Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Comunicat de presă privind întrevederea Ministrului de Externe al Republicii Polone, Radoslav Sikorski, cu unii lideri ai partidelor politice din RM

|versiune pentru tipar||
PL / 11 iulie 2008
Partidul Liberal

Ministrul de Externe al Republicii Polone, Radoslav Sikorski, în cadrul vizitei sale în Republica Moldova, la 11 iulie curent, după întâlnirea cu conducerea republică, a avut o întrevedere şi cu unii lideri ai partidelor politice din RM, inclusiv şi cu Preşedintele PL, Mihai Ghimpu. Înaltul oaspete polonez şi-a exprimat interesul faţă de problemele curente cu care se confruntă RM, în special ce vizează alegerile parlamentare din 2009 şi conflictul transnistrean.

În discuţiile pe marginea subiectelor abordate, Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a pus accentul pe faptul, că alegeri libere şi transparente nu este echivalentul unor condiţii bune create alegătorilor în ziua scrutinului electoral. Preşedintele PL a menţionat că pentru a avea alegeri libere trebuie să existe un mediu electoral favorabil inclusiv în perioada dintre electorale, astfel încât alegătorul să poată cu adevărat face alegerea. De asemenea, Mihai Ghimpu a subliniat faptul că, din 2001 până în prezent, guvernarea comunistă a monopolizat marea parte a surselor mass-media, în aşa fel încât la posturile TV din RM pot fi vizionaţi doar conducerea centrală, adică membrii de vârf ai PCRM-ului.

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a îndemnat Polonia, în calitate de stat membru al UE, să informeze autorităţile UE despre necesitatea intervenţiei în dialogul politic cu guvernarea actuală, în vederea asigurării eficiente a unor condiţii democratice pentru buna funcţionare a partidelor politice, surselor mass-media, justiţiei etc., cel puţin în timpul premărgător alegerilor parlamentare din 2009. Preşedintele PL a adus la cunoştinţa Ministrului polonez de Externe faptul că, Preşedintele RM, care este şi Preşedinte a PCRM-ului, aplică toate pârghiile existente pentru a se menţine la putere, apelând la metode sovietice de controlare a organelor de drept (poliţia, procuratura, instanţele judecătoreşti), dar în mod special a presei, manipulând astfel cu opinia publică, ceea ce înseamnă o încălcare flagrantă a dreptului la informaţie.

De asemenea, Mihai Ghimpu şi-a exprimat dezaprobarea faţă de situaţia în care angajamentele RM faţă de Consiliul Europei nu sunt îndeplinite de către actuala guvernare până în prezent, ceea ce condiţionează prelungirea monitorizării republicii de către Adunarea Parlamentară a CoE, tergiversând prin aceasta în mod conştient procesul de integrare europeană. Totodată, Preşedintele PL a atenţionat faptul că, în pofida nerespectării angajamentelor asumate faţă de CoE de către guvernarea comunistă, instituţia dată tratează în mod subiectivist şi superficial involuţiile democraţiei din RM. O poziţie similară este manifestată şi de către UE, care a semnat cu RM un Plan de Acţiuni a cărui implementare deplină este ignorată de actuala guvernare.

Preşedintele PL, a menţionat că, desfăşurarea alegerilor democratice din 2009 în mod democratic este puţin probabilă, din cauza acţiunilor întreprinse de guvernarea comunistă în vederea majorării pragului electoral până la 6% (chiar dacă Partidul Liberal nu are temere privind trecerea pragului), interzicerii blocurilor electorale şi măsurile întreprinse pentru a împiedica deţinerea unor funcţii publice de către persoanele cu dubla cetăţenie (accentul fiind pus pe posesorii de cetăţenie română). Mihai Ghimpu şi-a exprimat dezacordul faţă de practicile discriminatorii din RM, unde cetăţenii sunt lipsiţi de dreptul de a beneficia de dubla cetăţenie, în condiţiile în care aceştia au fost deposedaţi de cetăţenia română în urma tragediei istorice din 1940, când Basarabia a fost ocupată de armata sovietică. În comparaţie, liderul PL a remarcat cazul primarului capitalei Marii Britanii, Londra, care posedă atât cetăţenia britanică, cât şi cea a SUA.

Mihai Ghimpu a evidenţiat şi faptul că, guvernarea comunistă nu recunoaşte rezultatele alegerilor locale din 2007, încercând să pericliteze activitatea Administraţiilor Publice Locale (APL) conduse de anti-comunişti, gestionând fondurile publice în defavoarea APL-urilor conduse de partidele de opoziţie. Aceeaşi situaţie se observă în cazul primăriei mun. Chişinău, unde pe lângă alocarea insuficientă de surse financiare şi presiuni politice, guvernarea comunistă a intentat dosare penale pe numele primarului Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al PL, de altfel ca şi în cazul altor primari anti-comunişti.

Referindu-se la integrarea europeană, Mihai Ghimpu, a remarcat că în pofida faptului că aproximativ 70% din populaţiei sprijină integrarea RM în UE, conducerea comunistă duce o politică anti-UE, întrucât pentru ea integrarea europeană înseamnă vorbe pentru a crea imaginea falsă de integrare. Încă un obstacol pentru integrarea RM în UE, este de asemenea promovarea de către Preşedintele Voronin a poziţiei Federaţiei Ruse privitor la neutralitatea RM în schimbul participării acesteia la soluţionarea conflictului transnistrean. În realitatea, în urma acestei politici nu avem succese nici în soluţionarea conflictului transnistrean şi nici în avansarea integrării europene.

În final, Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a menţionat că guvernarea comunistă, cât şi toţi cei care fac parte din nomenclatura sovietică, în realitate nu sunt pentru integrarea RM în UE. De asemenea, Preşedintele PL a evidenţiat că mecanismul de negocieri “5+2” este nefuncţional, întrucât discuţiile reale pe marginea reglementării acestui conflict sunt purtate doar între Preşedintele RM, V. Voronin, şi cel al Federaţiei Ruse. Adevărul însă este că, pârghiile principale în soluţionarea problemei transnistrene sunt în mâinile UE, care trebuie să fie mai activă în negocierile pe marginea acestui conflict, opinie exprimată şi în cadrul întrevederii PL cu Alianţa Liberal-Democrată din Parlamentul European, din perioada 7–8 martie curent.

Departamentul de Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

PL şi PD-L din România au pus bazele unui acord de colaborare Comunicat de presă cu privire la foştii membri ai PSD si PPCD care se înscriu in PL, dezamăgiţi de deciziile politice ale liderilor acestor formaţiuni politice