Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Platforma Da despre derapajul antidemocratic în cadrul constituirii circumscripţiilor electorale

|versiune pentru tipar||
PPPDA / 9 noiembrie 2017
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Activitatea “fructuoasă” a Comisiei permanente de constituire a circumscripţiilor a demonstrat cu prisosinţă faptul că scopul principal al modificării sistemului electoral este conservarea stării de captivitate a statului nostru, precum şi împărţirea zonelor de influenţă între două clanuri mafiote interconectate, care activează sub acoperirea paravanului geopolitic. În urma procesului de delimitare a hotarelor circumscripţiilor electorale, aproape toate raioanele ţării au fost ciopârţite în două sau chiar în trei circumscripţii. Drept rezultat, a apărut o incertitudine periculoasă în privinţa modalităţii de creare a consiliilor de circumscripţii şi a soluţionării litigiilor electorale în teritoriu. Sofisticarea total inoportună a procesului electoral contribuie semnificativ şi la creşterea abuzurilor şi fraudelor din partea guvernării.

Din 46 de circumscripţii create pe teritoriul Republicii Moldova, la alegerile prezidenţiale din octombrie 2016 Igor Dodon ar fi câştigat din primul tur în 30. Adică, în urma “diligenţei” Comisiei, sistemul electoral nou din start oferă forţelor antieuropene un avantaj enorm. Mai mult ca atât, în cadrul sistemului mixt, la Chişinău candidatul socialist ar fi câştigat la prezidenţialele din 2016 din primul tur în cel puţin 6 din 11 circumscripţii. În celelalte 5 circumscripţii diferenţa dintre Maia Sandu şi Igor Dodon ar fi fost una minusculă, de câteva sute de voturi. Iar această diferenţă ar fi putut fi uşor compensată prin manipulări mediatice, coruperea alegătorilor şi falsificarea rezultatelor. Deci, este absolut evident că sistemul electoral marca Plahotniuc facilitează clar şi intenţionat accesul în Parlament al partenerului său de afaceri politice şi geopolitice, Igor Dodon, şi al partidului socialiştilor.

O altă abatere gravă a Comisiei aservite regimului este discriminarea crasă a drepturilor politice ale alegătorilor din Diaspora. În conformitate cu datele oficiale, numărul alegătorilor aflaţi peste hotare la muncă este estimat la peste 845 mii. Chiar şi conform Codului electoral modificat recent, pentru aceste persoane ar trebui să fie înfiinţate minimum 13 circumscripţii. Însă, Comisia respectivă a decis să se limiteze la doar trei circumscripţii pentru conaţionalii noştrii din Diaspora. Promisiunea trâmbiţată de preşedintele Dodon despre crearea a 25 de circumscripţii peste hotare, s-a dovedit a fi o minciună ordinară! Pornind de la cele expuse mai sus,

Platforma Demnitate şi Adevăr:

Cere categoric în continuare anularea sistemului electoral mixt, care a fost promovat şi adoptat de către tandemul Plahotniuc-Dodon cu încălcarea crasă a opiniilor celor mai importante instituţii europene şi care este menit să asigure oligarhului influenţă politică, libertatea şi siguranţa averilor dobândite ilicit cu sprijinul grupării lui Dodon.

Face apel către partenerii noştri externi, atenţionându-i asupra extinderii şi aprofundării derapajului antidemocratic în domeniul electoral, direcţionat în primul rând împotriva opoziţiei autentice proeuropene din Republica Moldova.

Cheamă la consolidare toate forţele politice realmente antioligarhice şi democratice, precum şi societatea civilă independentă, în vederea demarării urgente a procedurii de iniţiere a unui referendum legislativ privind anularea modificărilor din Codul electoral, privind introducerea sistemului mixt.

Îndeamnă Diaspora să organizeze acţiuni de protest în marile capitale europene, în SUA şi Rusia, precum şi în Chişinău, împotriva unui sistem electoral discriminatoriu.

Sursa: www.platformada.md

Declaraţia Platformei DA cu privire la lipsa de siguranţă a cetăţenilor Republicii Moldova Declaraţie cu privire la pericolul distrugerii fluviului Nistru şi a riscurilor unei catastrofe umanitare în Republica Moldova şi în regiune