Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţie privind uzurparea puterii în Consiliul Municipal Chişinau de către gruparea comunista

|versiune pentru tipar||
PL / 24 iunie 2008
Partidul Liberal

Partidul Liberal (PL) condamna actul de trădare comis de către fracţiunea Partidului Social Democrat (PSD), care a intrat în cârdăşie cu comuniştii.

După mai multe luni de sabotare a activităţii CMC (Consiliul Municipal Chişinau), PSD a trecut făţiş în tabăra Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM).

Folosind metode de sorginte totalitară, încălcând flagrant Legea despre Administraţia Publica Locala (APL) mânaţi de obsesia de a pune în dificultate Coaliţia Democratica (CD) înaintea alegerilor parlamentare din 2009 şi având drept instrument fracţiunea PSD în cârdăşie cu PCRM, PPCD şi PUM l-au demis din funcţie pe preşedintele CMC, Mihai Ghimpu.

Vineri, 20 iunie 2008, la sfârşitul programului de lucru, secretarul CMC Valeriu Didencu, care conform Legii despre Administraţia Publica Locala este garantul legalităţii deciziilor adoptate de Consiliu, a contrasemnat decizia de demitere a lui Mihai Ghimpu din funcţia de preşedinte CMC şi decizia de alegere a lui Eduard Muşuc în calitate de preşedinte. PL considera ca prin aceasta semnătura, au fost repetate ilegalităţile comise începând cu data de 6 iunie in CMC.

Trădarea de către PSD a Coaliţiei Democratice din CMC confirmă o dată în plus că Hotărârea Consiliului Central al Partidului Liberal din anul 2003 de a nu face alianţe cu partidele conduse de persoane ce au făcut parte din nomenclatura comunista, au colaborat cu structurile sovietice de ocupaţie sau au votat pentru o guvernare comunista, este o decizie justa şi corecta.

Totodată PL considera că acţiunea de trădare a PSD a adus mai multă claritate asupra adevăratei feţe a conducerii acestui partid, care în campania din alegerile locale din 2007 se declara anticomunistă. PSD condus de Dumitru Braghiş si Eduard Muşuc este o unealtă a comuniştilor în scenariul de răfuială cu Coaliţia Democratică, lucru confirmat de presiunile exercitate asupra Consiliului Municipal de reprezentantul Ministerului Administraţiei Publice Locale, Ghenadie Gluşcenco, de prezenţa frecventă a lui Eduard Muşuc la posturile de TV controlate de guvernarea comunistă, şi inclusiv prin întrevederea de luni, 23 iunie, a preşedintelui Vladimir Voronin cu Eduard Muşuc.

În situaţia creată, Biroul Permanent al PL a decis trecerea fracţiunii PL din CMC în Opoziţie faţă de noua coaliţie formată: PCRM, PPCD, PSD şi PUM.

PL declară cu fermitate ca va acţiona în continuare în interesul cetăţenilor Municipiului Chişinau şi a tuturor locuitorilor Republicii Moldova pentru a duce la bun sfârşit schimbarea in bine, ceea ce presupune o Guvernare Democratică în locul Guvernării Comuniste după alegerile parlamentare din 2009.

Departamentul de Comunicare al PL
Declaraţie privind susţinerea agricultorilor care îşi apără dreptul la existenţă Declaraţie a Preşedintelui Partidului Liberal, dl Mihai Ghimpu