Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia Partidului Reformei privind erodarea Democraţiei, instaurarea regimului dictatorial şi a statului poliţienesc în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PR (astăzi PL) / 29 ianuarie 2004
Partidul LiberalRefuzul guvernării comuniste în desfăşurarea mitingului din 25 ianuarie 2004 de către PPCD şi evenimentele care au avut loc în această zi în centrul capitalei reprezintă un atentat grav asupra drepturilor omului, statului de drept şi a democraţiei în Republica Moldova. Dreptul constituţional al PPCD de a organiza pe 25 ianuarie 2004 un miting paşnic a fost încălcat în mod flagrant de autorităţile comuniste şi în special de serviciile sale de forţă. Implicarea a cîteva sute de poliţişti, blocarea PMAN, încercuirea manifestanţilor, prezenţa şi asmuţirea cîinilor de luptă împotriva demonstranţilor sînt acţiuni de intimidare şi reprimare a protestatarilor paşnici. Bruscarea şi reţinerea de către persoane necunoscute a echipei Pro TV sub ochii poliţiei, care nu a intervenit pentru a-i imobiliza pe agresori, arată insecuritatea în care ne aflăm cu toţii şi pericolul la care sîntem expuşi cu bună ştiinţă de către cei care ar trebui să ne apere. Toate aceste acţiuni reprezintă un afront şi o sfidare a democraţiei, a cetăţenilor noştri şi demonstrează încă o dată alunecarea spre dictatură a regimului Voronin.

Mai mult decît atît, legea privind organizarea şi desfăşurarea întrunirilor este o lege antidemocratică şi contravine Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, întrucît aduce multiple piedici în organizarea şi desfăşurarea manifestaţiilor publice, precum şi aduce atingeri libertăţii la întrunire paşnică. Modificările aduse acestei legi de către deputaţii comunişti au transformat-o într-un instrument de reprimare a întrunirilor paşnice.

Refuzul viceprimarului capitalei, dna Ala Mironic, de a autoriza PPCD-ului desfăşurarea unui miting paşnic este lipsit de orice temei juridic, fapt confirmat şi de către Primarul General al capitalei, dl S. Urechean.

Partidul Reformei precizează că, în conformitate cu normele şi standardele europene, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că desfăşurarea întrunirilor paşnice este permisă în urma notificării autorităţilor intenţiei de a manifesta. Prin urmare, Primăria îi este doar notificată intenţia de a desfăşura întruniri paşnice. Autorizarea eliberată de Primărie are un pur caracter formal. De aceea orice tentativă de a împiedica organizarea oricărei manifestări reprezintă un abuz din partea guvernanţilor comunişti, o ilegalitate, un atentat asupra valorilor democratice.

Partidul Reformei atrage încă o dată atenţia opiniei publice că, odată cu venirea la guvernare a comuniştilor, în Republica Moldova a început un proces puternic de erodare a democraţiei şi a statului de drept. Drepturile omului au fost şi sînt încălcate flagrant şi sistematic în această perioadă. A fost periclitată funcţionarea instituţiilor democratice.

Rezoluţiile APCE privind funcţionalitatea instituţiilor democratice nu sînt îndeplinite. Sistemul judecătoresc a fost aservit în totalitate puterii, judecătorii inamovibili fiind demişi. Presa este supusă cenzurii, existînd riscul suprimării şi dispariţiei presei libere, aşa cum s-a întîmplat cu canalul de televiziune Euro TV. Opoziţia politică este ignorată şi redusă la tăcere. Toată puterea (legislativă, executivă, judecătorească) este concentrată în mîinile unei singure persoane — Vladimir Voronin. Manifestaţiile paşnice au început să fie reprimate de către poliţie şi serviciile de securitate. Inclusiv cu ajutorul cîinilor de luptă. Liderilor opoziţiei, inclusiv subsemnatului, ziariştilor, precum şi altor participanţi la mitinguri şi pichetări le-au fost intentate dosare administrative, ceea ce reprezintă persecuţie pe motive politice etc.

În prezent asistăm la o distrugere cu bună ştiinţă de către guvernanţii comunişti a democraţiei şi valorilor sale. Comuniştii, uzurpînd puterea de stat, au instaurat dictatura şi statul poliţienesc, aşa cum a precizat în acest sens şi Comisarul European pentru extindere, dl Gunter Verheugen.

Partidul Reformei atrage atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale asupra încălcărilor grave ale drepturilor omului din Republica Moldova şi solicită organizaţiilor internaţionale de drepturi ale omului să monitorizeze îndeaproape situaţia din republica noastră şi să intervină pentru înlăturarea dictaturii comuniste de la guvernare şi din viaţa social-politică a Republicii Moldova.

Partidul Reformei cere guvernării comuniste să renunţe la practicile abuzive şi antidemocratice de nerespectare a dreptului la întrunire paşnică şi să se conformeze normelor europene în această materie.

Mihai Ghimpu, preşedinte al Partidului Reformei

/Glasul Naţiunii, nr. 3–4 (566–567), 29 ianuarie 2004/
Declaraţie cu privire la administrarea teritoriului din stînga Nistrului al Republicii Moldova de către Uniunea Europeană Declaratie “Regimul stranguleaza libertatea presei”