Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaratie “Regimul stranguleaza libertatea presei”

|versiune pentru tipar||
PR (astăzi PL) / 13 mai 2004
Partidul LiberalMass-media din Republica Moldova se confruntă cu o situaţie fără precedent în istoria sa recentă — lipsa unui spaţiu informaţional, închiderea posturilor autohtone de radio şi televiziune, cenzură şi autocenzură, procese politice împotriva jurnaliştilor şi a instituţiilor de presă, aservirea de către putere în totalitate a mass-mediei publice şi de stat etc.

Puterea comunistă strangulează libertatea presei, dezbină breasla jurnalistică, mimează liberalizarea şi democratizarea presei. Modificările aduse actelor normative şi lipsa coerenţei legislative au înrăutăţit şi mai mult situaţia presei, legislaţia în acest domeniul devenind inadecvată şi în contradicţie cu standardele europene.

Partidul Reformei constată că noile prevederi ale Codului civil au început deja să fie folosite împotriva publicaţilor independente — Timpul, Jurnal de Chişinău, Flux, Moldavschie vedomosti etc., în scopul falimentarii lor. Considerăm inoportună renunţarea la plafonul maxim al despăgubirilor acordate pentru prejudiciu moral, mai ales în condiţiile unei justiţii aservite puterii şi ne pronunţăm pentru reintroducerea acestuia, ca o garanţie suplimentară pentru instituţiile de presă.

Pentru a obţine acestea este nevoie de solidaritate din partea jurnaliştilor, de sprijin constant din partea societăţii civile, a partidelor politice precum şi de lobby în faţa organizaţiilor internaţionale pentru a fi remediată situaţia gravă a presei din Republica Moldova.

Libertatea presei la fel ca şi celelalte libertăţi fundamentale trebuie cucerită, mai ales în condiţiile unui regim cu tendinţe dictatoriale. Partidul Reformei face un apel către toţi jurnaliştii să renunţe la autocenzură şi la camuflarea cenzurii din instituţiile de presă publice şi de stat, şi să mediatizeze în mod constant abuzurile la care sînt supuşi, fiecare caz în parte precum şi situaţia în ansamblu. Fără o contabilizare a cazurilor şi o prezentare argumentată şi concludentă a lor, nu se va putea pretinde de la organizaţiile internaţionale de profil intervenţia pentru soluţionarea problemelor presei din Republica Moldova.

În cazul în care puterea politică nu doreşte independenţa şi libertatea presei, sau doar daca o mimează, nu le rămîne decît jurnaliştilor înşişi şi partidelor politice de opoziţie să se ridice în apărarea libertăţii şi independenţei presei, aplicînd cel puţin următoarele: verticalitate, critică, atitudine, solidaritate şi calitate.

Pentru a fi respectate principiile democratice şi pentru a crea un climat favorabil desfăşurării unor alegeri libere şi corecte în anul 2005, Partidul Reformei cere guvernării comuniste să înceteze persecutarea jurnaliştilor şi a instituţiilor de presă, să aducă legislaţia în conformitate cu standardele europene şi să asigure caracterul public al Companiei “Teleradio-Moldova” care să ofere accesul la mass-media publică a cît mai mulţi şi diverşi reprezentanţi ai societăţii şi introducerea în regim cotidian în grilele de emisie a talk-show-urilor în care să fie dezbătute problemele societăţii.

/Glasul Naţiunii, nr. 18 (581), 13 mai 2004/
Declaraţia Partidului Reformei privind erodarea Democraţiei, instaurarea regimului dictatorial şi a statului poliţienesc în Republica Moldova Rezoluţia Congresului II al Partidului Liberal “Funcţionarea limbilor pe teritoriul R. Moldova”