Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţie privind păstrarea şi dezvoltarea tradiţiilor

|versiune pentru tipar||
PL / 25 februarie 2007
Partidul LiberalOrganizaţia de Tineret a Partidului Liberal constată că după declaraţia de independenţă a Republicii Moldova s-au întreprins prea puţine campanii de popularizare a tradiţiilor autohtone, cu atât mai mult, unele dintre ele au fost ignorate.

Această atitudine a autorităţilor, faţă de tradiţiile şi valorile noastre milenare, denotă faptul că scopul lor este ruperea rădăcinilor româneşti ale basarabenilor, astfel, ca noi, cu toţii, să umblăm orbecăind prin lume. În această privinţă scopul lor este aproape realizat. Mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova cunosc, la momentul de faţă, Ziua armatei ruseşti, sărbătorită, pe timpul sovietic pe 23 februarie, decât Dragobetele, Ziua Îndrăgostiţilor la români, marcată pe 24 februarie. În aceeaşi ordine de idei, putem pune pe balanţă egală fastuoasa sărbătorire la 9 mai a Zilei Victoriei şi Mărţişorul, o sărbătoare tradiţională, veche de peste 8000 de ani, care nu este considerată o sărbătoare oficială, ca cea dintâi. Alarmant este ca şirul exemplelor poate continua.

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal califică situaţia culturală din Republica Moldova, drept una deplorabilă. Considerăm, că este datoria noastră să păstrăm şi să dezvoltăm tradiţiile noastre milenare, chiar şi în aceste condiţii de grea cumpănă. Îndeplinirea obiectivului Partidului Liberal — “păstrarea, afirmarea şi dezvoltarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice” ar fi o prioritate pentru reabilitarea specificului nostru naţional, ce ne-ar permite reîntregirea poporului român în cadrul Uniunii Europene.

Marele istoric Nicolae Iorga spunea că “Cunoscându-ne tradiţiile ne facem mai sociabili, mai iubitori de om şi viaţă”. Or, nu asta îşi doreşte actuala guvernare? Unde s-a mai văzut ca poporul să cerşească respectarea tradiţiilor şi obiceiurilor sale strămoşeşti. Evenimentele din ultimii ani au demonstrat că limitarea culturală a cetăţenilor Republica Moldova îi fac mult mai nepăsători faţă de problemele cu care se confruntă societatea. Cultura este sângele unei naţiuni, care curge prin veacuri şi dă putere să-şi construiască un trai decent.

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu pierderea, treptată, a patrimoniului spiritual şi cheamă tineretul din Republica Moldova să contribuie la propăşirea valorilor culturale.

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal
Declaraţia privind participarea tinerilor in alegerile generale din mai-iunie 2007 Declaraţie faţă de: politica românofobă a guvernării comuniste şi ideea PNL privind crearea uniunii interstatale România — Republica Moldova