Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia Partidului Liberal privind nerespectarea, de către Federaţia Rusă, a deciziilor Summit-ului OSCE de la Istanbul şi poziţia autorităţilor de la Chişinău şi de la Moscova în această chestiune

|versiune pentru tipar||
PL / 23 septembrie 2002
Partidul Liberal constată cu profundă îngrijorare că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova manifestă o sfidare condamnabilă a intereselor naţionale, a Declaraţiilor de Suveranitate, de Independenţă şi a Constituţiei R. Moldova, precum şi a numeroaselor documente internaţionale, acceptînd cu o bucurie nedisimulată nerespectarea, de către Federaţia Rusă, a angajamentelor asumate, prin deciziile Summit-ului OSCE de la Istanbul, privind retragerea trupelor şi a arsenalelor sale militare din estul ţării. Mai mult, prin declaraţia liderului Fracţiunii majoritare comuniste din Parlament, Victor Stepaniuc, este continuată linia dură şi anacronică spre deteriorarea relaţiilor cu Vestul şi, în special, cu Alianţa Nord-Atlantică, lucru inadmisibil pentru un stat ce îşi declară drept prioritate a politicii sale externe integrarea în structurile europene. Fără a pune la îndoială necesitatea păstrării şi a dezvoltării unor relaţii eficiente cu Federaţia Rusă, liberalii consideră că este nepermis să-ţi construieşti relaţiile cu un partener important în contul înrăutăţirii legăturilor cu statele occidentale, care ne-au acordat şi sînt dispuse să ne acorde în continuare asistenţă în diverse domenii.

Partidul Liberal şi-a făcut publică atitudinea negativă faţă de intenţiile de federalizare a Republicii Moldova, reiterîndu-şi poziţia că proiectul de Acord, propus în această privinţă, nu ţine cont de particularităţile Republicii Moldova, de situaţia geopolitică din Europa de Sud-Est şi de aspiraţiile europene ale statului nostru, de aceea, sînt cu atît mai regretabile încercările de a se recorela soluţionarea diferendului transnistrean cu retragerea necondiţionată a trupelor şi a arsenalelor militare ruseşti. În felul acesta, se întind noi curse, menite să stopeze şi pe mai departe integrarea celor două maluri ale Nistrului şi să blocheze depăşirea crizei social-economice din Republica Moldova, lucru ce convine de minune celor ce doresc să profite de slăbiciunea Republicii Moldova, pentru a-şi promova, în continuare, în zonă interesele geostrategice.

Partidul Liberal solicită organismelor internaţionale şi Guvernelor occidentale, în primul rînd Guvernului SUA, o atitudine mai clară şi mai fondată faţă de nerespectarea angajamentelor internaţionale de către Federaţia Rusă, precum şi reconsiderarea poziţiei faţă de proiectul Acordului de federalizare a statului nostru, document ce nu corespunde intereselor noastre naţionale, iar o eventuală realizare a prevederilor sale ar genera o instabilitate de proporţii în această zonă sud-estică vulnerabilă.

Partidul Liberal consideră că întreaga vină pentru agravarea situaţiei politice din Republica Moldova şi pentru lipsa de progrese în soluţionarea diferendului nistrean şi în retragerea trupelor ruseşti revine regimului comunist de la Chişinău, care aserveşte viitorul R. Moldova unor interese străine şi deteriorează constant — într-o manieră cominternistă — relaţiile acesteia cu ţările străine. Este absolut evident că Republica Moldova rămîne durerea de cap a Europei, rămîne cel mai corupt, sărac şi umilit stat de pe continent.

Serviciul de presă al Partidului Liberal
Declaraţia Partidului Liberal în legătură cu poziţia SUA faţă de proiectul de “Acord între Republica Moldova şi Transnistria, elaborat de OCSE, Rusia şi Ucraina” Declaraţia Partidului Liberal în legătură cu acţiunile Puterii de intimidare a presei din R.Moldova