateli, condamnat şi aflat în detenţia organelor captive din Republica Moldova. Aceste declaraţii, care convin coordonatorului guvernării, au acaparat întregul spaţiu mediatic monopolizat de Plahotniuc şi Dodon, iar contra cost, şi o bună parte a celui declarat independent.

De asemenea, Plahotniuc şi PD au beneficiat de denunţul complicelui lor la furtul de miliarde, doar pentru a se răfui cu un oponent politic, condamnat de justiţia capturată şi demonizat apoi de media monopolizată.

Dublele standarde, justiţia selectivă nu pot preface în obiect de troc o cauză de rezonanţă, care trebuie elucidată în strictă conformitate cu legea, în beneficiul justiţiei şi al oamenilor.

Întreaga societate a aşteptat reacţii prompte şi determinate din partea instituţiilor de drept, a preşedintelui Dodon, a premierului Filip.

Din păcate, toate aceste entităţi sunt captive şi obediente celui învinuit de săvârşirea unei crime deosebit de grave şi nu au întreprins nimic pentru a demara o investigaţie complexă şi imparţială.

În aceste condiţii, Platforma Demnitate şi Adevăr refuză să se lanseze în competiţia speculaţiilor şi diverselor scenarii, care au inundat scena publică de la Chişinău şi face apel către instituţiile de drept de la Bucureşti şi Londra cu solicitarea de a investiga minuţios declaraţiile denunţătorului Proca, ale altor figuranţi în acest dosar. Şi asta pentru că procuratura de la Chişinău face totul pentru a şterge urmele crimei şi a deturna investigaţiile pe un făgaş greşit.

De asemenea, coordonatorul Vladimir Plahotniuc trebuie pus la dispoziţia organelor de anchetă internaţionale, neafiliate politic, confruntat cu denunţătorul său, inclusiv cu aplicarea detectorului de minciuni, oferindu-i-se posibilitatea să-şi exercite dreptul la apărare şi să-şi demonstreze nevinovăţia.

Insistăm în continuare ca şi instituţiile din Moldova să funcţioneze legal în acest caz de o gravitate fără precedent, şi îi încurajăm pe procurori să nu se lase manipulaţi şi şantajaţi de factori din afara sistemului juridic, ci să-şi facă onest datoria.

Sursa: www.platformada.md

Declaraţia Platformei Demnitate şi Adevăr privind aşa zisa reformă a administraţiei publice centrale Platforma Da despre derapajul antidemocratic în cadrul constituirii circumscripţiilor electorale