Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaratie privind condamnarea regimului comunist sovietic de ocupaţie

|versiune pentru tipar||
PL / 21 decembrie 2006
Partidul LiberalPartidul Liberal salută condamnarea de către preşedintele Traian Băsescu a regimului comunist din România, de la înfiinţarea sa, pe bază de dictat în anii 1944–1947 şi până la prăbuşire, în decembrie 1989. Prin blamarea la nivel oficial a crimelor regimului totalitar, România a demonstrat că este un stat cu adevărat democratic, care-şi merită pe bună dreptate locul în marea familie a Uniunii Europene.

Renegarea sistemului totalitar denotă respectul şi admiraţia României faţă de luptătorii şi militanţii partidelor politice, care prin eforturi, eroism, şi sacrificii s-au opus cu vehemenţă dictaturii comuniste şi opresiunii ceauşiste.

În acest context, apreciem şi hotărârea Parlamentului ucrainean, care a recunoscut că exterminarea oamenilor prin înfometare, în timpul dominaţiei staliniste, a fost un act de genocid împotriva poporului ucrainean.

Regretăm faptul că Partidul Comuniştilor din R. Moldova, în ciuda declaraţilor pro europene, şi a discursurilor democratice, refuză să condamne regimul comunist sovietic de ocupaţie care a adus odată cu ocupaţia regimul totalitar îndreptat împotriva intelectualităţii, preoţimii, cetăţenilor avuţi, a pluralismului politic şi economic, a democraţiei, a pieţei libere, regim care a exterminat prin asasinat, foamete, deportări, colectivizare, întemniţare sute de mii de oameni, şi au relansat cu venirea la guvernare a PCRM , în frunte cu V. Voronin in 2001, politicile de represiune împotriva tuturor militanţilor pentru democraţie, libertate şi adevăr istoric.

Guvernanţii comunişti, în loc să ridice monumente în memoria cetăţenilor exterminaţi de regimul sovietic comunist continuă să ridice monumente celor care ne-au ocupat şi au înfăptuit teroarea în toată perioada de ocupaţie uitând că în Republica Moldova (fosta RSSM), regimul comunist de ocupaţie a exterminat circa 730000 de cetăţeni, (circa 1/3 din populatie), iar 330000 au suferit de pe urma represiunilor sovietice, inclusiv: 270000 de persoane deportate în Siberia, 44160 de condamnaţi pentru opunere de rezistentă faţă de masurile guvernului, de la 200000 la 500000 de cetăţeni omorâţi prin înfomentare în anii 1946 — 1947 şi circa 100 de cazuri de canibalism în aceeaşi perioada, 8410 cetăţeni împuşcaţi, 35158 închişi în puşcării şi în lagare de exterminare, 700 de detinuţi politici (judecaţi şi condamnaţi dupa moartea lui Stalin). Regimul comunist a distrus cultura spirituală şi materială a Basarabiei — circa 200 de biserici, 22 de mănăstiri, peste 300 de cimitire, a demolat monumentele de artă şi cultură, a ars cărţi şi literatura naţională şi creştină, a impus baştinaşilor o limbă şi o cultură straină.

Partidul Liberal consideră că atât timp cât Partidul Comuniştilor din RM nu condamnă crimele comise de PCUS, PCRM ramâne a fi întruchiparea trecutului inuman şi odios al comunismului totalitar din fosta URSS. Partidul Liberal cheamă PCRM să-şi revadă poziţia faţă de Rezolutia 1481 din 25 ianuarie 2006, (care reprezintă o decizie de condamnare la nivel internaţional a crimelor comise de regimurile totalitare comuniste), şi să acţioneze în conformitate cu norma europeană în deplinătatea prevederilor ei.

Amintim că reprezentanţii PCRM au votat împotriva adoptării rezoluţiei APCE. Ba mai mult, PCRM şi-a permis impertinenţa de a evoca eroiii comunismului, opunîndu-se campaniei de discreditare a moştenirii politice şi umaniste comuniste.

În această ordine de idei, Partidul Liberal cere Parlamentului Republicii Moldova să condamne regimul comunist sovietic de ocupaţie şi să demareze un proces juridic internaţional de condamnare a comunismului, să ridice un memorial în amintirea celor exterminaţi de regimul sovietic comunist de ocupaţie, să informeze publicul larg despre crimele comise de regimul comunist, inclusiv prin emisiuni televizate, să inteleagă rolul important pe care il are condamnarea crimelor comuniste în educarea tinerei generaţii.

Serviciul de presă al PL
Declaraţie privind acţiunile abuzive de reorganizare a posturilor municipale Euro TV şi Antena C Comunicat de presă al Partidului Liberal