Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Comunicat de presă privind cheltuielile iresponsabile şi iraţionale din Fondul de rezervă a Guvernului pentru anul 2008

|versiune pentru tipar||
PL / 30 iunie 2008
Partidul Liberal

Partidul Liberal acuză guvernarea comunistă de gestionarea iraţională şi necorespunzătoare a surselor financiare din Fondul de rezervă a Guvernului pentru anul 2008.

Partidul Liberal remarcă faptul că în urma analizei Raportului privind Repartizarea şi Utilizarea Mijloacelor de Rezervă ale Guvernului în anul 2008 făcut public de Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova, în primele cinci luni ale anului curent au fost consumate integral sursele financiare alocate Fondului de rezervă a Guvernului pentru toată perioada anului 2008. De asemenea, PL constată cu îngrijorare că pe lângă cele 46 mln. lei prevăzuţi pentru Fondul dat, în baza prevederilor Legii Bugetului de Stat pentru 2008, Guvernul RM condus de PCRM a efectuat cheltuieli suplimentare de aproximativ 16,5 mln. lei în diferite scopuri neîntemeiate, nesemnificative sau descriminatorii faţă de cetăţenii RM.

Partidul Liberal aduce la cunoştinţă că cheltuielile nechibzuite şi nejustificate a surselor financiare ale Fondului de rezervă, realizate de guvernarea actuală, au dus la privarea statutului de surse financiare substanţiale necesare pentru soluţionarea unor probleme stringente ale cetăţenilor RM, contribuind şi mai mult la creşterea datoriilor interne de stat.

Partidul Liberal condamnă Guvernul RM pentru emiterea unor hotărâri privind alocarea surselor financiare din Fondul de rezervă pentru diverse deplasări peste hotare ale conducerii de la Chişinău (în valoare de 3184,4 mii lei), în condiţiile în care bugetul de stat prevede cheltuieli pentru activitatea externă (colaborare internaţională — 54550,0 mii lei). Sume semnificative de bani au fost direcţionate pentru realizarea unei serii de acţiuni necorespunzătoare destinaţiei Fondului de rezervă, ce au importanţă doar pentru PCRM şi/sau interesele politice (inclusiv electorale) personale sau de grup ale acestei formaţiuni politice. Astfel, Guvernul RM a alocat surse financiare (7838,5 mii lei) din acest Fond pentru realizarea diverselor obiective sociale din aproximativ 21 localităţi, ale căror administraţii publice locale sunt conduse de primari comunişti, discriminând în acest fel populaţia din unităţile administrative conduse de reprezentanţii partidelor de opoziţie.

PL remarcă faptul că, Guvernul RM a aprobat cheltuieli din Fondul de rezervă pentru organizarea celui de-al XI-lea Festival republican “Cântecele Credinţei, speranţei şi iubirii — Victoria-63” (169,6 mii lei) şi desfăşurarea ceremoniei de inaugurare a “Anului Tineretului” (580,0 mii lei), în timp ce bugetul de stat prescrie în mod expres cheltuieli pentru activităţi în domeniul culturii (133996,2 mii lei) şi tineretului (6554,5 mii lei).

În legătură cu descoperirea acestor delapidări flagrante de surse financiare din cadrul Bugetului de stat, Partidul Liberal pune la îndoială capacităţile guvernării comuniste de a administra fondurile financiare de stat în mod corect, transparent şi în corespundere cu necesităţile vitale şi reale ale republicii.

Totodată, Partidul Liberal cere conducerii comuniste să dea explicaţii publice privind risipirea Fondului de Rezervă a Guvernului RM, în condiţiile în care o parte din aceste surse financiare ar fi putut fi folosite pentru susţinerea familiilor sărace, a persoanelor ce au suferit în urma secetei, ploilor torenţiale, precum şi pentru alte categorii sociale vulnerabile din RM.

Departamentul de comunicare al PL
Comunicat de presă al Partidului Liberal Au fost constituite Filialele PL în Briceni şi Ocniţa