Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Poziţia Partidului Liberal în legătură cu iniţiativa legislativă privind reînregistrarea partidelor

|versiune pentru tipar||
PL / 18 noiembrie 2002
În legătură cu iniţiativa legislativă din Parlament privind reînregistrarea partidelor prin prezentarea listelor incluzînd, cel puţin, 15 mii de membri, Partidul Liberal îşi declară convingerea fermă că, în Republica Moldova, unde există un număr prea mare de partide, cotate cu procentaje mici în alegeri, este necesară limpezirea spectrului politic, aceasta fiind şi doleanţa alegătorilor.

Răspunzînd aceluiaşi deziderat, formaţiunile politice cu doctrină liberală au fuzionat, la începutul acestui an, în Partidul Liberal, care şi-a revizuit listele de membri. Scrutinul intern general de partid, prin care liberalii şi-au ales preşedintele, a fost o oportunitate în plus în sensul pregătirii formaţiunii pentru noile bătălii politice. Au participat în scrutin peste 20 de mii de membri, prin delegaţii aleşi pentru conferinţele teritoriale. Din acest punct de vedere, liberalii consideră că reînregistrarea partidelor este o acţiune benefică, necesitînd, din partea cetăţenilor, confirmarea sau reconsiderarea opţiunilor lor politice.

Totodată, iniţiativa legislativă, argumentată prin necesitatea existenţei şi consolidării unor formaţiuni puternice în R. Moldova, implică o conotaţie nedemocratică, pentru că va fi declanşată în ajunul alegerilor locale şi va periclita procesul politic, inclusiv filtrarea firească a partidelor. Reînregistrarea cantitativă a acestora — dacă nu se va recurge şi la modificarea sistemului electoral, nu va asigura, în mod implicit, şi calitatea echipelor politice propuse spre votare şi chiar mandatate de cetăţeni. De aceea, este necesar să se examineze în Parlament — precum recomandă şi Consiliul Europei — iniţiativa legislativă înaintată prin semnăturile colectate în favoarea unui referendum, acţiune sprijinită şi de Partidul Liberal.

În acest sens, denotă îngrijorare solidaritatea PPCD şi a PCRM atît în ceea ce priveşte poziţia antireferendum, cît şi în ceea ce priveşte poziţia de sprijinire a iniţiativei legislative privind reînregistrarea partidelor.

Partidul Liberal îi îndeamnă pe toţi oamenii activi, cu poziţie civică, să aprecieze obiectiv prestaţia partidelor, să nu se mai lase manipulaţi de formaţiuni politice efemere şi angajate în jocuri menite să deturneze evoluţiile democratice în R. Moldova şi să fie alături de liberali în toate acţiunile ulterioare, de importanţă naţională.

Serviciul de presă al Partidului Liberal
Declaraţia Partidului Liberal în legătură cu manifestările antiinvestiţionale ale partidului de guvernămînt şi cu sistemul corupt din justiţie Declaraţia de presă a preşedintelui Partidului Liberal, dlui Veaceslav Untilă, în legătură cu rezultatele summit-ului Alianţei Nord-Atlantice de la Praga