Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Rezoluţia Congresului II al Partidului Liberal “Situaţia social-economică din R. Moldova”

|versiune pentru tipar||
PR (astăzi PL) / 24 aprilie 2005
Partidul LiberalTimp de patru ani, guvernarea comunistă ne tot spune că economia Republicii Moldova este în permanentă creştere, că în fiecare an creşte produsul intern brut (PIB-ul), că au fost majorate salariile, bursele şi pensiile.

Adevărul, însă, este că factorul principal al creşterii economice nu este meritul Partidului Comunist, ci sporirea cheltuielilor de consum ale gospodăriilor casnice, obţinute în urma transferurilor de milioane de euro de peste hotare de către cetăţenii noştri plecaţi la munci grele din cauza sărăciei provocate de nepromovarea reformelor democratice după înlăturarea de la putere a forţelor democratice prin alegerile anticipate din 1994. În perioada 1994–1998, în loc să mergem prin reforme spre Europa, parlamentul şi conducerea republicii de atunci, speculând cu ideea naţională, au blocat reformele democratice şi au reîntors direcţia politică spre Federaţia Rusă. Iar astăzi, după o pierdere de timp de 10 ani, perioadă în care are loc sărăcirea populaţiei şi plecarea cetăţenilor în toate colţurile lumii, comuniştii au înţeles că fără reforme democratice republica nu are viitor şi au început să promoveze ideile noastre de atunci, idei, care, dacă ar fi fost realizate la timp, astăzi Republica Moldova ar fi în Uniunea Europeană, alături de Ţările Baltice.

Aşadar, pot fi consideraţi aceşti factori de creştere a economiei un rezultat al guvernării comuniste? În situaţia când:

Mai mult decât atât, guvernarea comunistă a promovat politica de renaţionalizare (hotelul “Dacia”, “Air Moldova”, “Farmaco”), fără a oferi investitorilor compensaţiile corespunzătoare, ceea ce a subminat şi mai mult încrederea investitorilor occidentali.

O creştere economică a republicii ar fi fost posibilă în urma:

Congresul II al PL consideră că ieşirea din criza social-economică a statului poate avea loc numai în cazul:

/Timpul de dimineaţă, nr. 18 (200), 6 mai 2005/
Rezoluţia Congresului II al Partidului Liberal “Reglementarea problemei transnistrene” Rezoluţia Congresului II al Partidului Liberal “Situaţia politică din R. Moldova”