Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaratie privind activitatea fractiunii Partidului Liberal in Consiliul Municipal Chisinau pe parcursul unui an de mandate

|versiune pentru tipar||
PL / 7 august 2008
Partidul Liberal

In urma alegerilor locale din 2007, Partidul Liberal (PL) a castigat cu 18% de voturi valabil exprimate, 11 mandate in Consiliul Municipal Chisinau (CMC). Fiind cea mai numeroasa fractiune dupa fractiunea PCRM, PL si-a asumat formarea Coalitiei Democratice in cadrul CMC.

Dupa numeroase si indelungate negocieri, s-a format Coalitia Pl, AMN, PLDM si PSDM, o Coalitie care pana la tradarea deschisa a formatiunii PSD, a lucrat si a votat in interesul cetatenilor.

Desi in perioada de timp cat Mihai Ghimpu a prezidat sedintele CMC, ele decurgeau in climatul unor dezbateri aprinse, in pofida faptului ca Fractiunea PSDM a boicotat sistematic cele mai importante proiecte de decizie ( Bugetul municipal pentru 2008, regulamentul pentru acordarea ajutoarelor sociale, liniile de buget pentru repararea blocurilor de locuit si finantarea directiei cultura s.a.), Coalitia Democratica din CMC a mentinut activitatea Consiliului in spiritul respectului fata de cetatean si Lege.

Pe parcursul perioadei de timp cat Coaliatia Democratica a fost majoritara in CMC, au fost adoptate mai multe decizii de importanta majora pentru Municipiul Chisinau, printre care:

In aceasta perioada proiectele de lege au foast pregatite urmand criterii stricte de formare a ordinii de zi in conformitate cu data depunerii cererilor de catre cetateni, proiectele erau insotite de note informative si avizul comisiilor si directiilor Primariei.

Fractiunea PL nu a votat proiecte care prejudiciau interesul public, cum ar fi proiecte decizie cu vanzarea unor terenuri sau imobile fara licitatie (“Prosperarea Moldovei”, “Agregat”, “Fascomtrans”, “Renacom”).

Fractiunea PL si-a asumat responsabilitatea pentru ajustarea tarifelor la unele servicii ( energie termica, apa, gestionarea fondului locativ, serviciile de salubritate).

Daca farctiunea PSDM nu ar fi boicotat de la bun inceput activitatea Coalitiei, in CMC s-ar fi votat toate proiectele de decizie pregatite de subdiviziunile primariei. In ultimele sedinte ale CMC, prezidate deja de Eduard Musuc, majoritatea absoluta a proiectelor au fost pregatite anterior. Cu parere de rau printre ele s-au strecut si proiecte cu vadit interes personal sau de grup (“Fanscomtrans”, “Renacom” s.a., in schimb au fost respinse proiectele propuse de Mihai Ghimpu cu privire la atribuirea unor loturi de pamant pentru constructia mai multor blocuri cu apartamente sociale. Au fost respinse peste 50 de proiecte perfectate de toate sudiviziunile primarie, cu privire la acordarea sau prelungirea termenului de locatiune.

Fractiunea PL din CMC considera ca acederea la puterea legislativa a lui Eduard Musuc, sprijinit de PCRM si PPCD, s-a produs prin fraudarea si sfidarea legislatiei in vigoare, urmarind scopuri personale sau de grup. Dupa ce a uzurpat puterea legislativa, Eduard Musuc si gruparea sa vor sa duca la bun sfarsit “puci-ul” comunist din Primaria Chisinau — uzurparea puterii executive si subminarea primarului general de Chisinau, Dorin Chirtoaca, ales prin votul direct a sute de mii de cetateni.

Astfel Edurd Musuc, sprijinit de voturile PCRM, PSD si PPCD, a devenit presedintele tuturor comisiilor speciale din CMC. Eduard Musuc si-a votat un aparat de lucru format din 7 persoane care vor cheltui din buzunarul cetatenilor simpli peste 350.000 de lei si vrea sa ocupe sapte birouri ocupate de alti functionari, depasindu-si astfel atributiile stabilite de Lege.

In calitate de unealta a PCRM Eduard Musuc da indicatii politiei municipale, interzice accesul cetatenilor la sedintele CMC, a participat in locul primarului general la sedinta de guvern privind situatia exceptionala convocata cu ocazia inundatiilor.

Acest comportament abuziv, sfidator si ilegal denota faptul ca PCRM si satelitii sai vad in PL alternativa la proasta lor guvernare.

Reiesind din faptul ca alegatorii in 2007 au incredintat schimbarea in Chisinau Partidului Liberal, ne simtim obligati sa nu tradam asteptarile alegatarilor nostri si sa realizam schimbarea in bine la nivelul RM.

Fractiunea Partidului Liberal in CMC
Declaraţia PL privind susţinerea principiului de integritate teritorială a Georgiei Comunicat de presă al PL privind pichetarea Ambasadei Federaţiei Ruse şi a Guvernului RM în legătură cu evenimentele din Georgia