Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Rezoluţie privind distrugerea conştiinţei naţionale de către guvernarea comunistă prin introducerea cursului de istorie integrată

|versiune pentru tipar||
PL / 26 noiembrie 2006
Partidul LiberalOrganizaţia de Tineret a Partidului Liberal constată că prin introducerea în licee şi şcoli a cursului de istorie integrată, guvernarea comunistă sub pretextul consolidării statalităţii, a trecut deschis la politica URSS de distrugere a conştiinţei naţionale de romîn.

Organizaţia de Tineret a PL protestează contra acestei politici şi îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu intimidarea şi impunerea profesorilor şi elevilor să accepte, ca pe timpul dictaturii sovietice, manuale de istorie integrată. Această politică nu este altceva decît o crimă împotriva istoriei şi a romînilor moldoveni, care au dreptul sfînt de a-şi cunoaşte identitatea naţională.

Cursul de istorie integrată are şi conţinut neconstituţional, precum textul privind autoproclamarea republicii moldoveneşti nistrene din manualul pentru clasa a IX-a, eveniment care este tratat fals şi tendenţios, fără a sublinia explicit ilegalitatea constituirii acestei formaţiuni separatiste. De asemenea, manualul este împînzit de expresii antiromîneşti şi bolşevice, de fotografii ale întemeietorilor formaţiunii ilegale de la Tiraspol şi a mai multor dictatori ai sec. XX, precum şi de un număr impunător de simbolică sovietică şi comunistă. Manualul instigă la vrajbă, la ură interetnică şi dezbinare.

Prin înlocuirea cursului de “Istorie a romînilor” cu “Istoria integrată” guvernarea comunistă continuă politica sovietică, antiştiinţifică a “moldovenismului”, ceea ce contravine art. 5 din Constituţie, care prevede că “nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului” si art. 35, alin. 9 care stipulează că “Dreptul prioritar de a alege sfera de instruire a copiilor revine părinţilor”.

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal susţine profesorii şi elevii care au respins predarea istoriei falsificate şi cheamă profesorii şi elevii celorlalte licee şi şcoli să se solidarizeze în lupta împotriva politizării istoriei, falsificării adevărului istoric şi propagării ideologiei sovietice a moldovenismului.

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal cere anularea ordinului Ministerului Educaţiei şi Tineretului privind introducerea predării istoriei integrate, retragerea din licee şi şcoli a acestor manuale şi încetarea acţiunilor de intimidare a profesorilor şi elevilor care nu acceptă manualele de istorie integrată.

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal
Rezoluţia privind necesitatea implicării tinerilor în politică Rezoluţie privind situaţia în sistemul educaţional din Republica Moldova