Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia Congresului al V-lea al Partidului Liberal cu privire la încălcarea drepturilor omului la informare prin sistarea retransmiterii postului TVR1 şi participarea PL la mitingul de protest din 10 noiembrie curent

|versiune pentru tipar||
PL / 2 noiembrie 2002
Partidul Liberal constată cu îngrijorare că guvernarea comunistă a reanimat, după 12 ani de la căderea cortinei de fier, politica românofobă şi antinaţională. Refuzul privind acordul dintre Ministerele Învăţămîntului din România şi Republica Moldova privind oferirea burselor de studii pentru tinerii moldoveni, declaraţiile antiromâneşti ale înalţilor demnitari de stat, încercările de închidere a filialelor universitare româneşti pe teritoriul R.Moldova şi sistarea, fără nici un motiv, a retransmiterii postului de televiziune TVR1 se înscriu în mod evident într-o politică antiromânească, proprie anilor războiului rece, politică ce nu are nimic în comun cu declarata tendinţă de integrare europeană a partidului de guvernămînt.

Politica majorităţii parlamentare este îndreptată spre dominarea posturilor de radio şi televiziune de expresie rusească, astfel încît 30 la sută din minorităţile etnice au un spaţiu informaţional mult mai extins şi mai consistent decît populaţia majoritară. Această tendinţă denotă reluarea vechilor procedee de rusificare, ca instrument al politicii comuniste. Partidul Liberal consideră că prin aceste acţiuni conducerea de la Chişinău încalcă mai multe prevederi ale Constituţiei şi, în primul rînd, drepturile omului la informare.

Pornind de la aceste realităţi, Congresul al V-lea al PL îi cheamă pe toţi membrii de partid să participe la mitingul de protest iniţiat de publicaţia “Jurnal de Chişinău”, marcînd, astfel, începutul unei lupte de rezistenţă împotriva ofensivei comuniste asupra valorilor democratice şi naţionale.

Serviciul de presă al Partidului Liberal
Declaraţia Congresului al V-lea, extraordinar, privind situaţia social-politică din Republica Moldova şi poziţia Partidului Liberal Comunicat de presă al Partidului Liberal