Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia Partidului Liberal în legătură cu manifestările antiinvestiţionale ale partidului de guvernămînt şi cu sistemul corupt din justiţie

|versiune pentru tipar||
PL / 13 noiembrie 2002
Partidul Liberal a avertizat în repetate rînduri opinia publică din interior şi din exterior în legătură cu devierile grave ale partidului de guvernămînt de la principiile democratice şi ale statului de drept, fapt ce periclitează în mod serios angajamentele R.Moldova de a respecta contractele, convenţiile şi actele internaţionale la care este parte.

După ce partidul de guvernămînt a adoptat unele decizii şi s-a dedat unor acţiuni antidemocratice, amendate prin Rezoluţiile Adunării Parlamentare ale Consiliului Europei, comuniştii, presaţi de interese meschine şi antistatale, precum şi folosind organele de stat şi justiţia, transformate în instrumente de influenţă şi de presiuni politice, procedează la măsuri de reprimare directă a investitorilor străini din Republica Moldova. Procesul de naţionalizare, evident contrar principiilor economiei de piaţă, a început prin eliminarea Grupului “Eurofarm” şi a urmat cu “Drezdenbank” — companion al “Air Moldova” -, “Sudzuker”, “Lafarge” ş.a.

Intimidările contra Grupului spaniol “Union Fenosa” — cel mai mare investitor străin în R.Moldova — prin intenţiile făţişe ale regimului comunist, materializate în deciziile unei justiţii corupte, aflate sub controlul integral al guvernanţilor, creează o imagine extrem de defavorabilă statului nostru şi anulează oportunităţile de a ne înscrie procesului politic şi economic european şi mondial, ceea ce va avea grave consecinţe pentru evoluţiile întregii societăţi. Partidul Liberal consideră necesară solidarizarea acesteia în opunerea unei rezistenţe ferme intenţiilor actualei Puteri de a arunca R.Moldova la marginea lumii civilizate. Actul de solidarizare va demonstra actualei conduceri că atitudinea antieconomie de piaţă, ostilă faţă de investitorii străini, şi deteriorarea mediului investiţional prin diferite tertipuri moştenite şi repuse în acţiune de către regimul comunist, nu este opţiunea majorităţii populaţiei şi că asigurarea cu energie electrică 24 din 24 de ore este o condiţie sine qua non pentru buna desfăşurare a activităţii agenţilor economici, activitate cu un impact social incontestabil.

Încercările de renaţionalizare a bunurilor devenite proprietate privată nu urmăresc decît menţinerea cu orice preţ la putere a liderilor fariseici ai actualului partid, cu apucături revanşarde, scop pe care ei încearcă să-l atingă prin ingerinţa nepermisă a statului în procesul economic şi prin folosirea mijloacelor băneşti gestionate în scopuri electorale şi politice. Este evident că aceste acţiuni provin şi convin inclusiv unor cercuri influente din fosta metropolă sovietică, ce caută, prin actualii guvernanţi, să-şi menţină controlul asupra R.Moldova, ca zonă de tampon Vest-Est, şi să-şi asigure poziţii dominante în viaţa economică, punînd stăpînire, ilegal, pe patrimoniul nostru naţional.

Puterea îşi dă bine seama că buna activitate a agenţilor economici străini, care cer respectarea regulilor economiei de piaţă şi a statului de drept, prezintă un pericol de moarte pentru un regim minciunos şi exploatator de nostalgii, însemnînd plecarea ireversibilă în istorie a unei epoci ce apune, în prezent, cu succes inclusiv în Rusia.

Partidul Liberal consideră că poziţia politică activă a partidelor, a tuturor cetăţenilor R.Moldova le va demonstra ideologilor actualei Puteri că s-a atins momentul culminant în conflictul dintre guvernanţi şi interesele celor mulţi, stare de lucruri ce poate degenera într-o instabilitate socială, cu efecte economice, sociale şi politice de proporţii pentru populaţia adusă la limita existenţei.

Comunicat de presă al Partidului Liberal Poziţia Partidului Liberal în legătură cu iniţiativa legislativă privind reînregistrarea partidelor